Немско издание: ЕС е мащеха за страните от Източна Европа

25.05.2021 / 13:16 4

снимка pixabay

превод Ганчо Каменарски, actualno.com

Европейският съюз се държи като мащеха към страните от Източна Европа. 

В тази насока разсъждава в германското издание Der Tagesspiegel известната германска писателка и поетеса Нора Боссонг (Nora Bossong) под заглавие Ist Europa heute eine einsame Frau in zerrissenem Kleid?, пише actualno.com.

Една от първите географски карти на Европа има алегорична форма: Европа е изобразена като жена в развяваща се рокля със символи на властта - скиптър и ябълка - в ръце. Като Europa regina (лат. „Кралица Европа“), нашият женски континент започва да прави кариера от средата на 16 век.

На тази карта центърът и периферията не са разположени както сега, но дори тогава е очертана западна ориентация. Изтласкана на днешните карти до самия край на Португалия, по това време, подобно на корона, е като коронясана глава на Испания - тогавашното убежище на рационалността и красноречието. Сицилия, изтласкана на юг към Средиземно море, се възприема като суверенна ябълка.

Франция на картата прилича на деколте, а сърцето на Европа, колкото и да е странно, е в Брауншвайг. Но на други изображения може да е било в Бохемия. Преместването на сърцето ясно показва, че географията зависи и от това на кои настоящи или бъдещи владетели са искали и искат да угодят създателите на карти.

Източна Европа е била разположена в гънките на туника, под която е трудно да се разграничат конкретни очертания, но краката и ходилата се предполагат. Макар да са важни за устойчивостта, те отдавна са по-малко важни от сърцето и ума.

Още по темата четете ТУКЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Мракобес (преди 2 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Даже и това не е!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
0
vipera (преди 2 години)
Рейтинг: 258 | Одобрение: 48
ТОВА САМАТА ИСТИНА
ВАЛЕНТИНА
0
0
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
хайде сега да видим кога е започнал упадъка на Източна Европа. Кога Константинопол губи славата си. След Великата Схизма със Запада. От там тръгва надолу всичко и под Османска власт
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
3
2
бачо Кольо (преди 2 години)
Рейтинг: 15764 | Одобрение: 4359
Аааа,няма такова нещо-объркали сте се! Ще откриете топлата вода ,ама айде.
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама