Николай Марков: Църквата ни е властнически аксесоар на държавния ни владетел. Който и да е той

18.02.2021 / 13:05 5

снимки: Фейсбук/Николай Марков, Варненска и Великопреславска митрополия

Докато съм жив, ще се моля за Вас“, тези изречени преди дни думи на варненския митрополит Йоан към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се превърнаха в ярък пример за раболепието на църквата ни пред държавната власт. Управляващите пък откупват благословията си с отпускане от на пари от бюджета за храмове, които БПЦ би трябвало да успява сама да стопанисва, но все не успява.

Църквата ни е властнически аксесоар на държавния ни владетел. Който и да е той. И каквото и да върши. Той е прав. Това коментира експертът по национална сигурност полк. Николай Марков в интервю за електронното издание Liberta.

„Когато става въпрос за БПЦ трябва се мълчи, мълчи, мълчи! Всички държавни институции мълчат като риби. Независимо дали в нея ще се убиват един друг свещенослужители, ще изчезват безследно милиарди от разни скрити и явни сметки, или просто ще се въртят едни пари с продажбата, или заменки на църковни имоти. След като сме обикновени миряни и независимо, че сме неделима част от това голямо и тайнствено единение на вярващи във вечния живот, ние нямаме право да изричаме и дума по тайнствените дела на църковните водачи. Още повече, когато църквата ни продължава да бъде, откакто я има, властнически аксесоар на държавния ни владетел. Който и да е той. И каквото и да върши. Той е прав“, коментира Николай Марков.

Той допълва, че от раболепието и сляпото преклонение пред политическата власт в църквата ни все пак има изключение, какъвто е случаят архимандрит Дионисий Мишев. Той привлече вниманието с участието си в протестите миналото лято, но си навлече и гнева на първенците в БПЦ:

„Че кой друг? Откъде накъде някакъв си Дионисий ще ходи на протести срещу хегемона Бойко, който по право е закичен с благословията на личната си църква? Такова своеволие на свещеник е недопустимо и оказа се-подсъдно. Църковен съд щял да съди свещеника, заради тъмни негови дела, които така, или иначе, все още не са оформени в църковен обвинителен акт. Защо ли това църковно процесуално ръководство ми прилича много на държавното ни разследване на криминални престъпления, при което, обвиняем може да бъде всеки от нас, обвинението му да не стане факт, дори след като остарее и почине. Явно, едни и същи военизирани люде искат да ни докажат, че освен безгласни миряни, сме и дарвинови маймуни. И не Бог ни е направил човеци, а сме произлезли вследствие еволюцията на някое чехълче, или еуглена.“

Цялото интервю с Николай Марков четете ТУК.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

2
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 99530 | Одобрение: 50
Варна,отговорите на твоята теза са в двете свещени книги Библията/новия завет/ и Корана. Сравни имената в тях и ще разбереш че няма по близки философии.НО тълкователите им са вкарали в заблуда милиард хора..Така че първо проучи..Мото-чул те господ,драга. Пеши,няма нужда от НАП.Но не искам ченгетата от поп до патриарх да ми благовеят пред германския престъпник Симеончо,и банкянския Разбойник!!! И двамата да внимават че скоро ще има ръчна спирачка за тях.
0
2
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
Православието и Цезаропапизма е отслабило Балканите и затова турците са ги прегазили. Неслучайно турците не са премахнали православието, просто защото им е по-удобно от исляма. То не учи на обединение в името на общи морални ценности, а на преклонение пред феодалното робство и пред царя. И всеки цар си е правил собствена църква, която да учи в покорство божиите раби. Затова води и до разделение и раздробяване. 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
5
4
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77724 | Одобрение: 36374
Боко търси опрощение на греховете си, защото е гузен...., попчетата му подлизурстват, защото имат интерес..., но... ТОЙ вижда - Бог забавя, но не забравя...
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
3
1
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 88332 | Одобрение: 28952
Медали  връчваме, ,църковна утвар подаряваме, други пък възкачваме в "Архонти"...? Какво става ,бре? Уж църква,пък са по-големи предприятия от законните. Къде е НАП?  А иначе не съм чул да откриват безплатни кухни към църквите ,нито трапезарии към манастирите за обгрижване на бедните и слабите . Де такива чудеса в днешно време? И що ми приличат съвременните жестове на църквата към днешните политици на едно време, в средновековна Европа-по времето на продавачите на индулгенции? Големи грехове-големи индулгенции-големи пачки  пари!!! Явно ,че тиквата  първо харчи от моите ,твоите,нашите данъци да се покаже голям и милостив християнин,пък после и църквата играе жалката си роля да го награждава? Кой  и защо ще награждаваш,бре ,владико? Май и двете страни са луди за връзване?!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама