Наталия Господинова от Дарик радио – Варна за платеното отразяване на общината: Не обслужваме кмета

11.02.2020 / 15:57 10

Главната редакторка на Дарик радио във Варна Наталия Господинова публикува свой официален коментар по повод обвиненията, че Община Варна си купува комфорт, като плаща на медии в града. Днес общинският съвет одобри отпускането на 200 000 лева от бюджета на общината за тази цел. Опозицията в местния парламент в лицето на Стела Николова от ДБ и Костадин Костадинов от „Възраждане“ остро критикуваха тази практика.

Шефката на Дарик Варна твърдо застана на позицията, че проекта на радиото „Зала Пленарна“ в никакъв случай не е безкритичен към общинската власт и не е създаден, за да хвали кмета и управляващите, независимо кои са те. Ето какво написа Господинова в сайта на радиото dnews.bg:

Казвам се Наталия Господинова и съм главен редактор на Дарик радио Варна от 2005 година.

Пиша това със самочувствието на човек, който си е свършил добре работата – и като журналист, и като мениджър на регионална структура на Българското Национално Дарик радио.

Една от малкото частни български медии с категорично ясна собственост.

Автор съм на медийния проект „Зала Пленарна”, който съществува от януари 2013-та година.

Проект, който ОТРАЗЯВА всичко, свързано с местната власт, а не я обслужва.

Споменавам годината съвсем отговорно, защото това беше годината на варненските протести, продължили почти два месеца – до оставката на Кирил Йорданов. Това е и годината на частичните местни избори във Варна, на които варненци си избраха нов кмет. През тази година Дарик радио отразяваше всичко – всяка вечер наш репортер беше пред общината и с протестното шествие. И всички репортажи, интервюта и публикации бяха под знака на „Зала Пленарна”, защото всичко, което се случи, касаеше местната власт, а ние бяхме поели ангажимент пред варненци да ОТРАЗЯВАМЕ всичко, свързано с нея, а не да я ОБСЛУЖВАМЕ, както се твърди в материалите на много колеги тези дни.

Този наш ангажимент продължава и ние в Дарик радио Варна сме със самочувствието на хора, които си вършат работата, без да обслужват ничии интереси.

В ефир се чуват гласовете на всички, които са във властта, без значение от коя партия и група са. Добре дошли са и опозицията, и управляващото мнозинство.

И да, кметът на Варна също. Дори той да не се казваше Иван Портних, щеше да е чест гост на Дарик радио, защото гласът на кмета на Варна трябва да се чува от варненци.

В сайтовете ни и в страницата ни в социалната мрежа публикуваме всичко, което носи информация за работата в общината и общинския съвет.

Правим репортажи с различни гледни точки.

Отразяваме пресконференциите на всички групи в общинския съвет.

Публикуваме декларациите им, които обикновено са „против” практики и решения на общината и съвета.

Предаването „Зала Пленарна” е на живо, което означава, че никой не е спрян да коментира събитията в града така, както смята за правилно.

И никой НИКОГА - от 2013-та година досега, не си е позволил да променя начина ни на работа. Нито пък някой ни е диктувал как да я вършим.

Журналистите в екипа на Дарик Варна сме с различни политически пристрастия, но те никога не са ни личали в ефир, или пък на страниците в сайтовете ни.

Държим се еднакво възпитано с всички наши гости, независимо от личното ни отношение към тях. Задаваме всякакви въпроси – и неудобни, но като домакини – както трябва да се държим с гостите си - любезно.

Мога да дам стотици примери за това...

Извинете, колеги, но откога ВЪЗПИТАНАТА журналистика е „угодна”?

Ако да си креслив в ефир и скандален с гостите си е „професионално” и модерно, ние предпочитаме да следваме други принципи.

Да, това е нашият стил – еднакво отношение към всички. Това е и маниерът на Националното Дарик радио.

Радио, което се е доказало през годините и всички знаят каква е позицията му сред българските медии.

Проектът „Зала Пленарна” осигурява на слушателите и читателите ни редовна информация, както и възможност сами да чуят кои и какви са избраниците на варненци.

Проектът ни задължава всеки четвъртък предаването ни да е посветено на теми, които касаят работата на общината – регулярност, която е важна.

Проектът „Зала Пленарна” е финансиран с 50 % от стойността му с парите на същите тези варненци, а не с лични или партийни средства.

Ние в Дарик се отнасяме отговорно и професионално към средствата на данъкоплатците и затова изпълняваме ангажимента си да ги информираме редовно и коректно за всичко.

Аз няма да коментирам работата на останалите медии, които получават общинско финансиране, нито мотивите им да кандидатстват за такова, нито начина, по който се отчитат пред варненци.

Аз отговарям за Дарик радио Варна и заради вълната от коментари за „медиите на хранилка” и ширещия се популизъм искам да помоля:

Не ни слагайте под общ знаменател.

Процедурата за финансиране на проекта „Зала Пленарна” е възможно най-прозрачният и законен начин частна медия да финансира своя продукция.

Дарик радио Варна прави подробни отчети – задължителни по договор. Всеки, който желае да се запознае с тях, може да го направи.

И не на последно място – медийният проект „Зала Пленарна 2020” беше гласуван единодушно на заседанието на общинската комисия по финанси – от всички членове на комисията, които са от ВСИЧКИ групи в Общинския съвет.

На същата комисия бяха обсъдени ОБЩО 14 медийни предложения, като 8 от тях бяха отхвърлени, а останалите шест бяха приети с различен брой гласове.

С уважение и отговорност към Вас, нашите слушатели и варненски данъкоплатци,

Наталия Господинова

Главен редактор на Дарик радио Варна

 

 

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
владо (преди 6 месеца)
Рейтинг: 12882 | Одобрение: 6767
Да допълня Снайпера и да попитам засегнатите "журналисти": 1.Защо никой от вас не поиска нито веднъж информация и документи колко пари се изхарчиха и окрадоха по всеки един от "великите", но некачествено направени и неработещи проекти -бул."Левски", "Синя зона", велоалеи, интегриране на градски транспорт и т.н. усвоителни проекти? 2.Как пък нито един журналист, получаващ общински пари, не направи едно разследване за изхарчените от управниците пари на варненци? Или вярвате, че всичко е чисто? 3.Защо нито един журналист, получаващ общински пари, не направи едно разследване или поне едно репортажче, за некачествено изпълнените проекти в град Варна, които започват да се рушат преди да са въведени в експлоатация, а два дни след това започва ремонтирането им с още от парите на варненци? 4.Защо нито един журналист, получаващ общински пари, не привика кмета или друг "отговорен" управник и не му зададе тези и ред други неудобни въпроси? Журналисти били, че пък се и обиждали като "божеството" ги нарича мисирки. В последната година имаше един истински журналист във Варна, който не се притесни да задава неудобни въпроси на кмета и този журналист бе принуден от управниците ни да напусне работа. И какво направихте останалите журналисти -не, не подкрепихте колегата си, а си затраяхте от страх и си пазихте дупета за управниците.Така, че вместо да лъскате имиджа ( и не само) на кмета, вземете да се научите от гореспоменатия журналист как се върши работа........И започнете да я вършите........качествено, честно и истински. Научете се, че вие сте началници на управниците, а не те на вас. Искайте им сметка за всичко, което правят и огласяйте истината. Едва тогава може да имате претенции, че сте журналисти.
4
2
MrBean (преди 6 месеца)
Рейтинг: 35796 | Одобрение: 5366
Снайпера е в десетката.
8
1
Снайпер (преди 6 месеца)
Рейтинг: 8271 | Одобрение: 4106
а защо възпитаната журналистка не изкара пиянския скандал на Портних в Хайфа, заради който Варна бе посрамена и развален спогодбата за сприятеляване на двата града. Не ми казвай че било жълтина. Това е въпрос, който интересуваше цялото общество. Не може кметът, който разпределя милиарди да натиска сервитьорки по хотелите. Това е безотговорно и говори, че е нестабилен човек. Но още по-голям обществен скандал е как общината раздава стотици хиляди на сульо и пульо. Това е скандално
2
1
уйчо (преди 6 месеца)
Рейтинг: 20071 | Одобрение: -279
Ако не ги хвалят, дали ще ги вземат?? Нека да пробват, да видим дали им стиска, а да не се правят на ощипани моми!
3
0
:) (преди 6 месеца)
Рейтинг: 12274 | Одобрение: 4914
Моят коментар, пак беше изтрит от мисирките в Петел.бг ! ! Ей... герберчетаа?! 
6
1
Гост (преди 6 месеца)
Рейтинг: 246 | Одобрение: 86
Послушната журналистика се казвала възпитана. Не е възпитано да се задават неудобни въпрости , да знаете. Бъди честна и върни парите Господинова. Останалото е корупция
5
1
Варна (преди 6 месеца)
Рейтинг: 77493 | Одобрение: 37038
Мисирките в борба за трохичките от Портних. Хем сте слугинаж, хем евтин. Те стотици милиони откраднаха, вие за едни кирливи 200 000 им ближете..., че и накрая и на чест го избихте, че не сте ги обслужвали. Взимате пари от Портних и ГЕРБ а преди това от Киро и това е положението. Има една приказка за тая работа, ама е твърде нецензурна. Само не ги наричайте мисирки.  
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ
4
1
Blue hills (преди 6 месеца)
Рейтинг: 28974 | Одобрение: 12769
Но и възпитано си вземате парите, и възпитано НЕ задавате НЕудобните въпроси. Айдее моля, как пък не. Наистина сте мисирки, дотам сте се докарали. 
5
1
Partizanin (преди 6 месеца)
Рейтинг: 19832 | Одобрение: 4827
Усмивка   "Не трогайте артистов, проституток, кучеров и "мисирките" - они одинаково нужны любой власти."
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама