Още един символ на Варна вече няма да бъде същият. Макетът на Черно море във Варна няма да бъде оцветен. Циментираха и имената на градовете (снимки)

10.06.2019 / 10:14 4

Снимки Булфото, Морето нет

Триизмерният макет на Черно море пред Аквариума във Варна няма да бъде оцветен, стана ясно след запитване от Moreto.net.


Възстановяването на макета е част от ремонтните дейности обхващащи няколко места в Морската градина във Варна по ОП "Региони в растеж" за над 2 млн. лв. През изминалата седмица на място Moreto.net установи, че е премахната оградата около обекта, изградени са нови градинки, около 3D макета, които са зацветени и с поставено поливно съоръжение, недовършена е част от настилката около водния басейн. 

Прави впечатление, че табелките на градовете по макета са полузациментирани на места, което ги прави трудно четими. Водата в макета е пусната, поставена е мрежа в макета, вероятно с цел по-лесно събиране на едрите боклуци.

Повечето варненци помнят макета оцветен като илюстрована карта, което бе и причина да се обърнем към директора на фирмата изпълнител „Хидрострой” Николай Пашов с въпрос кога отново ще бъде боядисана картата, която към момента е в сив цвят, какъвто е вероятно цветът на материала, от който е направена. Стана ясно, че оцветяване на триизмерния макет на Черно море през Аквариума във Варна не е предвидено и няма да се състои.

"Ние възстановихме първоначалния вид на макета. Оцветяването му е станало по-късно и то беше отхвърлено от Националния институт на паметниците на култура", обясни Пашов за Moreto.net

За последните 15 години, макетът бе възстановяван няколко пъти "безвъзмездно" от голям строителен хипермаркет, като разбира се имаше поставена табелка за това. Освен често олющения си вид, поддръжката му винаги е била проблем, листната маса и всякакви други боклуци плуваха във водите му и не представляваща туристическа гледка, каквато в момента е основната му функция..

Самият макет е създаден през 30-те години на миналия век и в онова време е използван от учениците като учебно пособие. Той се простира на площ от 300 квадратни метра и показва морето и неговото крайбрежие в мащаб 1:20 000.

По думите на Николай Пашов, макетът вече е завършен, остава поставяне на информационна табела и малки довършителни неща. Шефът на фирмата-изпълнител коментира и останалите ремонти в Морската градина, които стартираха в началото на тази година.

"Строителните дейности вече приключиха, остават няколко пътеки. Техният вид за настилките е по архивни снимки, който вече е одобрен", посочи Пашов.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
5
kaka (преди 1 месец)
Рейтинг: 3194 | Одобрение: 1074
То с мангали работници ,така е .Те не знаят къде живеят и какво правят, вие искате и градовете да напишат.Еее няма как да стане. 
3
6
t-rex (преди 1 месец)
Рейтинг: 430 | Одобрение: 145
те там заедно с работниците са едни амбрияжи
11
23
владо (преди 1 месец)
Рейтинг: 9355 | Одобрение: 5455
Сиромашия, пари за 5 кутии боя няма общината ни
33
30
Варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 60460 | Одобрение: 31700
какво очаквате с кмет сервитьор. направил го е на басейн. остава и шезлонги да сложат 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама