Първа снимка от протеста на пазарчето в "Чайка"!

11.06.2015 / 20:24 9

Както "Петел" първи съобщи, спонтанен протестен митинг е започнал тази вечер на пазарчето във варненския кв. "Чайка". Хората са се събрали, за да изразят недоволството си срещу новия подробен устройствен план на квартала. На редакционната ни поща info@petel.bg получихме и читателска снимка от събитието. 

Новият план предвижда построяването на най-малко дузина нови жилищни сгради. Стари жители на „Чайка“ твърдят, че комплексът ще се превърна в гето. На мястото на зелени площи и градинки за игра ще се появят нови жилищни кооперации, а инфраструктурата, която и сега се задъхва от многобройното население, просто няма да издържи. Кръстю Кръстев от организацията „Зелена Варна“, която води началото си от предишни протести срещу промените в „Чайка“, е категоричен, че комплекса няма нужда от нов ПУП. Той се позовава за това на начина, по който е създаден жилищния комплекс. През 60-те и 70-те той е изграден като образцов за времето си жилищен квартал, със всичко необходимо за комфорта на обитателите му.

Този комплексен подход е свързан с точни параметри на застрояване, които вече са превишени, заявява Кръстев. Същото мнение споделят и съкварталците му, които не искат нови сгради, особено между старите блокове. Община Варна обаче има вече изготвен инвестиционен проект за една определена част от „Чайка“, която е един от символите му. Става въпрос за пешеходната зона между изкопа за новия стадион „Варна“ и пазарчето на квартала. В тази зона се планира изграждане на подземен паркинг с 450 места. Главният архитект на Варна Виктор Бузев коментира пред БНТ, че този участък ще се развие като паркова зона. Прилагането на новия ПУП ще помогне да се получи една по-добра връзка между квартал. „Левски“ и Морската градина, обясни арх. Бузев. Недоволните граждани на „Чайка“ обаче твърдят, че всички тези мерки са само на хартия, за да не бъдат нарушени параметрите, на които отговоря комплекса по закон. Затова те се готвят да излязат масово на протест в събота, 13 юни, от 16 часа. Докъде ще стигне недоволството им не е ясно, но се говори и за блокада на пътя.

Единственото, което може да се направи за да бъде спрян плана на този етап, е да се обжалва решението на Общински съвет – Варна за приемането му. Сагата по изготвянето на ПУП-а продължава вече десетилетие, като възможността да се прехвърли пак в съда е доста сериозна. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
1
corector (преди 5 години)
Рейтинг: 5804 | Одобрение: 2544
Щом има нещо за разваляне, то задължително трябва да се развали.Естествено за сметка на гражданите и в угода на мръсната корумпирана и ненаяла се гад.....(всякаква ползваща власт)!Де късмет да мога един път да си хвана семейството и да се махна от тая вържава един път за винаги!
15
1
lazar (преди 5 години)
Рейтинг: 899 | Одобрение: 149
чайка е един от най-добрите квартали за живеене във Варна Усмивка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама