Плевнелиев се обяви за премахване на служебните правителства и длъжността вицепрезидент

26.11.2022 / 18:53 4

Снимка: Булфото

Президентът на България в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев се обяви за премахване на служебните правителства и длъжността вицепрезидент.

По думите му, изборът на Румен Радев за третия мандат ще е между БСП и "Български възход". Според него обаче, ако се стигне до третия мандат, той трябва да отиде при БСП. “Президентът е длъжен да даде реверанс към партията, която го подкрепи”, коментира Плевнелиев. От своя страна БСП трябва да покажат отговорно отношение, да подкрепят институциите, допълни той. 

Плевнелиев призова да бъде намерена формула за управление, “която да постави популистите - “Възраждане” и “Продължаваме Промяната” в изолация”. “Това би било най-добре за България”, смята той. 

“За съжаление българската демокрация страда от тежка болест в момента. Популистите подкопават нашата демокрация. Трябват ни силни институции, а не силни лидери. За съжаление днес това не е така. Президентът системно нарушаваше Конституцията”, заяви Плевнелиев.

Той определи ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП като “системни партии”. “Радвам се, че БСП излязоха от рамката на популистите и играят собствената си игра, защото те са системна, демократична партия. По същият начин са ГЕРБ, ДБ, ДПС. Много бих искал да видя форма на експертно сътрудничество”, каза Плевнелиев. 

Според него правомощията на президентската институция не трябва да бъдат ограничени. “Вярвам, че президентската институция добре балансира и мъдростта на създателите на нашата конституция от преди 30 години, се доказа във времето”, коментира той. 

Като възможни реформи в президентската институция той посочи две - премахване на институцията “служебно правителство” и премахване на вицепрезидента. “Такова чудо няма в нито една друга европейска държава. Можем да се поучим от нашите европейци и да направим тези отдавна доказали се работещи промени”, каза Плевнелиев.

“За” или “против” хартиената бюлетина той коментира така: “Категорично съм за смесено гласуване. Машините докараха до рекордно ниска избирателна активност България, която подкопава основите на нашата демокрация. Трябва да има смесено гласуване. Убеден съм, че ако се въведе смесено гласуване ще има поне 300 000 гласа отгоре”.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
1
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 90204 | Одобрение: 29374
Чехльо! Мяза ми на един известен комик,но поне оня не говореше глупости. А наш Чехльо си е отвсякъде за бой. Джъндърче мое нещастно!Ухилен
6
0
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 46097 | Одобрение: 1552
Този беше най-смешният президент досега в историята на БГ и според мен, трябва да спре, да се излага в публичното пространство...Ухилен
Марио Кроненберг
8
1
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 259379 | Одобрение: 31784
Може да се обявиш и за слива, но си един обикновен, вреден плевел.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
1
12321 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 27471 | Одобрение: 6801
Абе ей, ти пита ли Десито преди да се изходиш по въпроса? Пак ще ти дърпа ушите!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама