Почина Христо Христов - министър на външната търговия по времето на Тодор Живков

18.11.2019 / 16:30 12

Бившият министър на вътрешната търговия от времето на социализма - Христо Христов (вдясно на снимката), е починал в събота след дълго и тежко боледуване на 87-годишна възраст. Скръбната вест потвърдиха пред медиите негови близки, пише dnes.dir.bg.

Поклонението пред тленните останки ще се състои утре, вторник, от 12,30 часа на Централните софийски гробища.

Христов е роден на 11 декември 1931 г. в село Яворец. През 1955 г. завършва специалност външна търговия във ВИИ "Карл Маркс".

От 1961 г. е член на БКП. Между 1971 и 1977 г. е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия. В периода 1977 - 1986 г. е министър на външната търговия. От 1977 до 1990 г. е член на ЦК на БКП, министър на търговията (1986 - 1987) и на външноикономическите връзки (1989-1990) при управлението на Тодор Живков.

Заради финансовата криза в края на 70-те години на миналия век, когато България е натрупала около 6 млрд. долара дългове към западни банки, по предложение на Христов е приета т. нар. резервна валутна програма. Целта е да се получат допълнителни валутни приходи главно от реекспорт, както и от контролираната от Държавна сигурност контрабанда.

През 1978-1990 г. министърът става и председател на българо-иракската междуправителствена комисия. Така успява да реализира големи българо-иракски проекти по времето на управлението на Саддам Хюсеин, с когото се среща многократно.

След 1991 г. Христов се занимава с частен бизнес. 

Точно преди година, Христо Христов даде интервю пред в. "Труд". В него той заяви (публикуваме малка част):

- Тези, които ви познават и са работили с вас, са категорични, че във всички търговски преговори в чужбина, винаги сте успявали да договорите най-добрите цени за България. Как успявахте да сторите това?

- Първо, трябва да искаш да го направиш и да си убеден, че това ще е добро за държавата, а не за теб. А ти ще си добре, ако страната ти върви напред. Често повтарях на Тодор Живков, че съм търговец, а не политик, когато искаше да присъствам и да му помагам в политически договорки. И друго, което е най-важното - българите забравяме, че информацията е най-великото нещо в търговията. Основните правила са няколко: да не се бърза, да се проучи всичко, да се разбере какво знаят за теб партньорите ти и чак тогава да излезеш с предложение. В това е майсторлъкът.

- Имали ли сте конфликти с Тодор Живков или сте се радвали на пълното му доверие?

- Той ми имаше пълно доверие, но веднъж се скарахме с него, беше през 80-те. Поиска от мен да говоря в ЦК срещу Луканов, защото Андрей бил предател. Аз се сепнах веднага: "Как така предател?" Обясни ми, че след заседание на Политбюро Луканов веднага бързал да отиде в съветското посолство да докладва какво сме говорили. Аз обаче го репликирах: "Другарю Живков, нали вие също информирате посланика, защо говорите така. - Информирам го, но знам какво да кажа, а Луканов не знае какво говори. Това е престъпление, което прави."

- Как реагирахте на думите му?

- Не се съгласих с Живков и му казах, че прави грешка. "Такава услуга не мога да ви направя никога, аз съм Христо Христов, а не някой друг. Щом в Политбюро стават такива работи, съм на ваша страна, но си намерете човек, който да каже тези неща." Живков се страхуваше от руска намеса, а Луканов имаше подкрепата им. И ми се разсърди. Но му мина...

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Чичо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 37875 | Одобрение: 5605
Глупако, бай ти Тошо ще е жив докато има кретени като теб.Ухилен
0
3
:) (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11218 | Одобрение: 4778
Бай Тошо няма да се върне ... Чичкаааа! Не се надявай ! А като не ти изнася хващай пътя на някъде. Демокрацията даде възможност на хората да пътуват където искат - свободно. Заминавай в Северна Корея, кеф ще ти е. 
2
3
Чичо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 37875 | Одобрение: 5605
Бъркаш, на това дередже сме сме заради тъпаци като теб.Ухилен
0
3
:) (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11218 | Одобрение: 4778
Абе боклуци, селски! Що не вървите майките си в ***** и не се наврете там от където се изпълзяли. Измет, долна! Скапани, дърти, мръсни, комуняги. Заради такива като вас сме на това дередже, щото мрете по един на 10 години! Комунистическа сган! 
3
1
Mercenary (преди 7 месеца)
Рейтинг: 44937 | Одобрение: 10167
И то голям глупак.
2
2
Чичо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 37875 | Одобрение: 5605
Прав си, никой не може да ти забрани да си глупак.Ухилен
0
3
:) (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11218 | Одобрение: 4778
Добре, тука явно, има много стари комунисти! Да, дразня се като нарекат някой мангал - българин. Но? Какво хубаво са направили тези комунисти и БКП ? Какво оставиха след себе си? А какво хубаво имаше при тях? Освен за себе си и роднините си? Тоя тип цял живот е бил "директор", отлявлен комунист и БКП-ар. Плюйте ме, колкото искате! Но аз пак няма да съжалявам, че в България има 1 комунист по-малко! Долу БКП и производните им. Защитайте си БКП, но Бай Тошовото време няма да се върне. За добро или за лошо. Вероятно е за добро! Цял живот, като член на партията се облажвал на гърба на хората, как мислите е бил по тези постове толкова време? С акъл, едва ли. С връзки и нищо друго! Никой обикновен гражданин не може да стигне тия постове . Но комуниста, цял живот се шири на широко. Ама Тошо падна. Плюйте ! Аз пак ще мряза комунистите и БКП! 
3
0
Наблюдател (преди 7 месеца)
Рейтинг: 15468 | Одобрение: -552
-".. Явно не цени хората като отделни личности, по качествата им, а ги категоризира по партията." - Partizanin   ---  Напълно съм съгласен с колегата. Поставянето под общ знаменател на индивида/етноса в една общност според мен е погрешно.:dizzy: Всички се гневим от "циганските изпълнения" из Европа Гняв и веднага се дистанцираме от тях когато ги нарекат "Българи". Хубаво ли ще ти е колега "Усмихнат" да те плюят по света като Българин, заради действията и манталитета на някаква група "пропаднали боклуци" вършещи зулуми/престъпления по чужбина. На мене не ми е комфортно и е неприемливо.  
2
2
Чичо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 37875 | Одобрение: 5605
Простотията си е простотия, дори и усмихната.
0
4
:) (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11218 | Одобрение: 4778
Че те са преки наследници на тоя ! От една паница са яли. Нищо чудно да са й рода.  А пък да ти кажа ... по-скоро простия си ти! Ако не беше, щеше да ми разбереш коментара. Сульо, селски. Аре че е 5,30 отивай пред блока с пияниците да оправяте държавата! Наздраве! 
4
0
Partizanin (преди 7 месеца)
Рейтинг: 12890 | Одобрение: 2960
Усмивка  Този с усмивката, коментиращия, е много прост и пропаднал. Явно не цени хората като отделни личности, по качествата им, а ги категоризира по партията. Е, надявам се, същия да е доволен от настоящите министри на Бойко, които по цял ден се драпат за макарите.
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
0
3
:) (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11218 | Одобрение: 4778
Голям праз! Един БКП-ар и комунист по-малко. За това днес въздуха е по-хубав в България, едно крадливо животно, с години дебелело над гърба на българите вече е в историята. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама