Невиждано по нашите брегове! Край Варна започва строителството на първия изкуствен остров

24.07.2019 / 16:56 26

илюстрации: Община Варна 

Започва изпълнението на процедура по строителство на първия изкуствен остров в Черно море северно от Варна. Това съобщи Дневник, като се позова на участници във вчерашното заседание на общинския експертен съвет по устройство на територията.

Островът е предвиден в Подробния устройствен план на курорта Св. св. Константин и Елена, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Курортът Св. св. Константин и Елена край Варна е собственост на едноименното туристическо поделение на групата „Химимпорт“. В текстовата част на плана изкуственият остров е описан като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Неговата конструкция и точната конфигурация трябва да бъдат уточнени в бъдещите технически проекти.

Според обосновката на идеята за строителство на изкуствени острови в морето, отразена в текстовата част, те могат да доведат до „общо увеличаване на устойчивостта на склоновете и клифа срещу хлъзгане и свличане“.

Възможността за строителство на острови в акваторията на Черно море беше допусната с поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети от Народното събрание през 2013 г. По време на дебатите тогава стана ясно, че строителството на изкуствени острови в морето ще се допуска като концесия за строителство на морски плаж, а самата поправка беше приета по искане на бизнеса и подкрепена от кметове на черноморските общини.

Още в средата на юли 2017 г. главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че край Варна и курортните комплекси Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци предстои изграждането на общо четири острова като „брегоукрепителни съоръжения по крайбрежието“.

„Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая – срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт „Дружба“ (Св. св. Константин и Елена, бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант“, каза тогава Бузев.

Посоченото мястото за първия остров с яхтено пристанище и подводен ресторант вероятно не е случайно. Върху терена на някогашния „минерален басейн в курорта Св. в. Константин и Елена“ едноименното дружество междувременно построи петзвезден хотел с балнеоложки център. Той се намира само на стотина метра от морския бряг и е с разгъната застроена площ от близо 19.5 хил. кв.м.

Островът във Варна, предвиден в Общия устройствен план на града

Идея за строителството на остров в морето имаше и дружеството „Холдинг Варна, свързано също с „Химимпорт“. Първоначалният вариант предвиждаше два острова срещу т.нар. „Алея Първа“ – крайбрежната зона на града. В общия му устройствен план обаче е предвиден само един и то северно от зоната.

Според плановете още три острова трябва да се появят и пред курорта Златни пясъци.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
байИван (преди 4 години)
Рейтинг: 43 | Одобрение: 13
няма значение дали ще се построи,  въпроса е да се почне да  се работи, че да падат мангизи,  да падат като проливен дъжд на новия булеварддд.. а дано и ние да събрем нещо от дъждаа..
1
5
Milenkova (преди 4 години)
Рейтинг: 1745 | Одобрение: 635
Oblak, като се има предвид колко бавно ще се натрупа пясъка заради това съоръжение съм сигурна, че имат интерес да се построи възможно най-скоро. Пък ще видим кой какъв пророк е ;)
9
1
Oblak (преди 4 години)
Рейтинг: 843 | Одобрение: 278
Идеята е чудесна, но я осъществява "Холдинга". Не искам да съм лош пророк, но ще се случи, като алея Първа. 50 години концесия и укрепване и поддръжка за сметка на бюджета на общината и държавата. За стадиона да не говорим, на априлската сесия отново от общинския бюджет, отново "дофинансиране". Схемата е едни печелят, други им плащат гяволъка!
8
3
bogdanski (преди 4 години)
Рейтинг: 404 | Одобрение: 54
Това не е остров, а брегоукрепване за разширяване на плажната ивица. Ама така е Спас като не си проверява информацията и пише приказки, поне другите хора да не му се връзват.
17
17
bokostikvonius (преди 4 години)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
То ако островчетата се построят като булевард Левски УхиленУхиленУхилен ще станат плаващи острови Ухилен
30
9
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 339886 | Одобрение: 54571
Заграбиха цялото крайбрежие и пак не им стига......сега ПОЧВАМЕ островчета......! Лакомията край няма......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
17
10
ПраБългарин (преди 4 години)
Рейтинг: 62082 | Одобрение: -28378
Химимпорт на кратко ТИМ ще строят островче УхиленУхиленУхилен колко е сладко да се работи за държавата...
19
31
bokostikvonius (преди 4 години)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
Един път не могат да построят КАТО ХОРАТА В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ , островчета ще строят хахахахаахахаха bye-bye 
14
6
Mercenary (преди 4 години)
Рейтинг: 47466 | Одобрение: 11156
Ако не знаеш какво носи стадиона, това само доказва селския ти манталитет на дребен далавераджия!
20
6
Mercenary (преди 4 години)
Рейтинг: 47466 | Одобрение: 11156
Химмипорт да довършат първо стадиона!
10
3
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 148928 | Одобрение: 23448
пим пред къщи от години се знае че има подпочвени води това не им попречи да построят 4 нови блока.
15
1
Ман40 (преди 4 години)
Рейтинг: 9018 | Одобрение: 1618
Без моделиране и изпитания в Института по хидро- и аеродинамика няма да мине. А като се покачат водите на Световния океан? Плаващ ли ще е?
RB
18
0
pim (преди 4 години)
Рейтинг: 1676 | Одобрение: 571
Ще вземе да излезе подпочвена вода и ще го оставят ...
12
2
Пешо от Виница (преди 4 години)
Рейтинг: 94923 | Одобрение: 30628
А, ще има ли Робинзон Крузо? За Петкан не питам....там ще има жестока конкуренция....Усмивка
20
6
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 148928 | Одобрение: 23448
идеята наистина не е лоша. ама испълнението ще е просто трагедия. иначе ми харесва идеята да си направят едно яхтено пристанище и няколко крчми или дискотеки в морето. ама нистина се притеснявам за испълнението тука едно кръгово не могат да направят като хората да не говорим за остров в морето. и много се самнявам дали са придвидили за проблемите от екологична гледна точка.
45
6
аз (преди 4 години)
Рейтинг: 1423 | Одобрение: 653
Те стадиона не могат да направят, тръгнали остров да стровт !!! 
"Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!"
29
2
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 53233 | Одобрение: 17208
Да бе,да.След половин век,може и да стане.Ухилен
42
5
Уйо (преди 4 години)
Рейтинг: 43449 | Одобрение: 7914
Не съм чувал за успешен проект на Т*М. До каквото се докопат, го съсипват. Този "остров" ще е поредното фиаско, защото съм сигурен, че не са наемани истински експерти, които да проучат какъв ще е ефекта от едно такова нещо като гледам на няма и 100-тина метра от морето. След време може да се превърне в полуостров, както и да изяде съседните плажове, както и да превърне терена около него в "блато".
42
4
Atna (преди 4 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 2239
Индустриални зони не строят, но пък острови за да си правят яхтени пристанища строят. Химимпорт = ТИМ.
33
11
vasil66 (преди 4 години)
Рейтинг: 8776 | Одобрение: 3666
Доколкото разбирам, една от идеите да се построи този изкуствен остров е да се укрепи брега, който определено е започнал да се свлича. Ще ми бъде интересно какво ще се получи. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама