План: Нула жертви на пътя до 2050 година

09.10.2019 / 23:13 2

Страните от ЕС вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години. Съветът на ЕС прие нови правила за осигуряване на безопасна пътна инфраструктура в опит да намали броя на жертвите на ПТП-та, което е стратегическа цел.

Предстои директивата да бъде публикувана в официален вестник на ЕС и да влезе в сила. След това държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национални разпоредби, с които да я приложат на практика.

"Ние нямаме дори уред, измерващ качеството на светлоотразителната маркировка. Контролът е в лаборатория, но това не е проверка на пътя. Нещата не са чак толкова сложни - просто трябва някой, който да покаже как се прави", тказа в "Денят ON AIR" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той уточни, че целта е до 2050 г. да сведем жертвите на пътя до нула.

"Много отдавна европейските страни са обърнали подхода - те искат да променят цялата транспортна среда и тогава се променя и поведението на водачите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Милчев посочи също, че много от проблемите са наследени,  но все отнякъде трябвало да започне развързването на възела.

dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
5
милен (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3149 | Одобрение: 219
 Крадците от герб и трейси поставят некачествен асфалт с високо съдържание на пясък при който автомобилите с ABS имат при скорост 100 км в час най малко 10 метра повече спирачен път, от колкото при истинският асфалт, да не говорим за примера за шофьорите, който дават от НСО, като карат със 180 километра по второкласни пътища, за да извозват крадците на народни пари от парламента.
4
3
robotron2000 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 25730 | Одобрение: 5390
ако се появи една година без нито една жертва по европейските пътища, аз ще си одрежа чучура и ще се кръстя хуанита дон пердес :wassat:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама