Нинова във Варна: Държавата трябва да намали бюрокрацията и да попълва документацията на чакащите помощ фирми служебно

23.01.2021 / 16:46 3

снимка: "Петел"

Вместо да изисква документация и да прилага бюрократичен подход, към фирмите, които кандидатстват за подпомагане, държавата трябва да започне служебно да съставя необходимата за целта документация. Това заяви във Варна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че социалистите са притеснени, че има фирми, които още чакат компенсациите си за ковид кризата още от април и май миналата година.

Като конкретна мярки за справяне с икономическата криза, БСП предлага данъчна ваканция. Тя даде пример, че фирми, които стоят затворени трябва да плащат такса смет за своите обекти. „Естествено, това е въпрос, който трябва да се реши от общините, но може и да реши централно, с промяна в закона“, коментира Нинова. Трета конкретна мярка в полза на бизнеса ще е възстановяване на определен процент от оборотите им. Лидерката на БСП припомни, че управляващите са обявили в началото на декември, че имат намерение да я обсъдят в рамките на дни и повече не са казали нищо по въпроса.

Основата на възстановяването на икономиката на България в дългосрочен план е свързана с модернизация и дигитализация, заяви Корнелия Нинова. С тях ще се намали административната тежест, която е проблем номер едно за фирмите. В тази връзка БСП е заложило в програмата си създаването на четири общи регистъра: данъчен, на пазара на труда, поземлен и образователен. Последният ще съдържа всички данни за всеки един ученик през целия му период на образование.

Държавната администрация има капацитет да изгради тези регистри, пари също има, подчерта Корнелия Нинова и добави, че те ще прекратят много условия за корупция. По нейни думи, до момента управляващите просто нямат желание да реализират тези идеи.

Помощите, които предоставя държавата в момента, са за сметка на средствата, които Европа дава за развитие на конкурентоспособността на българската икономика, подчерта Нинова. Това пречи на инвестициите, а за подпомагането им трябва да се изгради държавен инвестиционен фонд, да се стимулира експорта и преструктурира Българската банка за развитие, която в момента подпомага само няколко определени фирми, но не и малкия бизнес, смятат от БСП.

Като конкретен план за подпомагане на туризма Корнелия Нинова лансира идеята да се сключат договори на държавно ниво между България и другите страни в Европа за ползване на богатството на минерални води у нас. Така ще се организират здравни програми в нашите курорти, които ще се заплащат от здравните каси в европейските страни.

Корнелия Нинова подчерта, че българите трябва да гласуват масово, независимо за кого и да не се поддават на внушенията, че вотът носи риск от заразяване с коронавирус. Та подчерта също, че в момента за БСП са важни платформата и идеите, а кои ще са включени в листите за предстоящия вот още не стои на дневен ред. „Няма да съобразяваме политиката си с социологическите проучвания“, коментира още Нинова.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 54959 | Одобрение: 7959
 Тя г-жа ли е или другарка? И мЪдьо кажи къде се подават доументи за помощи.или само "познавам един брат'чед дето ще опрай работите"? Чел ли си условията за кандидатстване?
0
4
уйчо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 33931 | Одобрение: -2614
Абе Курнелия, ти топлата вода ли откриваш?? Чувала ли си за КУР КЛУБ, най-хубавите туристи идваха. А една фирма ако е толкова калпава, че не може да си подаде документите сама, държавата и крива!!
2
1
милен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18115 | Одобрение: 2345
 Абе г-жо Нинова, как става така, че всички паразити и търтеи от БКП представляват Държавата ни, а трудолюбивите хора и пенсионерите, които построиха инфраструктурата на България ,нямат думата и са доени и стригани, като овце, без да пасат.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама