От тази сутрин варненци купуват билети за градския транспорт само от машини

01.01.2021 / 12:22 10

снимка Булфото

От тази сутрин всички пътници в градския транспорт във Варна ще могат да купуват билети само от машините вътре в превозните средства или от тези на спирките, съобщават от общинското предприятие ТАСРУД.

Билетите ще се използват за всички линии от обществения транспорт на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната схема – до с. Тополи, с. Константиново, с. Казашко, с. Звездица, с. Каменар, както и курортен комплекс „Златни пясъци”, местност Корабостроител /Крушките/, местност „Аладжа манастир“ и междуобщинската автобусна линия № 409, предаде още varnautre.bg.

В превозните документи е въведено времепътуване със следните цени: 60 минути – 1,00 лв.; 90 минути – 1,50 лв.; 120 минути – 1,80 лв.; Целодневен – 4,00 лв.

Билетите се закупуват от машини за продажба на билети /МПБ/, разположени на спирките, както и в превозните средства.

При закупуването на билет от МПБ в автобус или тролейбус – валидността на билета започва да тече от момента на закупуването му и важи за посочения в него час. През този период с билета могат да се извършват прекачвания. При всяко прекачване е необходимо да се валидира билета на валидатора в съответния автобус или тролейбус, като се постави в отвора на валидатора.

След изтичане на посочения в билета час, пътникът трябва да си закупи нов билет, в случай, че желае да продължи пътуването си. Пътник без редовен /валиден за посочения в него период от време/ билет се счита за нередовен и подлежи на глоба.

При закупуването на билети от МПБ, от спирката – валидността на билета започва да тече от закупуването му и важи за посочения в него час. При качване или прекачване в автобус или тролейбус пътникът задължително трябва да валидира на валидатора своя билет, за да бъде застрахован.

Предплатените карти се закупуват само от МПБ, монтирани по спирките. Издадената карта /пластика/ може да се зарежда многократно от машините по спирките и в автобус или тролейбус.

При зареждането на електронната карта от 10,00 лв., пътникът получава бонус от 1,00 лв. или още 60 минути времепътуване. При качване в автобус или тролейбус пътникът избира на валидатора времепътуването, което желае – 60 мин., 90 мин., 120 мин. или целодневно и картата се валидира.

При валидиране на предплатената карта се изписва надпис „Успешно валидиране”, оставащата сума и час, до който важи валидацията.

При прекачване в друго превозно средство, картата задължително се валидира и излиза съобщение, че към момента тече времепътуването, което сте закупили. В случай, че времето е изтекло, отчита неуспешна валидация и е необходимо да се закупи ново времепътуване по избор.

Проверката за редовността на пътниците ще се извършва от служители на ОП „ТАСРУД“ към Община Варна на длъжност “Контрольори по редовността на пътниците”. Те ще се легитимират със служебна карта със снимка. Проверката ще се извършва с контролно устройство, което ще отчита срока на валидност на превозния документи.

Контрольорът има право да издава билет за нередовен пътник на стойност 30,00 лв. В случай, че пътникът откаже да закупи този билет, той ще бъде задължен да слезе на следващата спирка и да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Глобата по акта ще е 50,00 лв.

За всички категории пътници, които имат право на карти на преференциални цени от “Градски транспорт” ЕАД, условията за закупуването и ползването на картите не се променят.

Учащите, пенсионерите, хората с трайни увреждания и техните придружители ще продължат да получават и ползват картите си по досегашния ред. Същите ще продължат да се издават от “Градски транспорт” ЕАД – Варна, както и свободните абонаментни карти за гражданите, които желаят да ползват услугата.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Уйчо....щом помниш 3те стинки, значи си на повече от 70.....И все пак има ли някой да отговори на Трънков....човекът въпрос задава.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
2
уйчо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 35440 | Одобрение: -2920
Трънков, сваляш гащите, хващаш се за палците и чакаш кондуктора да дойде да ти го продупчи. А билетчето по 3 ст. като беше, най-яко беше да се возиш в ремаркето на автобуса, защото обикновено вратата не работеше и стоеше отворена.
1
2
Трънков (преди 4 месеца)
Рейтинг: 457 | Одобрение: 67
Някой извън дрънканиците ще отговори ли -   какъв точно билет се купува за 9-ка  от Севастопол  до Златни пясъци? 
Евксиноград
4
2
Наблюдател (преди 4 месеца)
Рейтинг: 22725 | Одобрение: 945
-"А някои помним билетчетата по 4, а после по 6 стотинки...." kris   .....  Честита Ви Новата 2021г Колежки и Колеги във Форума. Усмивка Аз ще Ви пожелая предимно здраве, защото когато го загубиш, чак тогава разбираш какво си загубил.Намусен ---------------  А някои по-възрастни:unsure: даже помним когато билетчето беше и 3 ст. 8-) Това стана при деноминация на лева през 1962г. и беше до средата на шесдесетте години. Най-интересното е, че когато в цяла България билетчето беше по 4 ст. , във Варна беше 3ст.Усмивка Как стана този номер и досега нямам представа.:unsure:
3
1
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
А някои помним билетчетата по 4, а после по 6 стотинки....И можеше веднъж перфорилал билетчето да се дундуркаш цял ден.....Мисля, че подобно деление по време не е честно....И са прави хората да недоволстват.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
5
LM (преди 4 месеца)
Рейтинг: 8937 | Одобрение: -7323
Слон, простотията си ти! Замълчи, и със слонски лайна устата си запуши ! Освен ако не си била слон контрольор и си останала без работа. Не може все по слонски да се продължава, трябва нещо бързо и пъргаво като тази система. По твойта логика, дай да махнем банкоматите и да се редим на опашка пред гишетата. А за заплатите, като плащаш по-високи данъци, и когато почнете да докладвате за работодателя си на колко ви осигурява и колко взимате всъщност, тогава ще се нормализират нещата.
4
3
Кака Слонка (преди 4 месеца)
Рейтинг: 14201 | Одобрение: 2686
Как позволихме такава простотия???? КАК???? Докога ще мълчим, ДОКОГА????? А заплатите кога ще бъдат европейски??? Тъпи герберски убийци 
Всеки трети гербаджия е точно толкова тъп, колкото и първите двама!
1
2
12321 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 18504 | Одобрение: 5264
Да беше прочел публикацията. И щеше да ти стане ясно...
0
0
Трънков (преди 4 месеца)
Рейтинг: 457 | Одобрение: 67
Не става ясно от 1 януари 2021 г. - днес  може ли от центъра до Зл.пясъци да пътуваш с 60 минутен билет от едно левче?? 
Евксиноград

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама