На този ден е убит Щастливеца

11.05.2019 / 07:34 5

ФАКТИ.бг

На 11 май 1897 г. край пазарджишкото село Радилово е убит Алеко Константинов (Щастливеца).

Целта на покушението всъщност е неговият спътник Михаил Такев, адвокат и политик, който остава невредим.

Двамата, приятели и колеги от Демократическата партия, се срещат случайно в Пловдив на 8 май, където имат дела – по това време Щастливецът работи като адвокат. Такев кани писателя в родния си град Пещера, за да отпразнуват заедно празника на светите братя Кирил и Методий.

Вечерта на 11-ти, на връщане от Пещера към Пазарджик, те се отбиват за кратка почивка в село Радилово, където са били и сутринта. Минути след като напускат селото, им е устроена фаталната засада. Само дни след трагедията, заговорът се разплита. Подбудител на нападението се оказва кметът на село Радилово, Петър Минков. Причината е абсолютно прозаична – между жителите на Пещера и Радилово отдавна тлее вражда заради спорна гора и земя. Освен това кметът ненавижда Такев, тъй като са политически противници. Минков решава да се възползва от сгодния случай и да организира покушение срещу депутата.

Съдебният процес срещу престъпниците трае само пет дни – от 3 до 7 ноември 1897 г. Физическите убийци, радиловчаните Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с кмета Петър Минков, са осъдени на смърт. Тъй като Салепов е непълнолетен, заменят смъртната му присъда с 15 години затвор. На 13 април 1898 г. Минков и Топалов са обесени в Пазарджик.

Алеко Константинов е автор на пътеписите "До Чикаго и назад", "Какво? Швейцария ли?", "През марта на Чепино" и на фейлетоните: "Бай Ганьо", "Миш-маш", "Разни хора - разни идеали" и др.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
12
Наблюдател (преди 4 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
Лека ти пръст ,, Щастливец ". Интелектуалец и писател с тънко чувство за иронизиране на недъзите, на народопсихологията ни. Собственото ти дете ,, Бай ти Ганя" те уби. За жалост, след толкова години не сме се променили много в правилната посока на развитие. 
4
5
Rbar5701 (преди 4 години)
Рейтинг: 1212 | Одобрение: 407
тъпак,комунистически,колко народ избиха неграмотните червени цървули и то елита на държавата,жалко за Алеко,това е било една нелепост,лош късмет,пак такива неуки тъпаци,които бързо влязоха ткзс,защото бяха едни голтаци малоумни
15
0
4udovi6teto (преди 4 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Може би най-ужасяващата грешка с фатален край в световната литературна история... За мен Алеко е българският Гогол. Велик! 
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама