Обявиха българската мусака за опасна за климата

29.12.2021 / 13:25 7

Снимка Pixabay

Обявиха традиционната българска мусака за опасна. След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно - дефицитът на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата.

Новините са лоши най-вече за мусаката, която оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа, пише webcafe.bg.

Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда.

На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство.

Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил.

Измежду вариантите на ястието на Балканите като "най-опасна за климата" е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.

За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия. Гръцката мусака отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си.

На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е поставено фламандското говеждо задушено, виновно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е германският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид.

Цифрите идва да покажат, че при борбата с глобалното затопляне и целта за намаляване на въглеродните емисии всички ще трябва да правим жертви. Включително и с начина, по който се храним.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Да го духат онези измекяри на запад Да се тъпчат с техните си бургери и други еко храни
Истината преди всичко
2
3
Уйо (преди 2 години)
Рейтинг: 43449 | Одобрение: 7914
Да забранят и хората, защото дишат и пърдят.
4
1
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 161554 | Одобрение: 31794
Ами да вземем, да минем на фотосинтеза, а? Да им го начукам на всичките тези "експерти"!!!!Гняв Хайде да тръгнем голи, боси и гладни, та да ви угодим....Боклуци нещастни...Болест
4
2
Либертарианец (преди 2 години)
Рейтинг: 3844 | Одобрение: -566
С какви важни неща се занимават ООН, учените, BBC и прочее гмеж за измислените им климатични промени - готвенето на мусака, отглеждане на едър рогат добитък и др. неща които БИЛИ ВИНОВНИ за парниковия ефект. Мдаааа..... 
Свободата - е възможност да следваш съдбата си!
4
2
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 148952 | Одобрение: 23452
не мога да разбера какво целят тези хора да ни сложат такса за въглеродни емисии  на храната която копуваме ли??? това ли е новата залена зделка???
4
1
2134 (преди 2 години)
Рейтинг: 2253 | Одобрение: 473
"Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави[color=#333333]" Че колко мусаки се правят с говежда кайма ? То говеждото скъпо Усмивка Защо не смятаха със свинска кайма .[/color]
4
1
SANDOKAN1963 (преди 2 години)
Рейтинг: 8150 | Одобрение: 1110
ХАХАХАХХА   СЕТИХ се   за  кривите  краставвици,,,,,
mobilis in mobili

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама