Няколко вида риба са изчезнали от България

18.01.2020 / 22:44 8

Черноморската скумрия, която се срещаше в Черно море, вече я няма, защото популацията й се е изчерпала. Това каза в интервю за БГНЕС хидробиологът и ихтиолог Пенчо Пандъков, който е и част от Сдружение „Балканка“. Освен скумрията са изчезнали и два вида есетри, които са се срещали в р. Дунав, посочва хидробиологът и подчертава, че наред с тези видове има и такива, които са застрашени от изчезване.

„От 6 вида есетри в р. Дунав - два са изчезнали вече, три са критично застрашени и едив вид е само застрашен. Това са еволюционно най-старите и атрактивни риби. А от гледна точка на сторанския риболов и едни от най-ценните. От тях се добива скъпо струващият черен хайвер“, обяснява Пандъков.

Пред сериозна заплаха е и оцеляването на змиорката.

„Тя е проблематична, защото не може да достигне местата, където отрастват младите. Тя се размножава в Саргасово море, близо до бреговете на Латинска Америка. Водните течения докарват ларвите до Европа и от там те навлизат по нашите реки и крайречни езера, където трябва да отраснат. Такова беше Стралджанското блато, което вече е пресушено, то беше най-голямото вътрешно блато в страната. Основният вид, който е бил ловен при промишления риболов е била змиорката. По р. Янтра тя е стигала до В. Търново като в крайречните влажни зони на Янтра са били основно доминиращи, вече е изчезнала от там“, допълва той.

По думите му същите проблеми имаме с типичните обитатели на чистите реки, некоригираните реки и там където няма ВЕЦ-ове, такива са Балканската кротушка, двата вида гулеши, щипоците – балкански, български, голям и обикновени щипок.

Главната причина за измирането на видовете е изчезването на местообитанията им, в следствие на построяване на ВЕЦ, корекции на реки и замърсяване на водите.

„Имаме особен проблем с опазването на рибите, особено с мигриращите групи риби. Блокирали сме голяма част от техните миграционни коридори и това възпрепятства тези видове да достигат до местата, където се размножават или хранят. Най-моного страдат миногите, които са почти изчезнали. Има само единични свидетлства от последните 30 г. от река Дунав, като става дума за индивиди, които са размножени в румънски или сръбни реки“, казва в заключение Пандъков.

И добавя, че про ибследването на яз. Пчелина са установири, че на 5 км. под малката водно-електрическа централа всички риби са изтровени от дейността на съоръжентието. Преди построяването на ВЕЦ-а там е имало струмския гулеш, който е типичен за р. Струма и Места.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
8
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 18191 | Одобрение: 31
Ами с този безконтролен риболов (тралове, мрежи):'( и трицоната ще изчезне!!!!;)Гняв Поразходи се малко на Рибната борса ( Колхозния пазар / Аспарухово) и ще видите за какво иде реч.Гняв Маломерна риба на поразия. А за някакви квоти, както е в "белите държави", са само на книга!8-):dizzy: Проверяващите държавни органи или мижат здраво, или са " слепи" с двете очиГняв
5
0
pirat (преди 9 месеца)
Рейтинг: 9245 | Одобрение: 2185
IG 88,замени комунизма с дивия капитализъм и ще познаеш от втория път.Изпий кило олио да се смажеш,че скърцаш по завоите!
8
2
Partizanin (преди 9 месеца)
Рейтинг: 27234 | Одобрение: 6979
Много неща изчезват от България, и почти 2 млн. българи "изчезнаха" под земята, благодарение на "прекрасната" демокрация и капиталистите от ЕС.....
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама