Morgan Stanley: „Електромобилите ще оставят милиони хора без работа“

19.03.2019 / 05:00 1

В целия свят, в автомобилната индустрия работят около 11 милиона души. Но сглобяването на електромобили е много по-лесно от автомобилите с ДВГ, те се повреждат много по-рядко и не изискват чести прегледи и ремонти. Експертите пресметнаха, че всеки трети, зает в автомобилната индустрия, ще трябва да си търси нова работа.

Старшия аналитик на Morgan Stanley Адам Джонас прогнозира, че през следващите години се очаква много голям и стабилен ръст на пазара на електромобили. Според неговите пресмятания, броят на електромобилите рязко ще нарасне, при това за сметка на обикновените ДВГ автомобили.

„Традиционната автомобилна екосистема съществува вече сто години и осигурява милиони работни места. Но ситуацията съвсем скоро ще се промени“ – твърди експертът.

Джонас подчертава, че промените на автомобилния пазар ще се отразят не само на пазара на труда, а и на финансовите показатели на автомобилните компании.

Аналитикът се базира на думите на ръководителя на VW Group Херберт Дис. Преди няколко месеца Дис пресметна, че производството на автомобил с ДВГ изисква 30% повече работна сила в сравнение с производството на електромобил. Оттук следва изводът, че броят специалисти, работещи в автомобилната промишленост ще намалее минимум с една трета и ще спадне до около 8 милиона души. Предстоящите масови уволнения ще струват на автоиндустрията над $60 милиарда.

Експертът е на мнение, че едва сега предстои голямата роботизация и автоматизация на производството на електромобили.

Като пример се посочва компанията Tesla. Илън Мъск не успя да настрои роботизираните поточни линии, но един ден ще го направи. Ще се появят нови роботи с по-големи умения, които ще намалят наполовина работните места в тази промишленост.

Преди време Джонас прогнозира, че американският стартъп Rivian ще може да бъде конкурент на Tesla, специализиран в производството на електрически джипове и пикапи. Той е на мнение, че към днешен ден компанията на Илън Мъск владее 80% от пазара на електромобили, но в близко бъдеще ситуацията може да се промени.

Експертът счита, че именно Tesla и Rivian окончателно ще разбият традиционния ДВГ модел, но едновременно с това ще предизвикат масова безработица в автомобилната промишленост.

Проблемът няма да засегне само САЩ. Според германския синдикат IG Metall, електромобилите ще оставят без работа хиляди немци. Основната рискова група са автомобилните механици, специализирани в ремонта и поставянето на двигатели с вътрешно горене и скоростни кутии. Електромобилите кардинално се различават от ДВГ, а скоростната кутия при тях съвсем рядко срещано изключение.

„Към 2030 година преходът към електромобили директно или косвено ще засегне веси втори работещ в сферата ма производство на силови агрегати за леките автомобили“ – отбелязаха представителите на организацията.

Някои компании вече се подготвят за масови съкращения. Volkswagen например обяви, че към 2023 година ще съкрати 7 000 работни места.

 

kaldata.comСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
опетков (преди 1 годинa)
Рейтинг: 703 | Одобрение: 128
Същото се е говорило и когато автомобилите са заместили каруците и файтоните. Интегралните схеми заместиха транзисторите, милиони инженери по електроника и монтажистки бяха съкратени, някой заплака ли за тях? 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама