Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол

19.01.2020 / 18:00 1

Nova.bg

Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол след разследване на NOVA.

Извънредни проверки започнаха всички институции заради замърсяване на река Осъм край село Черковица.

Доказателствата, които ще събираме ще бъдат насочени към обективната страна на това деяние. Вече след като имаме някакви експертни заключения ще говорим за замърсяване и степен на замърсяване”, заяви прокурор Добринка Матева -говорител на Районна прокуратура - Плевен.

Разбира се, ще търсим съдействие на независими експерти, ние сме задължени. Наказателно процесуалния кодекс ни задължава при съответните експертизи да бъдат използвани независими вещи лица от акредитирани лаборатории”, каза още тя.

Миналата седмица ви разказахме как в продължение на година в социалната мрежа хора от Никопол публикуват снимки и видеа и подават сигнали затова, че е замърсена река Осъм. Те твърдят, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката.

Екип на телевизията отиде на място да провери, наистина ли е така. Кадрите ни също показаха течаща мръсна вода от канал, който се влива в реката.

Тази неделя местните се събраха на мирен протест. Исканията им са за чиста река, като те са категорични, че не искат да бъде затворен заводът за тоалетна и домакинска хартия. Там работят много хора от община Никопол.

Мизерията идва от утайниците. Те се намират отдясно по пътя в посока към завода. Те събират водата от завода, утаяват се твърди частици, а водата се изсипва в канала. Къде обаче изхвърлят утайките, никой не знае. Утайниците се виждат от пътя”, каза Стоян Соколов – жител на едно от съседните села.

Нашият мирен протест не е с цел да затворим завода и да отнемем правото на труд на хората. Ние искаме най-учтиво да помолим ръководството на този завод да си направи пречиствателна станция. Това, което има в момента е не функционира като такъв тип станция”, коментира едни от протестиращите.

Вижте във видеото становището на прокуратурата:Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
10
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17826 | Одобрение: -64
Има една стара приказка. Преди да се построи нова къща, първо се прави тоалетната.8-) И тя никога не трябва да е до герана/кладенеца, а на другия край на двора.:unsure: От това следва, че когато имаме завод/цех е трябвало да се помисли предварително къде ще отиват отпадните води.:unsure: Е да, ...да, ....ама не.;)Намусен Затова и от толкова години си отровихме природата.Гняв По-старите варненци си спомняма за = Гебеджанските раци-сладководни=,  които се продаваха по гарата и града.Усмивка И какво стана с това езеро, направиха го септичната яма на Девненските заводи и ТЕЦ-а.:dizzy: Отровиха го за стотици години напред,Гняв:dizzy: майката му разкатаха. Намусен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама