Нашенка, работеща на морето: Гаврата е пълна, ще ви кажа защо туристите бягат!

06.07.2019 / 22:35 18

Пловдив 24

Пловдивчанка, дълги години работеща през летните месеци по нашето Черноморие, се свърза с Plovdiv24.bg, за да сподели своята гледна точка за проблемите там. От изданието са публикували мнението й без редакторска намеса: 

"Здравейте! Напоследък е доста актуална темата, свързана с отлива на туристи. Дори не зная откъде да започна. От немалко години съм в тази сфера и трябва да ви кажа, че нещата сякаш се въртят в омагьосан кръг.

 

Родните "бизнесмени" (неслучайно ги слагам в кавички) сами са си виновни за това положение. Плащат на персонала си толкова мизерни пари, че дори не ми се коментира. 600-800 лева. При положение, че работата е сезонна, което предполага по-високо от средното възнаграждение, защото горе-долу работиш 3 месеца.

 

Това от своя страна води до огромно текучество - хората напускат дори по средата на сезона, защото вече им е писнало да бъдат мачкани и експлоатирани. Новите, които ги заместват, съответно нямат нужната подготовка, качеството пада и туристите започват да недоволстват. Стигна се дотам да внасяме работници от Украйна и Молдова, които дори не говорят български.

 

В заведенията картинката също не е особено розова - доста скъпи цени, а обслужването е под всякаква критика - нацупени сервитьорки, които все едно искат да те изгонят от ресторанта, а не да спечелят пари.

 

Контрастът с Гърция е безкраен - там едва ли не ще ти стане неудобно, че те гледат като писано яйце. А тук - никакво отношение и доста съмнително качество. А накрая сметката - голяма. Затова не трябва да се учудваме на все по-честите новини за опашки на "Маказа" и на ГКПП "Кулата"...

 

2017-та и 2018-та бяха изключително силни заради проблемите на Турция, Египет и други традиционно силни морски дестинации. Това бе и шансът ни да заемем добри позиции на пазара. Но не би.

 

Родният бизнес превърна морето ни в евтина дестинация за съмнителни чужди туристи, които се наливат с евтин алкохол, понякога малтретират персонала на хотела, в който са отседнали и по този начин разнасят лоша слава на курортите ни. Ден година храни - това вероятно е водещият принцип по нашето море през лятото.

 

Той обаче просто е криворазбран. Така няма как да стане, мили български олигарси, които искате с минимум инвестиции да имате максимални печалби. Или трябва да промените манталитета си и да се научите да предлагате добра услуга, или през лятото на скъпите сенки и шезлонги ще се излягате единствено вие и вашите семейства...."

Биографията на човека, който ни подари емоцията от футболното лято на 94-та вече е на пазараЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
7
MrBean (преди 4 години)
Рейтинг: 129482 | Одобрение: -1688
Сякаш чета есе през комунизма. Никой не забелязва ,че за каквото учиш такова ще получиш.А като е учиш ще носиш бири.Сигурен съм ,че повечето от вас като ученици или студенти са работили я пиколо,я сервитьор...така че срамна работа няма.  Фарма,след като те управлява мутрата Боко какви да са бизнесмените-по-умни от него ли? Милане,няма нищо лошо и куцо и сакато да печели,въпроса е в регулациите и прилагането им.Дали са еднакви санитарните изисквания за ресторант и мангал продавач на царевица-според мен прецакани са ресторанта. Яни законите са ни добри и европейски,но няма кой да ги приложи,съд демек.Петково,няма как да се намалят цените,виж тока,водата и 101 скрити данъчета и такси,страхотия е,но ги плащат само балъците,тоест не бизнесмените в кавички.АХА веднага си личи че не си подхващал частен бизнес.... Шиптърей,защо все казваш интересни неща,но после винаги обиждаш и слагаш гадни етикети.Прав си ,но нали разбираш че когато някой е тъп и ограничен и да го ругаеш той пак няма да те разбере.За жалост.
8
2
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 52087 | Одобрение: 16907
Това не е тайна за никого.Само за кухите лейки в мин.на туризма.
34
9
аха (преди 4 години)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
Защото в белите държави има синдикати-истински, които защитават работника, а тук има синдикати, които защитават-паботодателите. За работниците , нямат пари за заплати, но за нови коли, къщи, круизи, да си водят младите любовници имат. Защото министърката, няма понятие от туризъм, тя става за бостанско плашило. Просто в туризма влезнаха много-хора дето нямат понятие-къде стои хожа и вилицата, как се прави кафе-знаят само знака +, и когато дойде време за заплати-започват едни пазарлъци-ама няма работа, няма пари- и го отнасят тези ,които им вадят хляба и им подобряват стандарта на живот. Като няма обяче ,кой да ги защити-хората бягат с цената да не си вземат парите, защото-ще ядат и бой.... ТОВА НЕ СА РАБОТОДАТЕЛИ, А ТЪПАНАРИ, КОИТО ЩЕ ФАЛИРАТ И ЩЕ СИ РАБОТЯТ САМИ.....
52
16
петково (преди 4 години)
Рейтинг: 9295 | Одобрение: -2630
Написала е банални глупости, които се знаят от всеки българин и нищо конкретно. Трябва да си го кажем направо. Българинът (80%) е простак, невъзпитан, некултурен, с голямо самочувствие и его. Той не може да "слугува", под достойнството му е да се усмихва на този от когото уж зависи заплатата му. Като нация не сме подходящи нито за хотелиери, нито за сервитьори, нито за камериерки. Основните ни "положителни" черти са мързел, завист, андрешковщина. Така е било винаги, но едва сега проличава в най-чист вид. Слабият сезон е закономерност и не малко конюнктура. За съжаление не съм видял или прочел един свестен анализ какви са реалните печалби на "бизнесмените" по курортите и до колко могат да се намалят цените, така че да съответстват на ниското качество на туризма ни.
59
8
аха (преди 4 години)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
Точно, така-ние се учим от тези дето ни управляват-селяндури, без ценз, без квалификация, без да знаят и един западен език,дето ходят по джапанки, с бериги на врата, с пръстени, с къси гащи, дето не могат за си избършат хоса, ама някой им е дал едни пари, и те за да има за тях, не плащат на персонала.Плащат на циганите да им работят за без пари, защото те пък после гласуват за тях, защото и едните и другите са-меркантилни кухи лейки.Защотото нашите бизнесмени са -боси, и тъппи като галоши...
60
10
gugutka (преди 4 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Все някой трябва да им каже истината. Не, че не я знаят, но очакват работниците им да не я знаят.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
9
75
MrBean (преди 4 години)
Рейтинг: 129482 | Одобрение: -1688
На интересни места е работила пловдивчанката, и има широк поглед върху туризма. А интересно каква професионален ценз и опит има. Мисля че е работила в ресторант,защото познава намусените сервитьорки. Но драга майна/надявам се не е обидно за пловдивчани/  тези от бизнесмените които са в час с бизнеса и в Гърция да идат и в Испания,те ще се справят,а такива дето ръсят мозък при кого ще работят при съветския съюз ли?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама