Община Варна съвсем обърка шофьорите с новата Синя зона: Уж тръгва от утре, но плащането е задължително от 12 август

10.07.2018 / 14:03 12

На пресконференция в община Варна беше обявено началото на платеното паркиране от утре, 11 юли. Заедно с това обаче изнесената информация е пълна с противоречия и говори за лоша организация на Синята зона още от началото ѝ.

Това, което реално се променя от 11 юли е, че всички нарушители на правилата за паркиране в центъра ще бъдат глобявани. Това са тези, които спират на тротоари, пешеходни пътеки, както и извън очертаните платени паркоместа. На въпрос на „Петел“ защо чак сега започва санкционирането на тези нарушения, шефът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов обясни, че досега в центъра на Варна просто нямало ред.

„Нашата цел е преди всичко да въведем ред в паркирането. Досега нямаше такъв и на някои хора просто им се налагаше да паркират неправилно“, коментира Иванов по повод досегашната липса на санкции. Той беше категоричен, че от утре компромиси няма да има.

На въпрос дали от утре спрелите на платените паркоместа трябва да пращат sms-и или да плащат по друг начин, отговорът беше уклончив – ако искат могат да платят, но в продължение на 1 месец това няма да е задължително.

Друг интересен момент е максималния срок на престой на един автомобил, който е 3 часа. Какво се случва, ако някой отиде в центъра с колата си за по-дълъг период? „Съветът ми е в такъв случай да не отива в центъра с кола“, заяви Младен Иванов.

Все още не е напълно изяснен и моментът с абонамента в синята зона. От общината обясниха, че към момента са подадени 23 заявления за 46 паркоместа в центъра. Комисия към общината ще решава колко места да бъдат отпускани на тези, които искат абонамент за повече от едно, защото както обясни шефът на Синята зона „някой може да поиска да запази цяла улица“.

Зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов пък обеща строг контрол върху превозните средства, които зареждат търговски обекти. Той припомни, че има заповед на кмета Иван Портних, с която зареждане се разрешава само до 8 часа сутринта – нещо, което очевидно не се спазва. С въвеждането на зоната обаче мерките ще се затегнат.

Малко неясен е и статута на 20-те места, които са предвидени за електромобили и на които ще бъдат поставени зарядни устройства. Тъй като устройствата все още ги няма, те вероятно ще се ползват на общо основание за момента. Всички електромобили така или иначе ще ползват синята зона във Варна безплатно, както и двуколесните превозни средства.

От 12 август реално ще влязат в действие и наказанията със скоби. Те ще се слагат на тези, които са паркирали на платените паркоместа, но не са платили. Както казахме и по-горе, максималния престой е 3 часа, но плащането трябва да стане най-малко половин час преди изтичането на този срок. Махането на скобата струва 20 лева, плюс таксата за престой. Ако до края на работното време на зоната, собственикът на колата не я освовободи, тя ще бъде отнасяна с "паяк", което ще му струва още 45 лева. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
14
5
Варна (преди 7 месеца)
Рейтинг: 49050 | Одобрение: 25920
не ви ли е ясно. общината няма хора за работа на терен а тука трябват поне 200 човека нон стоп да обикалят и да глобяват. ще стане като с паяците. ще глобяват на избирателен принцип един от сто и само на панаири. 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
10
4
Mitko (преди 7 месеца)
Рейтинг: 1786 | Одобрение: 331
Без строг контрол няма смъсл от тая синя зона.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама