Мюсюлмани от Кърджали с жалба до Брюксел - давали свинско в ясли и детски градини

24.06.2015 / 07:05 1

Мюсюлмани от Кърджали продължават да настояват в българските училища, детски градини, а и в болниците да се сервира храна, която да е приемлива и според религиозните им убеждения, съобщава 24rodopi.com. В писмото се посочва практиката да се предлага свинско месо.

Институциите в България бяха сезирани от групата граждани "Право на избор на хелял храна за децата", но от прокуратурата, правителството и парламента им отговориха, че няма нарушение на човешки права, пише блиц. Сега те изпращат оплакването си и в Брюксел.От досегашните си инициативи, от групата са разбрали, че държавата не смята проблема за съществуващ изобщо. До този момент са изпратени протестни писма до Народното събрание, Министерски съвет и прокуратурата.

От отговора на прокуратурата групата "Право на избор на хелал храна за децата" е разбрала, че сервирането на свинско в менюто в детските ясли и градини, без родителите да са уведомени и без да се предлага алтернативна „приемлива" храна, не е престъпление от общ характер.
От Министерски съвет отговорът от преди дни посочва, че храненето в детските градини, училищата и болниците се съобразява с възрастовите особености на децата или с особеностите на лечебния процес, а не с верските убеждения на родителите на децата.

Мюсюлманите са възмутени от реакцията на институциите, както и от заявеното намерение на правителството да „продължи да храни нашите (на мюсюлманите) деца и с храна съдържаща свинско месо, понеже това повелявала българската Конституция (според тях)".
„Като граждани на страна пълноправна членка на ЕС, ние естествено подадохме и жалба в ЕК, понеже съгласно Конституцията на България, Европейската конвенция за защита правата на човека е част от нормативната уредба на страната", заявяват от групата мюсюлмани.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
blabla (преди 4 години)
Рейтинг: 12 | Одобрение: 2
О гоже босподи, или както казват в индийския сериал: О, богове! Като не се кефят на храната да си носят от вкъщи! Никой не ги задължава да се хранят с нея! Това са вече изгъзици...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама