Нова къща за 2000 лева?! Възможно е!

12.03.2015 / 22:12 16

Архитектът Богдан Брашов проектира няколко къщи от сламени бали, чиято цена не надвишава 2000 лева. Специалистът вевежда в Румъния концепция, която вече се използва широко в Америка.

Строителството на сламени къщи датира от Палеолита Африка. Балите започват да се използват като строителен материал широко от 1850 година в Небраска, Америка, когато е бил изобретен бальора. В САЩ има такива къщи, които вече са навършили 100 години живот.

В Европа методът е поет от норвежци и германци. В скандинавските страни има стотици такива къщи, пише scena.bg. Аркитект Брашов винаги се е интересувал от евтини и устойчиви решения за построяването на къща. Той искаше да направи такива къщи за свои клиенти, но собствениците избрали дърво. Така тази година Брашов изгражда една такава къща на цена от 1000 евро (2000 лева). „Аз още от училище се интересувам от зелен жилищен дизайн. Имах честта да бъда поканен от Harald Medboe, от където научих как да изградя такава къща от сламени бали. Ако на запад този проект може да бъде специален, то тук може да се превърне в социален проект, защото цената на балите сено е изключително ниска.

Устойчивост
Къщите с бали от слама са кирпичени къщи. Те са устойчиви, надеждни и енергийно ефективни. „Всеки, когато чуе къща от слама автоматично мисли за историята за трите малки прасенца. Но нещата не са така. Къщите от слама са по-устойчиви на земетресение от бетона, защото са еластични. Имат перфектна изолация, така, че няма нужда от други допълнения. Единственият проблем е излишната вода. Издържат на 19% проникване на вода във вътрешността на стените. Също така, тази къща няма да изгори, въпреки, че всеки се опасява от опасност от пожар. Има направени тестове. Хората могат да се опитат да подпалят една бала и сами да се уверят, че не гори“, казва архитектът.

Как да си построим къща от бали слама
Изграждането на такива жилища е просто, но трябва да се спазват някои основни правила. „Първоначално се поставя фундамент от камък 50-70 см. Основата на тези къщи могат да бъдат изградени от речни камъни, слепени с хоросан. След това идва стоманобетонна плоча. След изграждането на фундамента и основата на къщата се поставят дървени шишчета, които ще предотвратят подхлъзването на сламата. След това се поставят балите в капан между стените от дървени палети и свързани с тел. По този начин широките стени на къщата ще издържат къща на височина до четири метра и площ от 100 квадратни метра без никакъв проблем. Тази структура е много проста. Може да има и таванско помещение. След това трябва да измажете с глина и нарязана слама, да боядисате с вар, а покрива обикновено се изработва от дърво“, казва Богдан Брашов.

Изключително ниски разходи
Къщите от сламени бали струват само 1000 евро за 75.кв.м. постройка. Трябва да имате подръчни материали – камък, малко дърво, глина и бали от слама. Къщата може да бъде изградена с помощта на няколко приятели от две до пет седмици. Относно топлинния конфорт положението е следното – лятото е прохладно, а зимата е топла. Може да направите зелен покрив, а разходите ви за отопление ще паднат с 30 процента. Ако нямате наличните материали обаче постройката ще ви излезе с не повече от 1000-1500 евро повече. Така, че къщата няма да струва в най-лошия случай повече от 2500 евро. От сламени бали могат да се направят истински двуетажни вили.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

2
11
Gogata (преди 7 години)
Рейтинг: 5208 | Одобрение: 598
Тоя кирпич при едно наводнение и дъжд ще се превърне в първоначалния си вид - камара кал и слама
УМНОКРЕСЛИВИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ВЛАСТТА! КОЙТО ИМА УМ В ГЛАВАТА СИ ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ СРЕЩУ ТЕЗИ ЛИБЕРАЛНИ БЕСОВЕ. НЕ МОЖЕМ ДА ОСТАВИМ ШЕПА ЛИГЛЬОВЦИ ДА СИ ИГРАЯТ НА ДЪРЖАВА, ДОКАТО ДРУСАТ И РАЗИГРАВАТ КОНЯ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. ПРАЙДОВЦИ НА ЕКЗИСТЕНЦИАЛНАТА ПУСТОТА.
13
1
filmibg (преди 7 години)
Рейтинг: 36 | Одобрение: 21
Изглежда супер! Малка, пъргавка! А не палат : )
4
4
Ivo007 (преди 7 години)
Рейтинг: 307 | Одобрение: -133
Надеждни... затова при всяка буря, турнадо или нещо подобно от къщите им не остава нищо. Щото всичките много добре построени...
11
6
AISBERG13 (преди 7 години)
Рейтинг: 3685 | Одобрение: 955
Мдааа...точно за нас-българите! Връщаме се много години назад. Единствено дизайна е променен. Не е зле!
15
3
Dooobre!!! (преди 7 години)
Рейтинг: 13016 | Одобрение: 5356
Ааа голяма реклама! Няма що! То само разрешителното за строеж и надзора да е...?! А пожарната как ще даде разрешение за такава сграда?! Тоя измислен архитект Богдан Брашов и цялата тая преведена от румънските сайтове новина трудно може убеди трезво мислещите, че някой някъде в България може да си позволи да мечтае за къща за 2000 лева!... Дрън - дрън ярина...
Да живей България!
10
6
memom (преди 7 години)
Рейтинг: 3775 | Одобрение: 235
Искам и аз за 2000 лв.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама