Народът се подготвя за зимата: Доматът ври, червеният лук е изваден

18.07.2024 / 10:59 7

Кадър П. Павлова, "Завръщане на село"

В България температурите са около 40 градуса, но традициите повеляват вече да тече подготовка за зимата.

"Доматът ври, червеният лук е изваден (три вида), почистен и най важното брадите са почистени (разпънаха ме предния път че не съм изчистила на чесъна брадите).

Да се подготвяме за зимата.", пише Павлина Петрова от Голямо Пещене в групата "Завръщане на село".

Постът и снимките събират хиляди лайкове и коментари със съвети:

"Понеже пиперът червения става по-късно, пакетирай или стерилизирай в буркани доматено пюре да е готово за есента за лютеница!

Обаче тъй като гледам съветите са ми излишни щото си личи майсторския почерк !

Защо се чистят брадите?, чуди се друга жена.

"Защото има кал в тях и цапат.

Но реално погледнато скилидките си черпят сили от брадите.", сочи бърз отговор.

Жената споделя и тайната рецепта за лютеница:


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 193789 | Одобрение: 38109
Споко! Нека отминат жегите! Само да сме живи и здрави - ще се съберем!Усмивка 
3
0
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 381060 | Одобрение: 64445
Серж, и ти ще бъдеш на масата.....Докарай си задника само, а може и едно печено агънце, малко такова, 12 кила.....Майтапа настрана, ама само ми дайте още седмица, две, че глават ми пуши яко....и не само от жегите.....!  И си намерете шафьори, че ще падне лазене на 4 крака.....Ще се чуем, имаме си телефоните.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 193789 | Одобрение: 38109
Наздраве в такъв случай! Да Ви е сладко!Усмивка
4
0
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 381060 | Одобрение: 64445
Серж, запази си ракията....Ще извадя спешъл селекшън, а салата от розови домати ще ви взриви....Най-добрият домат на Балканите, т.е. в света.....Точно замезвам с тях...уникални !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 193789 | Одобрение: 38109
Аз ще донеса рИкия за дегустацията...Ухилен
4
0
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 381060 | Одобрение: 64445
Пешо, пиши ме клиент, определи цена и ще взема десетина бурканчета.....Не консумирам много, че да си правя.....Благодарности предварително......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Пешо от Виница (преди 3 месеца)
Рейтинг: 97771 | Одобрение: 31246
А ето ви и моята рецепта за лютеница-44 бурканчета 1. 30 килограма червени чушки-избирайте "тлъстаци"-по-лесно се белят после печеното. 2.15 кг. домати-да не бъдат водни , а "Ръгби"-хем са слаки ,но са и месести.3.7.5 патладжан  4. Литър и половина олио. Вместо захар добавям малко мед. черен пипер на прах и бахар. Печа на тенекия/ мириса от пушека прави домашната лютеница неповторима/ чушките и патладжана,после меля с машинката всичко ,барабар с доматите. Ако нямате тенекия и място за печене ,печете чушките с Чушкопек,но за патладжана ...може и във фурната. Опеченото поставяте в съд ,затваряте с капак да се задушат-после поверявате тази огромна чест и удоволствие на жена си да бели...докато и изфръкнат всички лоши помисли от главата. Всичко смелено слагате в тавичка-метър и бая...Трябва да имате бъркалка-моята е дървена лопата с дълга дръжка-кипи и пръска докато бъркате. Запалвате огън под тавичката-в началото силен, по-късно намалявате. Бъркате 4 часа ,докато се образува пътечка-сгъстило се е. Добавяте олиото -нека да е по-мазничка,меда ,бахара и черния пипер на прах. Пак бъркате докато ви се завие свят. Накрая пълните бурканчетата и варите десетина минути -за капачките ,защото продукта е изпържен. Защо чушките са толкова много ли? Защото това е лютеница , а не апетитка-само с домати и една чушка... Приятен апетит ви желая!Усмивка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама