Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в ЕС. Сега се опитва да обърне тенденцията

03.08.2019 / 03:30 4

money.bg

Да си млад и поляк никога не е било толкова печеливша комбинация.

Нов закон, който влезе в сила тази седмица в Полша, ще премахне подоходния данък за почти 2 милиона млади работещи поляци, пише CNN. Правителството се опитва да спре "изтичането на мозъци", което тормози страната от присъединяването ѝ към Европейския съюз преди 15 години.

Премиерът Матеуш Моравецки е уверен, че данъчното облекчение "ще създаде нови възможности за младите хора, сравними с тези на Запад".

Поляците на възраст под 26 години, които получават по-малко от 88 528 злоти ($22 547) годишно, няма да плащат подоходен данък, който в страната е 18 процента. Предложението е доста щедро, особено като се има предвид, че средната заплата в Полша е 60 000 злоти ($15 700) годишно. Според изчисленията около 2 милиона души ще могат да се възползват.

Когато Полша и други седем държави от ЦИЕ се присъединиха към ЕС през 2004 г., гражданите им получиха правото да работят в блока без нуждата от виза или разрешение. Защитавайки законопроекта в парламента, Моравецки заяви, че 1,7 милиона души са напуснали Полша през последните 15 години. "Все едно цяла Варшава да изчезне... тогава е гигантска загуба", каза той.

Емиграцията има отрицателен ефект върху икономиката. През последните три-четири години в страната започна да се забелязва недостиг на работна ръка, което накара политическата класа да осъзнае, че трябва да върне избягалите поляци.

Кинга Китовска е една от тези, които са напуснали. 22-годишното момиче идва в Лондон, за да учи, но остава, след като си намира работа в сферата на финансите. И макар да смята, че предложението на правителството е щедро, тя смята, че не е достатъчно, за да я убеди да се върне.

Експертите също не смятат, че стратегията ще проработи. "Не всичко е пари", казва Хедър Ролф от Националния институт по икономически и социални изследвания, тинк танк в Лондон. Според проучване сред младите поляци на Острова, макар заплатата да е важна, тя не е всичко. Те търсят и нови възможности, както и независимост.

Именно Великобритания е сред най-популярните дестинации за полските емигранти, като около 1 милион поляци в момента живеят там. Макар икономическият ръст на Полша през последните години да е забележителен, заплатите все още са далеч по-ниски, отколкото на Острова."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
3
Лудогорка (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1343 | Одобрение: 488
ПРЕКРАСНИЯТ ЗАПАДЕН ПРОЕКТ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ЗАСТАРЯВАЩИТЕ ИМ НАРОДИ С МЛАДИ, ИНТЕЛИГЕНТНИ, ОБРАЗОВАНИ И РАБОТЛИВИ ХОРА РАБОТИ. НО... НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СПЯТ. ПОТУПВАТ ГИ ПО РАМОТО, ПОЩИПВАТ ГИ ПО БУЗКИТЕ И ТЕ КАТО ПРЕДАННИ БУЛОНКИ -СЛУШКАТ. В УНГАРИЯ И ПОЛША ИМА РАЗДВИЖВАНЕ. ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ГО ОЧАКВАМ. 
5
2
ДИВАКА (преди 9 месеца)
Рейтинг: 24345 | Одобрение: 4050
САМО ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СА НАД 2 МИЛИОНА..А ИМА И ДРУГИ СТРАНИ В ЕВРОПА,НЕ МИСЛИТЕ ЛИ...Изплезване:devil:Ухилен
13
8
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 127317 | Одобрение: -1848
И в Унгария и в Полша се мисли по въпроса доста сериозно......В 40 милионна Полша смятат, че емигрирането на младите е проблем, "дори" с 1.7 милиона навънка......А българското правителство......? Какво прави България за младата си кръв.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама