Млади архитекти от страната и чужбина умуват как да преобразят „Таляна“ в Гръцката махала на Варна

12.09.2017 / 11:50 5

Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Варна и Съюз на архитектите в България – Дружество Варна организират международен младежки архитектурен пленер, който ще се проведе в периода 27 септември – 3 октомври 2017 г.

Проектът е продължение на заявката, дадена по направление „Проект за милиони“ на „Варна – Европейска младежка столица“ 2017, за изработване на стратегия за развитието на част от историческия център на Варна, и се реализира с подкрепата на Сдружението.

По покана на варненските архитекти в град Варна ще пристигнат техни колеги от цялата страна и съседни държави, за да работят седем дни в обществена полза.

Те ще решават професионални казуси, ще намират решения и изработват стратегии за развитието на района между пл. „Мусала“, ул. „Цар Симеон“, ул. „Преслав“ и Гаровия площад – условно наречен „Таляна“.

Пленерът ще се проведе в Юнашки салон, любезно предоставен от Община Варна.

Настоящият пленер цели да покаже как една маргинална зона, каквато е „Таляна“, може да се превърне в привлекателен градски център за жителите и гостите на Варна.

Стремежът е да се привличане на вниманието на граждани, институции и заинтересовани лица към тази част от града, която е наситена с градска история и която притежава огромен потенциал за развитие в творческо и архитектурно отношение, и респективно предоставя възможност за бизнес.

Архитектите се насочват към работа в градската среда в следните направления: „движение“, „зоната на музеите“, „специфични правила за новото строителство“, „озеленяване“ и др.

Изработените стратегии ще бъдат селектирани и част от тях ще бъдат предложени за реализация на Община Варна.

Чрез своята инициатива КАБ – РК Варна и САБ – Варна възстановяват традицията за провеждане на международни младежки пленери във Варна, организирани ежегодно в периода 1981 – 1989 г.

 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
еей (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Мислите само за тъпите си коли , трябвало паркинги , прост народ верно лесно се управлява ;) да се реставрират красивите сгради , да се сложат наново павета , защото е много красиво отколкото с цимент , да се сложат от онези старовремешните красиви улични лампи като от по романтичните филми , а не да мислите само къде да си спирате тъпите ламарини айде peace
1
1
Бай Уй (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Гаровия площад е извън Гръцката махала.
1
2
X (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
умуват как да изперът едни мангизи. Да мислят, за паркинги и за приемане на закон имаш ли кола- трябва да имаш гараж или отиваш на платен паркинг. Да се спре това безразборно спиране по улици и тротоари. Да се асфалтират улиците, не само булевардите. 
4
2
Mitko (преди 10 месеца)
Рейтинг: 1048 | Одобрение: 148
Какво умуват? Там всяка втора сграда трябва реставрация. Трябват повече пешеходни зони, свободни от коли тротоари, всичко останало ще направи малък бизнес и творчески хора.
1
3
buzi (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
;esno e pla6ta6 v svobodniq
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама