Над 50% ръст на новите жилища във Варна! Само в Бургас са повече

16.05.2019 / 15:03 8

Редактор: Иван Гошев

e-mail: ivan_goshev_petel.bg@abv.bg

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през първото тримесечие на 2019 г. е 82, а новопостроените жилища в тях са 537. Спрямо първото тримесечие на 2018 г. сградите са с 15 повече, или с 22.4%, a жилищата в тях нарастват със 188, или с
53.9%.


От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2019 г. със стоманобетонна конструкция са 85.4%, а с тухлена - 14.6%.
Област Варна е на второ място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Преди нея е област Бургас - 85 сгради с 350 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (42.3%), следват тези с три стаи (38.0%), а най-нисък е делът на жилищата с пет стаи - 2.8% . Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през първото тримесечие на 2019 г. в област Варна е 40.6 хил. кв. м, или с 40.8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2018 г., а жилищната площ се увеличава с 31.6% и достига 26.8 хил. кв. метра.
Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Варна намалява от 82.7 кв. м през първото тримесечие на 2018 г. на 75.6 кв. м през същото тримесечие на 2019 година.
Варна е шеста сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище. Първа е област Силистра - 20.7 кв. м, следвана от областите Благоевград - 37.3 кв. м, Видин - 40.1 кв. м, Смолян - 60.5 кв. м и Плевен - 74.9 кв. метра. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Шумен - 184.8 кв. м и Габрово - 174.0 кв. метра."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
5
Гунчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1087 | Одобрение: 327
В Бургас простотията е пълна: няма квартални градинки, беседки, детски площадки край блоковете, междинните пространства в к-с "Лазур" са заети от синя и зелена зони, майките с деца едва се промъкват между маневриращи автомобили. В града се строи високо строителство, т.нар. небостъргачи с големи стъклопакети и обширни тераси за новобогаташи, които буквално затапват старите и многобройни кооперации. Маса пари се хвърлят за Морската градина, която си е все така запълнена с тополи и брези, предизвикващи алергии, без един фонтан или чешма. Важното е да се "усвояват" народни пари, които ГЕРБ щедро раздава като свои, пари от бюджетни излишъци, спестени от заплати, пенсии, нощен труд, образование и пр. Не трябва Варна дори да наподобява бургаския модел, защото той е началото на края.
5
12
стоян (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2109 | Одобрение: -6481
Гугутке, няма нищо безвъздмезно!!! Като искаш да лапаш кинти, първо трябва да пуснеш малко кръв - такива са законите на природата
6
13
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
Варна е жив пример за  недалновидността на централната и местна власт, какъв град е и какъв трябва да изглежда след 20 - 30,  че и повече години. То наистина е трудна работа, но тези са органите които трябвашe  да са далновидни и да има приемственост при смяната на една партия с друга начело на общината и държавата. А не да се работи на парче (да вземем едни пари, а след мен да се оправят както могат). Спомнете си скорошни писаниците на власт имащите : Да направим този булевард (Портних), а после ще видим и за останалата инфраструктура, и пътни връзки със страната. Светът се глобализира отдавна създавайки супер градове. В България тенденцията е същата. Големите градове се разрастнаха/презастроиха заради възможността да дадат някакъв  поминък и изсмукаха населението на останалите по-малки градове, градчета  и села. Но кой трябваше да предвиди това, .... Кой, кой ?   
12
13
gugutka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 49035 | Одобрение: 21880
Главният архитект разрешава строителството, което едва ли е безвъзмездно.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
7
3
хехе (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2805 | Одобрение: 1465
да бе, той главният архитект ги плаща тез жилища... ай ся, то ако нямаше руснаци, украинци, добричлии и вся остальная дето не си знай кинтите, нямаше да се строи.
14
13
gugutka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 49035 | Одобрение: 21880
Вярно е, че скапаха целия град с това безразборно строителство. Лошо няма да се строи, но във Варна е очевидно, че е в интереса на главния архитект, а не в добрата визия.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама