Плевнелиев: Радев прекрачи всички граници. Изживява се като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и е алтернатива

30.06.2020 / 15:07 17

Булфото

"Не може да има дискриминация, когато става дума за човешки живот. Големият ни страх е да не се окаже, че в битката за ваксините отново да има битки, а не консенсус, да има монополи, а не глобално сътрудничество, да има глобално противопоставяне - САЩ срещу Китай или Китай срещу Европа". Това каза пред БНР президентът на България 2012-2017 г. Росен Плевнелиев във връзка с призива на над 100 световни знаменитости, сред които е и той, когато бъде създадена ваксина срещу Covid-19, тя да бъде достъпна за цялото население на планетата. Той акцентира, че ефективността на кампанията по ваксинирането на всички хора по света се определя от нейната универсалност - защита на всички уязвими хора.  

По думите на Плевнелиев правилното решение е било да се избере здравето пред икономиката и подчерта, че това е повод за гордост, че българското правителство е постъпило точно така, защото държавите, които избраха обратното, сега са много по-зле от България.

Той призова за отговорно и съвестно спазване на противоепидемичните мерки и да се знае, че дори да се говори за ваксини, те ще бъдат готови за масова употреба най-малко след 2 години:

"Това означа поне още 2 години да живеем в баланс, да се научим на това. Оттук нататък богатите, развитите държави ще бъдат тези, които успеят да намерят баланса".

В предаването "12+3" президентът Плевнелиев коментира, че една втора вълна на епидемията ще бъде унищожителна:

"Тя ще застраши икономическата система, банки и икономическата съдба и перспектива на хиляди семейства. Ако не искаме това да се случи, трябва да сме с най-умните и развити държави, които вече планират и се подготвят за това, а не да щракаме с пръсти и всеки да гледа себе си и това да доведе до тежки икономически, но и здравни последствия". Според него "вълшебните" думички са баланс и дисциплина.

Чатове, записи и снимки

"Очаквам следващите месеци да сме свидетели на още много от тази нечиста кампания, която се води, но която се е водила и в миналото", заяви Плевнелиев и посочи, че политиците дължат коректност на българските граждани, а "не да се замерят със записи, за които не е доказано, че са истински. както и прокуратурата да работи с недомлъвки, а да не изкаже докрай цялата истина".

Росен Плевнелиев беше категоричен, че президентът Румен Радев трябва да освободи секретаря по антикорупция Пламен Узунов:

"Радев четири години се изживява като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и който е алтернатива. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар трябва да си тръгне", коментира той.

По думите на президента Плевнелиев са прекрачени всички граници относно назначаването на посланици на страната в чужди държави:

"Българските граждани категорично никога не са приемали тези задкулисни вземания на решения между политици и бизнесмени. Това, което излиза като кореспонденция (между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов - бел.ред.) повече от ясно показва доказателства в тази посока".

Според Плевнелиев е имало задкулисно "борене на влияние как да се пробута на правителството определен посланик, който да свърши определена работа".

Той беше категоричен, че може президентът да настоява даден човек да отиде посланик в определена държава:

"Има много доказателства за подобни действия през годините. По два начина това може да се случи - първият е съгласуване, консултации между президента и министъра на външните работи. ... Вторият начин, който е на ръба на закона, е практикуван по време на втория мандат на президента Георги Първанов, а очевидно и сега при президента Радев - когато президента казва, че за да подпише някои назначения за посланици, настоява да се съобразят с неговите кандидати за дадени позиции. Но това, което е отвъд закона, е някакви бизнесмени да си говорят с някакви съветници, а те да лобират пред президента, който пък да лобира пред министъра на външните работи за определена кандидатура, както се е случило в случая "Бобоков-Узунов".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
12321 (преди 3 години)
Рейтинг: 27841 | Одобрение: 6711
Единствения уникален си ти - Путьо. Добре е, че никой не те бръсне за слива...
3
0
Cтамат (преди 3 години)
Рейтинг: 9929 | Одобрение: 3144
Как спокойно си крадяха при човечето Плевнелиев, ама Румен Радев не мълчи и с две-три изречения прави жалка цялата герберастка глутница начело с Борисов.
2
0
ас (преди 3 години)
Рейтинг: 140178 | Одобрение: 22368
плевньо кажи сега чесно боико върна ли ти топките или още си ги държи във вътрешния джоб на сакото???
3
0
някой (преди 3 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Тенчо мама, коментара ти потвърждава написаното в моя предишен такъв, както и на много други. Жалкото съществуване на на този индивид, белязано с позора като "държавен глава", няма да бъде отмит скоро, макар достойния ни Президент сега да прави всичко, за да скрие глупостта и зависимостта на Плевнята от тиквата. За какъв имидж на този завършен олигофрен може да се говори, пък било той и "богат", но по-богат е на глупост, и най-вече с липса на всякакво достойнство. Вдяваш ли.
5
0
Чичо (преди 3 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Тоя путьо ако ставаше за нещо, тиквите щяха да го издигнат за втори мандат.
6
0
на светло (преди 3 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
плевньо наистина го познаваха навсякъде най-вече заради гафовете му, като се започне от Чехословакия и се стигне до.........................
за сега - добре!
6
2
Blue hills (преди 3 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Плевня, толкова си гнусен, че чак не мога да ти изчета помиите. Кой те брои за жив теб? Беше поредното оскърбление и недоразумение за България!
0
9
ПраБългарин (преди 3 години)
Рейтинг: 61430 | Одобрение: -28455
Плевньо, за разлика от Радев, го познаваха в Брюксел. Знаеха що за стока е и за това беше добре приет от повечето управляващи. Често го канеха къде ли не, а Радев никой не го бръсне за жив, още повече за президент. Освен това той си беше милионер преди да стане президент, класи над Радев, който цял живот е бил военен в поделение.
6
0
някой (преди 3 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Тенчо мама, а ти знаеш ли колко си ограничен, а колко много елементарен е и плюнката, която защитаваш, въпреки имотите, които имал. Ти що не вземеш да се скриеш и да не цапаш нета. Аман от такива разбирачи като теб.
7
0
Кака Слонка (преди 3 години)
Рейтинг: 21779 | Одобрение: 939
Най-голямата п*тка, която имахме за президент 
ВСЕКИ КОЙТО МИ ДИСЛАЙКНЕ КОМЕНТАР МАЙКА МУ ДА УМРЕ ДО 2 ДНИ И ДА АКО ИМА ДЕТЕ ДА ГО ПОГРЕБЕ ДО 3 ДНИ!!!
8
2
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 308288 | Одобрение: 45673
А по времето на Плювалника всичко беше прекрасно и Слънцето си грееше необезпокоявано.....а глей сеа ко стаа....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
8
0
айки (преди 3 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
    до кога такива примати  като Плевнелиев ще дават акъл ....и ще ги показват .....
8
0
4udovi6teto (преди 3 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Плевньо пак изпълзя по долни гащи изпод синоптичката...Ухилен
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама