На 13 юни рожден ден има...

13.06.2019 / 00:04 11

На 13 юни рожден ден има Бойко Борисов, министър-председател на България, лидер на партия ГЕРБ.


Днес 60 години навършва Бойко Борисов.

Бойко Методиев Борисов е български политик, основател и лидер на партия ГЕРБ от 2006 г.

Той е министър-председател в 3 правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 до 2017 г. и настоящото от 2017 г. Преди това Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на Столичната община (2005 – 2009). Като главен секретар на МВР е удостоен със званието генерал-лейтенант.

Произход и образование

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 година в Банкя, в семейството на Методи и Венета Борисови. Баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка в Банкя

. Бойко Борисов има сестра Красимира, която е педиатър.

Завършва средното си образование в Банкя. В гимназията е секретар на комсомолската организация на класа.

През 1977 година кандидатства във Висшата специална школа „Георги Димитров“ на МВР в Симеоново, във факултет „Държавна сигурност“. Приет е обаче във факултета „Противопожарна охрана“. Борисов твърди, че това става по политически причини, с оглед миналото на прадядо му, който е разстрелян от комунистите на 22 септември 1944 година.

 По време на следването си отбива и военната си служба в ШЗО-Плевен през периода 1977 – 1978 година.

 През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ с чин лейтенант.

 Според Бойко Борисов по силата на вътрешните правила на МВР тогава той, както и всички останали курсанти в Симеоново, е приет в БКП.

 Съществува теза, че Борисов всъщност е бил привилегирован по онова време, а версията му, че заради прадядо си не е приет във факултета на ДС и по задължение е станал комунист, са негова защитна интерпретация.

В системата на МВР

През 1982 година Бойко Борисов постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. Впоследствие е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана). По време на т.нар. „Голяма екскурзия“ е назначен през лятото на 1989 година за командир на батальон за охрана на селскостопански обекти и оказване на помощ по прибирането на реколтата в Дулово и Каолиново, след масовите изселвания на местните жители в Турция.

От 1985 до 1990 година Бойко Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на физкултурните науки“, която след 1995 г. се приравнява на „доктор по психология“.

 

Последната му длъжност във ВИПОНД е завеждащ катедра. През 1991 година напуска системата на МВР със звание майор от запаса. Повод за това става т. нар. „деполитизация“ на силовите структури в държавата, като той формално отказва да се деполитизира.

Бойко Борисов има специално отношение към спорта. След 1978 година е активен състезател по карате.

Притежател е на черен пояс 7-ми дан по карате. Според Цончо Колев, дългогодишен треньор на националния отбор на България по карате, Борисов може да е получил черен колан за заслугите му като администратор, но не и като спортист.

Регистриран е и като футболист на „Витоша“ (Бистрица), отбор, който се състезава в Югозападната „В“ аматьорска футболна група. През 2011 година Борисов води в допитване за Футболист на годината на „Дарик Радио“. Първоначално той твърди, че няма да прояви скромност и ще си вземе наградата, ако спечели, и че във футбола никой не се признава за по-слаб от друг, но впоследствие заявява, че приема първото си място в анкетата като протест на феновете срещу българския футбол.

През 2012 година Витоша (Бистрица) печели Купата на Аматьорската лига, като във финалния мач Борисов се отчита с асистенция за победния гол.

През сезон 2013/14 „Витоша“ е в „Б група“, а Борисов е картотекиран в състава.Дебютира в професионалния футбол в мач срещу „Раковски“, завършил 0 – 0, ставайки най-възрастният футболист (на 54 години), играл в А или Б група на българското футболно първенство.[106] Същевременно в медиите излизат съобщения, че Борисов не е бил вписан в разширения състав на отбора, който се подава час преди мача, тоест, не е имал право да се появява на терена.

Семейство

Бойко Борисов е разведен с първата си съпруга Стела, лекар-офталмолог. От Стела има дъщеря Венета. От дъщеря си има две внучета – Бойко-младши и Иван

От 1988 до 2009 година Борисов води съвместно съжителство с бизнесдамата Цветелина Бориславова. През януари 2016 г. Бойко Борисов става дядо на момче, което дъщеря му наименува на него. През юли 2018 г. Борисов става за втори път дядо, отново на момче.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
19
12
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 187770 | Одобрение: 33520
Говорим за това, че сайтът е червен - няма да видиш публикации от ГЕРБ с изключени коментари. Напротив, винаги са включени, за да може неудачниците да плюете, при това с по няколко регистрации, което аз не бих толерирал.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
45
54
Наблюдател (преди 3 месеца)
Рейтинг: 8769 | Одобрение: -1371
- ,, ....... Спомни си публикациите на АБВ и БСП с изключени коментари. .... " от Нексус ---------------- Това са платени публикации, като всички реклами тук и навсякъде. Там не се коментира, само се чете, .......анадънму????Гняв А на ,,бати"  ти Бойко всичко му е без пари, ..... бизнес братче, бизнес!!!!!  Нали си ,,образован" чатаджия, трябва да ги знаеш тези неща.ГнявСега няма да ти искам пари,Усмивка .... но следващия път ........  бецален!!!!:dizzy:
13
8
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 187770 | Одобрение: 33520
Сайтът е червен и много добре го знаеш. Спомни си публикациите на АБВ и БСП с изключени коментари. Имаше ли такива изключени коментари за ГЕРБ? И за какая групичка хортуваш, дуст'е кхуби ман?
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
45
55
Наблюдател (преди 3 месеца)
Рейтинг: 8769 | Одобрение: -1371
- ,,   Насирател, защо те е яд толкова на другите хора? .......... " - Нексус     -------------- Усмивка Защо така смяташ бе чадо, фактиУхилен ????? Нещо да съм излъгал в предния си Post ?????? ;)  Нали ти казах вече, че няма да ходя повече там, ......  пада ми интелигентността !!!! Ухилен Послушах те и пак си недоволен. :dizzy:  А'бе,  искам да стана Член на Вашата групичкаАнгелче но не знам как??? Ще ме допуснете ли с това черно - пардон, червено минало ???????:'(
7
8
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 187770 | Одобрение: 33520
Насирател, защо те е яд толкова на другите хора? Оти не си зъркаш старините в пенсионерския клуб на бул. Ген. Колев? Ще им пуснеш някой и друг цитат (прочетен от телефончето) и дъртаците ще дивеят., може да те изберат и за тартор Усмивка И не, тартор не е онова, дето го мухаш с чесън, друга думичка е ;)
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
46
59
Наблюдател (преди 3 месеца)
Рейтинг: 8769 | Одобрение: -1371
- ,, ........   и ми изтриха поста, защо ли?  " - от Смотан сайт     ---------  Много просто господине.:dizzy: Сайтът е гербаджийски + СДС и бият през пръстите за такива неща. Освен това, част от групичката на ,, клакьорчетата  " е с модераторски права. Или възхваляваш ,, Вожда" или  си патиш. УсмивкаТи се благодари, че още не са почнали да ни бият!!!!!! Ухилен УхиленУхилен
20
17
12321 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6343 | Одобрение: 2783
Аз пак не разбрах, сестра му от друг дядо ли е, че е завършила медицина? И що не напишите истината - толкова е тъп, че баща му, офицер тогава, едвам го е уредил за пожарникар...
43
66
Наблюдател (преди 3 месеца)
Рейтинг: 8769 | Одобрение: -1371
- Честит Ви Рожден ден Г-н Премиер. Може да е всякакъв, но все пак така е по-възпитано в такъв ден.  ........     Добро утроооооо Мунчо. Усмивка Пиеш ли си редовно капсулките ,, Дегазин" както ти препоръчах чадо ? Няма да се излагаш пред чужденците я, с това неконтролируемо пръцкане. Казваш : -,, ......... Може нищо да не реформираш ....." от Наакания  ----- Аааа, бъди сигурен Мунчо, бъди сигурен.;) Чувам от тук - от там, че г-н Премиерът си търсил Пазвантин за ,, Дундуков" 1. Викам си, .... излезе му късмета на момчето ( тебе имам в предвид). Хем си глупав и неграмотен, хем си нахакан, хем изпълнителен, ..... но затова пък работлив, със ,, комсомолски" жар в очите и правилен ,,политически мироглед". Чудесни и високо ценени качества ...... за пазвантин. Кандидатствай бре Мунчо, шансовете ти са големи, да не казвам biggest. Защо си прахосваш ,, таланта" в тази затънтене провинция (Варна)????  Успех. ............. п.п. За реда във Форума не се кахъри, той Нексусът и Рекордът ще се справят. Културни, интелигентни и най-вече работливи момчета като теб. Аве, Цезар!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама