На тази дата България и СССР нахлуват и окупират Чехословакия, за да смажат Пражката пролет

20.08.2022 / 10:56 6

Кадър ЦРУ

България участва в потушаването на Пражката пролет като страна–членка на Организацията на Варшавския договор през 1968 г.

Страната ни е сред най-върлите привърженици на силовото смазване на демократичния полъх в най-развитата страна от соцлагера.

Във военната операция участват следните части от Сухопътните войски.

12-и и 22-ри мотострелкови полк – числеността на военнослужещите в тях при навлизането в Чехословакия е 2164 души, а при изтеглянето – 2177 танков батальон с 26 машини Т-34.

Политически причини за участието на България

Началото на 60-те години е време на концентрация на партийната и държавната власт в ръцете на Тодор Живков. Във външнополитически аспект Живков възприема курс на пълно обвързване на България с политиката на СССР. Причина за това е икономическата обвързаност на НРБ от съветската помощ и кредит и неблагоприятното геополитическо обкръжение на страната-НРБ граничи на юг с две страни-членки на НАТО, македонският въпрос трови българо-югославските отношения, Румъния на север се стреми да води сравнително автономна политика спрямо СССР. Член на социалистическия блок, Чехословакия е страна с демократични традиции, с будна интелигенция и внушаващо респект стопанство. След СССР Чехословакия е втория по обем български кредитор в средата на 60-те години.

В началото на януари 1968 г. е проведен пленум на Чехословашката комунистическа партия. Отстранен е Новотни, първи секретар на ЦК на ЧКП става словакът Александър Дубчек. Месец по-късно се провежда среща на Тодор Живков с Дубчек, на която от българска страна е засвидетелствана пълна подкрепа за новото ръководство на ЧКП.

Първите прояви на радикализъм на Тодор Живков относно промените в чехословашкото общество са от 6 – 7 март 1968 г. Тогава се провежда заседание на Политическия консултативен комитет на Варшавския договор. Живков провежда разговор с Леонид Брежнев и Алексей Косигин, пред които изразява тревога от положението в Чехословакия. Българският лидер предлага най-радикалния подход спрямо случващото се, а именно военна намеса. Чехословашката тематика присъства и на срещата от 23 – 24.март в Дрезден. Българската страна е представлявана от Станко Тодоров, Живко Живков и Апостол Пашев. Тук изказването на Станко Тодоров е сравнително сдържано. Към края на март обаче докладите на българския посланик в Прага започват да акцентират на „пълзящата контрареволюция“ в чехословашкото общество.

На проведената през април българо-чехословашка среща в Прага се утвърждава отрицателното отношение на българското партийно и държавно ръководство към Пражката пролет. Тодор Живков прави изявления в смисъл, че Дубчек няма нито опита, нито интелекта да поведе ЧКП.

Още през май същата година Главното политическо управление на БНА започва пропагандна кампания по разясняване в армията на събитията в ЧССР. Непосредствената военна подготовка започва в началото на юли, като до края на същия месец тя се извършва в България под контрола на съветски офицери. След това определените два полка са прехвърлени на съветска територия, където минават под съветско командване. Военната и идеологическата подготовка привършва на 20 август, когато с постановление 39 на МС на НРБ е решено страната да участва в интервенцията в Чехословакия.

От началото на юли започва военна подготовка на български военни части. По заповед на Министерството на народната отбрана 2 полка заминават за Чехословакия под общосъюзно (съветско) командване – дванадесети мотострелкови полк под командването на полковник Александър Генчев и двадесет и втори мотострелкови полк под командването на полковник Иван Чавдаров. Личният състав на двадесет и втори мотострелкови полк се състои от 962 офицери и войници. От края на юли се извършват последните военни подготовки под наблюдението на съветски офицери. Двадесет и втори мотострелкови полк, разквартируван в Харманли, заминава за Ивано-Франковск (УССР). Там престоява до обявяването на тревогата. Дванадесети мотострелкови полк, разквартируван в Елхово, е прекаран с кораби до село Жнатино в УССР, близо до границата с Чехословакия. Личният състав на полка включва 1206 офицери и войника.

Със заповед № 39 от 20 август 1968 г. е дадено нареждане за проникване на територията на Чехословакия. Заповедта е подписана от 33 висши партийни функционери и политици. Полковете получават бойна заповед, подписана от военния министър Добри Джуров и началника на генералния щаб Атанас Семерджиев. От съображения за сигурност плановете за нападението са известни само на полковите командири, както и на офицерите по политическите въпроси.

Дванадесети полк се придвижва към границата с Чехословакия на 20 август и я пресича на 21 август в 4:05 сутринта при село Матовце. Българските части срещат съпротива при Кошице. Там няколко войници са леко ранени, на 50 от военните коли са изпочупени прозорци, на 10 вратите, а на 5 антените, има също и запалени газови резервоари. Там колоната се забавя до 4 – 5 км. в час, за да премине. Следващото място, на което среща съпротива е в Рожнява. Там е открит огън по колоната без жертви. В 10 часа на 22 август полка достига Банска Бистрица и завзема казармата, полицията и радиото. Батальон, предвождан от полковник Петков, превзема летището близо до Зволен. При изпълнението на тези задачи пострадват 21 военнослужещи, сред които с изкъртени зъби, счупена ябълчна кост, счупен нос, а останалите леко ранени. Първата фаза на инвазията приключва на 25 август с превземането на военния гарнизон в Брезно от българските части.

На 20 август в 6 часа сутринта 22 мотострелкови полк, част от шеста въздушно-десантна дивизия на СССР получава заповед да навлезе в Чехословакия и да овладее летищата Рузине (сега в Прага) и Водоходи. Полкът се натоварва заедно с техническата екипировка и на 21 август се приземява в Чехословакия на 2 етапа. Не се натъква на съпротива, тъй като летищата вече са овладени от съветските войски. Българската част подготвя летището за военна защита, а полкът се разполага в полетата около летището. Сред останалите задачи е да бъдат открити всички български граждани, които временно пребивават в страната и да бъдат изведени от нея, което става на 3-тия ден. На 11 септември полкът се дислоцира на 2 км североизточно от летището.

Военните части са посрещнати с викове „Вървете си у дома“, „Това не е вашата страна“ и са замеряни с камъни и бутилки с газ. Сред българските жертви е старшина Николай Цеков Николов, който обаче е убит при престъпление, а не при военни действия. Старшината решава да дезертира и през нощта се сблъсква с 3 мъже, които се опитват да му отнемат оръжието и го застрелват.

На 13 септември чехословашкият министър подава устна нота, с която изисква българското военно присъствие да бъде оттеглено. То продължава до 22 октомври 1968 г., след като 6 дни по-рано е сключен двустранен договор между Чехословакия и СССР. 22 мотострелкови полк се изтегля с влак до Одеса, откъдето с кораби е прекаран до Бургас.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 110305 | Одобрение: -855
Помагали или не особено.Първо ,Живков е любимия интригант на Брежнев,винаги готов да предаде държавата на СССР. Второ, и слава Богу на нашите войски почти не им се налага да стрелят,докато ГДРейците сравняват със земята няколко махали. Не е верно че родната войска е отишла наготово,точно обратното-осигурява плацдарм на руснаците,на указаните места.Посещенията им на територията на СССР са неизвестни на войниците дори по времето на операцията,разбират че са минали през СССР/Украина едва на връщане,казали са им че са из Делиормана...странно е било само твърде многото брезови гори... и т.н.
9
6
makeo (преди 7 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
У Фейса потребителите с всичкя сила плюят по Петел, а в редакцията им си мислят, че дъжд вали. 🙂 Редакторите не смогват да блокират потребители. И яко цензура. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
2
0
Нане (преди 7 месеца)
Рейтинг: 24118 | Одобрение: 4208
В Елхово полка имаше музей за това как сме помагали 
2
12
Чичкото (преди 7 месеца)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Пражката пролет не е събитие целящо промяна на строя а само неговото демократизиране За СССР дори това е много и се започва инвазията
Истината преди всичко
2
5
петково (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7213 | Одобрение: -2262
Подвеждащо заглавие. В инвазията участват всички "социалистически" страни, без Румъния. Чаушеску дори не разрешава на българите да преминат през Румъния и трябва да ги возят с кораби до СССР. Ролята на Живков е силно преувеличена. Всичко естествено по това време се решава в КПСС. Някои дори помним тези времена и фкта, че в началото през пролетта в нашите вестници имаше положителни отзиви за "Пражката пролет". След като привикаха Живков в Москва и му набиха канчето, той отново зае правилната линия.
0
14
Чичкото (преди 7 месеца)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
А пострадали има ли от наша страна Май само са се разходили по вече завладяна от СССР територия
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама