Morgan Stanley: „Електромобилите ще оставят милиони хора без работа“

19.03.2019 / 05:00 1

В целия свят, в автомобилната индустрия работят около 11 милиона души. Но сглобяването на електромобили е много по-лесно от автомобилите с ДВГ, те се повреждат много по-рядко и не изискват чести прегледи и ремонти. Експертите пресметнаха, че всеки трети, зает в автомобилната индустрия, ще трябва да си търси нова работа.

Старшия аналитик на Morgan Stanley Адам Джонас прогнозира, че през следващите години се очаква много голям и стабилен ръст на пазара на електромобили. Според неговите пресмятания, броят на електромобилите рязко ще нарасне, при това за сметка на обикновените ДВГ автомобили.

„Традиционната автомобилна екосистема съществува вече сто години и осигурява милиони работни места. Но ситуацията съвсем скоро ще се промени“ – твърди експертът.

Джонас подчертава, че промените на автомобилния пазар ще се отразят не само на пазара на труда, а и на финансовите показатели на автомобилните компании.

Аналитикът се базира на думите на ръководителя на VW Group Херберт Дис. Преди няколко месеца Дис пресметна, че производството на автомобил с ДВГ изисква 30% повече работна сила в сравнение с производството на електромобил. Оттук следва изводът, че броят специалисти, работещи в автомобилната промишленост ще намалее минимум с една трета и ще спадне до около 8 милиона души. Предстоящите масови уволнения ще струват на автоиндустрията над $60 милиарда.

Експертът е на мнение, че едва сега предстои голямата роботизация и автоматизация на производството на електромобили.

Като пример се посочва компанията Tesla. Илън Мъск не успя да настрои роботизираните поточни линии, но един ден ще го направи. Ще се появят нови роботи с по-големи умения, които ще намалят наполовина работните места в тази промишленост.

Преди време Джонас прогнозира, че американският стартъп Rivian ще може да бъде конкурент на Tesla, специализиран в производството на електрически джипове и пикапи. Той е на мнение, че към днешен ден компанията на Илън Мъск владее 80% от пазара на електромобили, но в близко бъдеще ситуацията може да се промени.

Експертът счита, че именно Tesla и Rivian окончателно ще разбият традиционния ДВГ модел, но едновременно с това ще предизвикат масова безработица в автомобилната промишленост.

Проблемът няма да засегне само САЩ. Според германския синдикат IG Metall, електромобилите ще оставят без работа хиляди немци. Основната рискова група са автомобилните механици, специализирани в ремонта и поставянето на двигатели с вътрешно горене и скоростни кутии. Електромобилите кардинално се различават от ДВГ, а скоростната кутия при тях съвсем рядко срещано изключение.

„Към 2030 година преходът към електромобили директно или косвено ще засегне веси втори работещ в сферата ма производство на силови агрегати за леките автомобили“ – отбелязаха представителите на организацията.

Някои компании вече се подготвят за масови съкращения. Volkswagen например обяви, че към 2023 година ще съкрати 7 000 работни места.

 

kaldata.comЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
опетков (преди 4 години)
Рейтинг: 703 | Одобрение: 128
Същото се е говорило и когато автомобилите са заместили каруците и файтоните. Интегралните схеми заместиха транзисторите, милиони инженери по електроника и монтажистки бяха съкратени, някой заплака ли за тях? 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама