Министър Петков с план: България може да стане богата страна до 5 години

06.06.2021 / 16:30 4

Снимка Булфото, архив

Икономическият министър разкри как България може да стане богата страна още до пет години.

Това зависи от две неща. Първо, колко добре се използват държавните средства и действително да се приложат в конкурентноспособност и иновации.

Ако държавният бюджет се изразходва по правилен начин, България ще е богата до пет години.

Разбира се, трябва задължинелно да премахнем и корупцията.

И второто условие е да се борим за експортните ни пазари, разкри рецептата министър Кирил Петков.

Петков уточни, че мярката 60/40 е била запазена, макар и в лимитиран вариант, за да има "глътка живот за малките бизнеси".

Ние трябва в момента за всеки нов харч да вземем средства отнякъде другаде от сега съществуващия бюджета. В момента бизнесът се нуждае от много средства за възстановяване, бизнесите трябва да почнат да работят, за което трябват средства. Търговските банки имат високи нива на ликвидност, но се страхуват да ги дават в сектора на туризма, например, защото е рисков заради пандемията и не се знае колко туристи ще има този сезон. Те предпочитат да ги държат, отколкото да ги раздават на най-рисковите си клиенти. Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният икономически министър Кирил Петков.

,,Когато бизнесите са отворени, трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, освен ако не си в някаква нишова ситуация. Но като цяло не е хубаво да се дават пари на калпак. Много е важно да се смени митът, че държавата дава. Не, държавата първо взима – НАП, "Митници"... това са пари от бизнеса, които са качени на ниво държава и после се разпределят по различните пера. Никой в държавата не може да ви дава пари – тя ги взима и преразпределя''.

На въпрос относно ситуацията в Българската банка за развитие министър Петков обяви, че считано от петък банката работи с нов Устав, който не ѝ позволява да отпуска повече кредити от порядъка на 100 милиона. Той призова хората и обществото да следят този Устав, когато вече не е министър, за да не бъде отменен и отново да се завърне порочната практика с отпускането на многомилионни кредити за едрите бизнеси.

,,Битката за ББР е почти завършена и очаквам най-сетне банката да заработи само за малкия и средния бизнес, както би трябвало да бъде'', посочи той.

Американската държава ни каза, че тези хора – Божков, Пеевски и Желязков, и всеки, който оперира с тях, се води асоциирано лице. В такъв случай американската държава и нейните финансови партньори могат да запорират техни сметки, обясни Петков и увери, че българската държава ще направи всичко възможно, за да не пострада българската икономика покрай закона "Магнитски".

От днес служебният министър на икономиката тръгва на проверка на няколко язовира

"Държавната консолидационна компания (ДКК) е инвестирала 600 милиона лева в ремонта на стени и съоръжения на съществуващи язовири с идеята да се възстановят над 400 язовира. Засега обаче само 10 са възстановени и аз искам да ги прегледам, да видя какво се случва, защото първите индикации са червени лампички пак ми светят като в ББР. Аз назначих комисия за тяхната работа и светнаха няколко червени лампички. Ще посетя няколко от тези язовира да видя", коментира министърът на икономиката в БНТ

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Радостин (преди 6 месеца)
Рейтинг: 23124 | Одобрение: 2309
Ако Вие-Кирил Петков сте министър и осъществите безкористно идеите си , България дано до 5 години не е най-бедната  в Европа. Ако не сте Вие- какво ще се случи ?!?!?!
Нека има справедливост !
1
0
милен (преди 6 месеца)
Рейтинг: 22972 | Одобрение: 3007
 Държавата ни може да стане богата, само когато всички с големи банкови сметки с милиони и милярди, които са откраднали от народните пари се избесят и унищожат до девето коляно.
5
6
motoristka (преди 6 месеца)
Рейтинг: 75724 | Одобрение: 35514
"...Разбира се, трябва задължинелно да премахнем и корупцията...." ... Много обичам, когато някой "открива Америка".... Корупцията у нас е народопсихология, която никога няма да бъде премахната, за съжаление....Ще си дълбаем дъното во веки...
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
4
5
ПХК (преди 6 месеца)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
Сега очакваме да видим МАЛКИЯ и СРЕДЕН БИЗНЕС дали ще теглят кредити. Какво ще стане с ББР, ако няма желаещи за кредити или те са значително по малко от вложителите в банката, на които трябва да им се плащат лихви.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама