На всеки двама починали в България се ражда само по едно дете

05.07.2019 / 22:31 4

bTV

Отново тревожна статистика

На всеки двама починали у нас се ражда само по едно дете. За отрицателен прираст със застрашителни размери алармира Националният център по обществено здраве и анализи.

Снимка: btvnovinite.bg През първите три месеца на годината са починали близо 29 хиляди души.

По-малко от половината на това число е броят на новородените – едва 13 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg Най-висока е смъртността в София – 5 230 починали.

Вторият по смъртност град е Пловдив.

А на трето място с 2087 починали е Варна.

Снимка: btvnovinite.bg Драстична е разликата между починалите и новородените в градове като Видин, където на 452 починали за тримесечието са се родили едва 59 деца. В Смолян съотношението между починали и новородени е съответно 405 на 97.

Само преди 4 дни Мариана Маринова ражда второто си дете – малкият Йордан. Той е второ дете за семейството от Шумен, което има и 7-годишна дъщеря. „Не е лесно в днешно време да се гледа дете, но пък е хубаво, защото те са прекрасни и са много милички и е най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек в живота”, казва Мариана.

Шумен е един от градовете с ниска раждаемост. За второто тримесечие на годината в болницата в града са проплакали 252 бебета. „Допреди десетина години ражданията в Шумен бяха може би около 1 500, а в последните години са 1000 – 1050. Причините в по-малките областни градове, като цяло за намаляване на раждаемостта, е това, че младото население в репродуктивна възраст напуска тези градове, все повече и повече”, обяснява д-р Ивайло Балабанов, началник акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ-Шумен.

За второто тримесечие на годината починалите в града, са почти два пъти повече от новородените.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерти това се дължи и на намаляване на жените в детеродна възраст – за последните 20 години те са около половин милион по-малко. Средно статистически една жена у нас ражда по едно дете. А за да е нормален прирастът на населението, са необходими по минимум две деца в семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това се дължи на това, че жените се еманципират, включват на пазара на труда, променят се нагласите”, казва доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Снимка: btvnovinite.bg

Прогнозите са, че до 2040 година населението на България да намалее до 5 милиона души или с 40 хиляди на година."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
14
2
Вин (преди 11 месеца)
Рейтинг: 928 | Одобрение: 3
Смях през сълзи! В сутрешните блокове, бодряшки прогнози, оптимистични министърчета, ведри рапорти за положението в икономиката. Вечер, мъко, мъко, България се топи, престъпност, първи места във всякакви негативни класации. Палячовци неориентирани!
13
3
NANSI (преди 11 месеца)
Рейтинг: 3383 | Одобрение: 1313
Това се дължи на това, че жените се еманципират, включват на пазара на труда, променят се нагласите”, казва доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.. ТАЗИ СТАВА САМО ЗА ПРОДАВАЧКА НА ПАЗАРА. БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ИКОНОМИЧИСКИ РАЗРУШЕНА. МЛАДИТЕ НЯМАТ РАБОТА, А ЗАПАДЪТ ИМ ПРЕДЛАГА СЪБЛАЗНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ. ЕСТЕСТВЕНО Е ДА НАПУСКАТ СТРАНАТА. НЕ СЕ КОМЕНТИРА И КОЛКО ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРЧЕТА СЕ РАЖДАТ. БЪЛГАРИЯ СИ ОТИВА. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама