Оттеглиха жалбата срещу нанасянето в кадастъра на плажа до Доган

10.11.2021 / 19:47 4

Снимка Булфото, архив

Дружеството "Стрейтлайн" е оттеглило искането си за извършване на съдебно-геоложка експертиза, която трябваше да докаже, че плажът до лятната резиденция на Ахмед Доган в парка Росенец е земеделски имот. Това стана ясно по време на днешното заседание на Административния съд в Бургас, по делото заведено от собственика на "Стрейтлайн" арх. Калин Тихолов, който е и проектант на т. нар. летен сарай на Доган, съобщи "Дневник".

Плажът до резиденцията на Доган в парка "Росенец", привлече общественото внимание, след акцията на председателя на "Демократична България" Христо Иванов активистът на партията Иво Мирчев и общинският съветник в Бургас Димитър Найденов през лятото на м.г.

Веднага след нея Найденов подаде искане пясъчната ивица да бъде нанесена в кадастралната карта като плаж. На 5 ноември м.г. началникът на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас издаде заповед, според която плажната ивицата, която до тогава бе класифицирана като "земеделска земя", трябваше да бъде обозначена в регистрите като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение като "защитена".

Тази заповед обаче бе обжалвана от проектанта на т.нар. "летен сарай" на Доган в Росенец арх. Калин Тихолов като представител на компанията "Стрейтлайн", която се оказа собственик и на двуетажна къща на несъществуващия плаж.

Тихолов поиска отмяна на заповедта за нанасянето на картата, както и спирането на предварителното изпълнение на заповедта за това.

На 8 март т. г. обаче Върховният административен съд излезе с решение, според което плажът в "Росенец" трябваше незабавно да бъде нанесен в кадастъра, независимо от всички съдебни дела, заведени заради твърденията, че плажът на н. Чукалята не е плаж, а самозалесил се селскостопански терен.

По време на днешното заседание на съда защитата на Министерството на туризма и Агенцията по геодезия и кадастър пледираха, че жалбата на "Стрейтлайн" е неоснователна, а мотивите за това бяха, че теренът от около 1400 кв. м. има всички характеристики на морски плаж според текстовете на Закона за черноморското крайбрежие. Друг мотив бе, че дружеството

"Стрейтлайн" не е заинтересована страна по делото, тъй като то няма имот или сграда в терена.

В хода на заведените съдебни дела след акцията на Иванов, Мирчев и Найденов от лятото на м.г. "Стрейтлайн" се оказа собственик на двуетажна къща на плажа, но нотариален акт за това не беше представен.

Според защитата на "Стрейтлайн" през 2018 г. по искане на компанията е започната процедура по нанасянето на сградата в кадастралната карта, като процедурата е била утвърдена от Агенцията по кадастър. "Ние твърдим, че я владеем, стопанисваме и ползваме още от 2007 г., когато е придобит имотът", каза днес аднокатът на компанията Иван Цанев.

След оттеглената днес жалба на "Стрейтлайн" най-късно до месец Бургаският административен съд трябва да излезе с решение по делото.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
142006 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 6856 | Одобрение: -124
КОЙ Е ПЕЧЕЛИЛ СРЕЩУ ДОГАН ЕФЕНДИ АДЖЕБА.
0
9
СИК2 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 241 | Одобрение: -2374
ГЕРБ може да е сам, но държи кинтата! ще си купи мноьинство
3
1
Мракобес (преди 7 месеца)
Рейтинг: 46913 | Одобрение: 4038
Тихолов мам и ца та ти кардлива и продажна! Такива подлизури като тоя докарват такива като оня от снимката на власт! АКо никой не им слугува  няма да ги има! 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
0
Чичкото (преди 7 месеца)
Рейтинг: 79842 | Одобрение: -338
Всичко е ясно Догановото ДПС ще подкрепи мнозинството сглобено от другите партии Това е първият сигнал  ГЕРБ остава сам
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама