Морското училище във Варна направи Велико географско откритие: "За първи път в историята кораб стигна...Южния полюс"

16.02.2023 / 09:28 2

Кадър ФБ

Забавен гаф на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" предизвика вълна от шеговити коментари.

В сайта си от Морското училище съобщават, че българският кораб научно-изследователския кораб “Св. Св. Кирил и Методий” е акостирал на...Южния полюс.

Информацията предизвика учудване и много смях в мрежата, а много медии повярваха и препечатаха информацията:

"За първи път в света! Кораб достига до южния полюс! Български научноизследователски военен кораб амфибия на южния полюс!!!"

"Не разбрах височината на вълната каква е и с колко възла се пори снега, но да не задълбаваме чак толкоз..."

"Щом военните казват, че са на Южния полюс, значи са там! Никой не оспорва, защото иначе службата ще се обърне на 360 градуса!"

Новината може да бъде видяна на сайта на Висшето военноморско училище - http://www.naval-acad.bg/archives/112750?fbclid=IwAR3_qMWcnm-1qVe8ZO7ECUHeUpXUzz648OQX3m5_4Bwc3xb53NpmiIBpTP4

Всъщност полярният ни кораб акостира на остров Ливингстън, който се намира на 3000 километра от Южния полюс.

В полунощ българско време на 14 февруари, между 49-я и 50-я ден от своето плаване научно-изследователския кораб “Св. Св. Кирил и Методий” акостира в Южния залив на остров Ливингстън и българската антарктическа база “Св. Климент Охридски”. 

Това е събитие мечта за поколения антарктици. То стана възможно благодарение усилията на Българския антарктически институт и лично на проф. Христо Пимпирев, както и Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” и адмирал Боян Медникаров. 

Полярната ни мисия има амбициозни научни цели - строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на планетата.

А какво има на Южния полюс?

Кадър Mradyfist

Там се намира станцията на Южния полюс Амундсен -Скот, която е научноизследователската станция на Съединените щати. Това е най-южната точка под юрисдикцията (не суверенитета ) на Съединените щати. Станцията е разположена на високото плато на Антарктика на 2835 метра (9301 фута) над морското равнище.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Off Road (преди 7 месеца)
Рейтинг: 16425 | Одобрение: 4340
В онова време, над 100 човека се борехме за едно място във ВНВМУ. Но, онова време, беше друго време, приемахме предизвикателства и се доказвахме. Сега, предизвикателство са клавиатурите.
2
1
Пешо от Виница (преди 7 месеца)
Рейтинг: 92188 | Одобрение: 29943
Е, те толкова си можат вече. Не е като в онова време-да влезеш в морското,бе като да спечелиш шестица от тотото! А сега,само този ,който не е платил,той не е завършил "Више" и да се перчи с кетап. Нейсе.Днес откриваме южния , а утре -средния полюс! Човещинка варненска!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама