Може ли коронавирусът да се върне след пика на пандемията

26.03.2020 / 00:40 2

nauka.offnews.bg

Подобно на гигантска приливна вълна, пандемията COVID-19 опустоши здравните системи на няколко европейски страни, оставяйки експертите объркани, опитвайки се да разберат кога ще достигне своя връх.

Какво ще се случи след това „цунами“, както го нарекоха италианските здравни работници? Тотално отстъпление и връщане към нормалното или редовни рецидиви, които ще затрупват болниците?

Затишие пред буря?

Изглежда вълната вече утихна в Китай, където новият коронавирус за пръв път избухна в края на миналата година - през последните дни не са регистрирани нови местни случаи.

Но френският специалист по обществено здраве и епидемиолог Антоан Флахо (Antoine Flahault) в медицинското списание The  Lancet се пита дали не предстои нещо още по-лошо.

Дали Китай досега „изпита само вълната-предвестник, а голямата вълна тепърва предстои?“, пише ученият

За да се разбере сложността на развитието на епидемиите, е необходимо да се върнем към периода след Първата световна война, когато на три вълни испанският грип уби близо 50 милиона души - повече от самата война.

После изчезна. Защо?

С въпроса се захващат математиците. В края на 1920 г. шотландците Уилям Огилви Кермак (William Ogilvy Kermack) и Андерсън Грей Маккендрик (Anderson Gray McKendrick) разработват модели, за да разберат динамиката на епидемиите.

Праг на имунитет

Кермак и Маккендрик откриват, че епидемията не свършва, защото се свършват уязвимите хора, а броят на инфекциите се увеличава, докато не достигне така нареченият праг на "стадния имунитет".

„Стадният имунитет е делът на хората, имунизирани срещу вируса (или чрез инфекция, или чрез ваксинация, ако съществува), който трябва да бъде постигнат, за да се спре всеки риск от възобновяване“, заяви Флахо, ръководител и на Института за глобално здраве на Университета в Женева.

Тази пропорция зависи от лекотата, с която вирусът се предава от заразен към здрав човек.

Колкото по-заразна е болестта, толкова по-голям трябва да е броят на имунизираните хора, за да я спре.

За COVID-19 „би трябвало между 50 и 66 процента от хората да са заразени и след това - имунизирани, за да се заличи пандемията“, коментира Флахо.

Нивото на заразяване само по себе си е отворено за промяна според вида на предприетите превантивни мерки, като карантина, изолация, а също и потенциално - метеорологични условия.

Ако заразен човек заразява средно по-малко от един друг човек, "тогава епидемията затихва", отбелязва епидемиологът.

"Възраждане"

Но това не е задължително да бъде край на епидемията, която може просто да си почива, както "в момента се случва в Китай и Южна Корея", твърди Флахо.

Тъй като здравните мерки по време на епидемия са само временни "и когато отпаднат, епидемията започва отново, докато достигне ad hoc стадния имунитет понякога за няколко месеца или години", коментира Флахо.

Ръководителят на службата по инфекциозни болести в болницата Pitie Salpetriere в Париж, професор Франсоа Брикер (Francois Bricaire), също предупрежддава за възможно „възраждане“.

"Повторното появяване на COVID-19 е възможна, в крайна сметка да се възобновява сезонно", казва той пред AFP.

Шарън Люин (Sharon Lewin), австралийски експерт по инфекциозни болести, също допуска възможността за връщане на епидемията: "Ще се върне ли? Не знаем."

Тя обаче заяви, че SARS (тежък остър респираторен синдром), също коронавирус, изчезна напълно след строги мерки за социално дистанциране, след като през 2002 и 2003 г. уби 774 души.

Разработването на ваксина и нейното глобално разпространение, което фармацевтичната индустрия обеща да представи в рамките на 12-18 месеца, ще промени коренно перспективите.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
cron1 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 18158 | Одобрение: 3028
На този свят ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО, но НИЩО НЕ Е СИГУРНО, освен едно - че някога ще умрем...! :'(
2
1
милен (преди 6 месеца)
Рейтинг: 13945 | Одобрение: 1940
 Моля панголинът " люспеницата" от ФАЩ да се скрие у дупката си и да позволи на трудолюбивите китайци да завладеят Световната икономика, от която няма нужда ограбените от Сирия  и други арабски Държави нефтени находища с което, чрез войни, цяла Европа да се напълни с мюсюлмани. нима не разбрахте алчни натовци че нефтът, заради който създавате войни, вече е илюзия, пред труда, който полагат китайците за да владеят Световната икономика.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама