Полина Паунова: Щом е “абсолютно безотговорно” да ходиш по Витошка, защо отговорната власт не затваря и магазините? За да не им плаща после ли?

30.03.2020 / 11:49 4

Журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова съзря двоен стандарт в обявените мерки по време на извънредното положение, свързано с борбата с коронавируса. Тя написа дълъг пост в социалните мрежи, в който анализира някои въпроси и отговори по време на днешния брифинг на Венцислав Мутафчийски.

Ето какво написа тя:

"От брифинга в понеделник сутрин:

Ген. Мутафчийски: Къде започват да се глобяват? В парковете, където е забранено да се ходи.
Репортер: Вчера на Витошка са съставяни актове, а това е пешаходна зона. Ако може да уточним?
Ген. Мутафчийски: Ако има събиране на повече от две лица това не е разрешено. И то е много отдавна направено това нещо.

От брифинга в понеделник сутрин, точно две минути по-късно:

Репортер: Ако едно или две лица, без струпване на хора, решат да се разходят по пешеходна зона – това позволено ли е или не, и следва ли полицай да ги спира.
Ген. Мутафчийски: Това е абсолютно безотговорно за разхождане, както го формулирахте вие. Лицата би трябвало да отидат до магазина да напазаруват, например на три дни веднъж; да отидат до аптеката, ако е необходимо; да отидат да си заплатят сметките; да отидат в банката или да отидат на работа. И нека се съсредоточим в това.
Репортер: А законово това ще бъде ли уредено със забрана, както е в заповедта на здравния министър относно парковете и градините?
Ген. Мутафчийски: Как да се разхождаме? В карантина и в епидемия...
Репортер: Не, да бъде забранено, имам предвид?
Ген Мутафчийски: В карантина и епидемия, където целият свят пламти като пожар и ние да се разхождаме? Моля ви.

Не знам коя беше колегата, която зададе на ген. Мутафчийски въпрос за заповедта за “разхождането”, но въпросът й беше изключително смислен. При внимателен преглед на думите му става ясно напълно безспорно: в заповедта на МЗ не е забранено ходенето по улиците (това за тия, дето ги е домързяло да прочетат), но пък е “абсолютно безотговорно”.

Ето защо имам следния въпрос: щом е “абсолютно безотговорно” излизането, освен за плащане на сметки, отиване на работа, до аптека или магазин (на три дни), защо тогава магазините за нехранителни стоки работят? (Ако не сте прочели заповедта – затворени са само нехранителните магазини в големи търговски обекти. Работят такива магазини по Витошка, фризьорски салони, салони за красота, железарии и тн. Напълно легално, защото така е написана и прилагана мярката на правителството).

Още един въпрос: ако е абсолютно безотговорно да се отиде до Витошка защо тия магазини не се затворят с допълнена заповед на министъра на здравеопазването, поне хората да знаят, че не работят и забележете: правителството да мисли как да ги обезпечи. Сега се получава така: магаизните им работят, но няма кой да влезе в тях, защото ходенето по улиците (освен на три дни за храна) е безотговорно. Наред с това те се водят “работещи” и няма да подлежат на стимули/остъпки и прочие.

Или иначе казано: безотговорно е ходенето по Витошка за гащи, но не е безотговорно поведението на властта магазинът за гащи да е отворен, така ли се получава?

Не е ли, всъщност, двоен стандарт това: гълчат се безотговорни граждани, но отговорното решение да работят всички магазини, които не са в търговски центрове, остава без коментар? Ако няма кой да ходи в тия магазини (защото гражданите отговорно ще ги избягват) не е ли властова хистрост те да работят, за да не се мисли и за тяхното обезщетяване?""Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
някой (преди 1 месец)
Рейтинг: 13229 | Одобрение: 3094
Да "Варна", ще изкарат, но нали знаеш че всичко е на гърба на народа, защото регресни искове от страна на "държавата" към виновните длъжностни лица не съм чул да има. Някой да е чул да осъдят Цецко или "слънцето" да възстановят на "държавата" сумите от осъжданията ви международния съд, за нароените им творения в едно силово министрество ? Не, нали, няма и да се чуе. Та, това исках да кажа, че горкия народец ще отнесе отново обезщетенията от осъжданията на "държавата".
1
2
Варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 74371 | Одобрение: 36251
някои адвокоти много пари ще изкарат след края на цялата работа. толкова дела за обезщетения колективни ще има към отговорните 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
0
0
masurko (преди 1 месец)
Рейтинг: 60 | Одобрение: 0
:alien:
mh
1
0
nimfa1925 (преди 1 месец)
Рейтинг: 4732 | Одобрение: 1447
Ако ти се скъсат гащите или обувките ко прайш?
4444444

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама