Най-скъпите домати са във Варна

13.09.2021 / 16:48 12

снимка Булфото7

Най-скъпите домати са във Варна. Тяхната цена достигна  4,03 лв, показват данни на изследване, докато за страната средната цена на домати е 2,65 лв, при 2,25 лв. преди година. В Бургас средната цена е 3,40 лв, Кюстендил – 2,70 лв.

ИССИ на КНСБ проведе проучване за изменението на цените на 32 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост. Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка, предаде морето.нет.

Изследването не е представително и е проведено между 26 август – 1 септември 2021. Наблюдават се постоянни търговски обекти включени в извадката от тримесечното наблюдение за заплата за издръжка. Регистрират се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение. Получените данни са осреднени на национално ниво. Обхвата на извадката включва 27 областни центрове.

Въз основа на получената и обобщена информация могат да се направят следните коментари:

1. Драстично нарастване се наблюдава при слънчогледовото олио, като за едногодишен период е с 43%. По-ускореното нарастване на слънчогледовото олио започна още през месец март, следствие от по-слабата реколта и влиянието на международните борси, където се отчита драстичното покачване на котировките на суровото слънчогледово масло. Средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв., при 2,70 лв. през септември 2020 г. В област Кюстендил средната цени на слънчогледовото олио е 3,88 лв. и надхвърля средните за страна, при това е област с размер на средната работна заплата по-нисък от средната за страната с 33%. Това означава, че ако със средната заплата за страната могат да се закупят 390 литра олио, то със средните заплати в Кюстендил могат да се закупят съответно 259 литра олио, или с 1,5 пъти по-малко. С най-висока стойност на средната цена се регистрира в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв.

2. Регистрира се увеличение на цените при хлебните изделия. Хляб “Добруджа“ нараства с 4.2%, при това килограм пшенично брашно отчита ръст със 7.3%. Средната цена на килограм хляб “Добруджа“ достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година. Независимо от предвижданото възстановяване на производството на пшеница през 2021 г., изкупните цени на пшеницата в България остават сравнително високи, отразявайки развитието на международните пазари. Прогнозите на основните международни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното потребление на зърнени култури през 2021/22 г., в т. ч. и на пшеница, което ще възпрепятства по-осезаемо понижение на цените. Наред с това хлебопроизводителите заявяват повишаване през септември на цените на хляба с минимум 10 ст., следствие от повишаване цените на енергоносителите. Очакванията са цената на килограм хляб в края на годината да достигнат около 1,80- 2 лв.

Анализът на динамиката на цените хляб и зърнени храни, показва че за периода м. юли 2010 – юли 2021 г. нараства с 33,4%, при това общите равнища нарастват с 19.3%. Видимо е, че цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива.

3. Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за годишен период. При това, нараства цената на зеленчуци, характерни за сезона със силно потребление, в предвид подготовката на домашни зимнини, които присъстват в традициите на българските домакинства.

Драстично нарастване се наблюдава при:Краставици – 35.8%;

Домати – 17.7%;

Пипер червен – 23.7%;

Зеле – с 18.0%;

Моркови – с 17.1%;

Картофи – ръст с 6.2%;

Фасул зрял – 7.4%.

Средната цена на домати е 2,65 лв, при 2,25 лв. преди година. Във Варна – средната цена на домати достига – 4,03 лв, Бургас – 3,40 лв, Кюстендил – 2,70 лв.

4. Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсения плод за есенния сезон – прасковата, в търговската мрежа се предлага с 24.1% по-висока цена в сравнение с м. септември 2020 г. Средната цена е от 3,30 лв. при 2,66 лв. през 2020 г. Най-високи стойности се регистрират в Добрич – 4,49 лв., Бургас – 4,30 лв., Пловдив -4,10 лв.

5. При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. От местните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пиле със 7.5%, сухи колбаси с 4.0%.

6. Възходящ тренд се отчита и при горивата за ЛТС. Цените за литър Бензин А-95 нараства с 26.8%, а дизел с 25.4%. Средната цена на литър Бензин А-95 и на дизел е от 2.27 лв.

От гореизложени данни, могат да се направят следните изводи:

Темповете на изменение на жизнено необходими хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище. Тревожен е фактът, че темпът на нарастване на цените на производител достига до 13.6% през м. юли. Това са индикации за продължаващ ръст на потребителските цени, който ще зависи и от поведението на стопанските субекти. Възможно е да се допусне, че бизнесът ще има възможност да поеме тези изменения, след като през пандемичната 2020 г. при намаление на цените на природния газ и транспорта нямаше драстично намаление на цените на стоки и услуги от първа необходимост.

Важен фактор за нарастване на потребителската инфлация е нарастването на вътрешното потребление и платежоспособност на българското население. Факт е че, средните работни заплати за страната нарастват с 14.1% за едногодишен период, но едва 30% от наетите лица получават средна и над средната за страната (1525 лв.). При това под този ръст остават редица икономически дейности, със значително по-ниска СРЗ, като „Производство на облекло“ ръст с 6.6%, Добив на неметални материали и суровини с 2,6%, Производство на напитки с 6.8%. Спад на СРЗ се отчета при „Производство на химични продукти „ с -3.4%, Рекламна дейност и проучване на пазари със 7.7%.

Минималната работна заплата нараства от началото на годината с 6.6%, но с повишаване на инфлацията на жизнено важни стоки и услуги, този ръст съвсем не е достатъчен за да се запази покупателната способност на около 502 хил. (23.4%) наети лица на МРЗ.

Увеличението на цените на електро и топлоенергията ще окажат пряко влияние за нарастване на издръжката на живота от по-високите разходи за поддържането на жилището, а именно от по-високите сметки за ток, парно, вода. През летните месеци тези разходи са по-малки, но не трябва да се забравя, че през този период домакинствата заделят средства от семейния бюджет, за да поемат сметките си през зимния период. Всички тези данни говорят за увеличаване дела на енергийната бедност, а ниското покритие на отпуснатите енергийни помощи в съчетание със скромните размери на доходите значително намалява тяхното въздействие върху бедността и неравенството. В тази насока са необходими дългосрочни и превантивни мерките.

Прогнозата на ИССИ на КНСБ е, че ще продължи да нараства издръжката на живота и оттам и заплата за издръжка. Очаквания са в края на годината заплата за издръжка за тричленно домакинство (2 възрастни +1 дете) ще достигне ръст с около 4-5%. Това означава, че всеки от двамата възрастни в това домакинство трябва да получават трудово възнаграждение не по-ниско от 1300 -1350 лв.

Всички тези данни са достатъчен аргумент за отстояване позицията на КНСБ за устойчив ускорен ръст на заплатите през следващите 5 години (средногодишно с 12.5%), като предимствено нараства МРЗ (средногодишно със 17.5%). Това ще осигури компенсиране на загубата от инфлация и ще допринесе за устойчиво нарастване на жизнения стандарт на българските домакинства.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 150678 | Одобрение: 29268
Вчера на пазарчето до старата "Котва" имаше домати по 5,50.....
3
0
Master (преди 2 години)
Рейтинг: 778 | Одобрение: 168
СИК ти само на ресторант ли ходиш да си поръчваш "капрезе";))) или си имаш меню за спомен и цъкаш оттам да напишеш поредната глупост тук; и какви роби - ти и роби да имаш пак ще си малоумник....комплексарска работа; ето го и другиа малоумник - прабългарин - гледай си ти прасета да не ти е скъпо свинското, тъпак!!!
Master
0
11
SIK (преди 2 години)
Рейтинг: -23 | Одобрение: -1048
Мрачния.... изобщо не ми пука, ти хво имаш. Айде, аз да ти продавам домата на 12 кинта и да няма друг на пазара, а? Пълен беден олигофрен си! Като има поток кинта, проблелм няма. На тази територия трябват около 3 милки роби, като тебе - и ние ще сми ОК! Роби трябват тука!
3
1
Мракобес (преди 2 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Става въпрос дръндьовци, че тука спекулират с цените! А не дали са скъпи, евтини и т.н. Тука надуват цената на всичко и не пускат да влезе конкуренция да ги свали! Тука заведенията са си вдигнали цените 3 пъти, а предлагат развалена храна. Извън Варна никой не е надул така цените. Даже са си същите отпреди ковида.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
0
12
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61913 | Одобрение: -28422
На който му не скъпо в магазина да си гледа ... малко са минусите просяци...
2
9
ПХК (преди 2 години)
Рейтинг: 16965 | Одобрение: -5255
Е все пак Варна е най посещаван град от туристи. Не подкрепям тези високи цени, но си ги обеснявам с наличието на голям брой чуждестранни  туристи в този сезон.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
3
1
колю (преди 2 години)
Рейтинг: 7810 | Одобрение: 1285
и не само доматите, почти всички плодове и зеленчуци са средно с 15-20% по скъпи отколкото в другите големи градове...
може и по-добре
0
13
SIK (преди 2 години)
Рейтинг: -23 | Одобрение: -1048
И какво значение има колко са доматите? Ако са по 1 лв, да не би в ресторанта да ти намалят цента на капрезе-то?
2
4
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Варна по принцип е скъп град Все още някой си мисли че има туристи а за българите на кого му пука
Истината преди всичко
0
14
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61913 | Одобрение: -28422
Вчера ходих в Метро и си купувах, няколко лева по скъпи са станали не е болка за умиране, като вземеш 2 кг. получаваш отстъпка 5%...
2
4
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 88611 | Одобрение: 181
Кралските скариди само да не поскъпнат, градински домати има и по селата продават хората.
6
1
Мракобес (преди 2 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Абе просто са едни мизерници тука. Към Шабла доматите по сергиите са по 1,20лв. В имаше и по 1,80 и 2,20 лв. От производител. Пипера е 1,80лв.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама