Повечето сметищата в България не отговарят на европейските изисквания

24.08.2019 / 08:16 4

Голяма част от сметищата в България не отговарят на европейските изисквания и са леснозапалими. Опасните сметища са тези, които не са рекултивирани. Такива има в цялата страна. Част от кметовете са започнали нужния процес. В други общини обаче все още не е дадена заявка за някаква промяна. Като например - Дупница, Благоевград, Кюстендил, Бяла и Пазарджик.

"При тях е възможно да се образуват самозапалителни процеси", каза Светлана Божкова, началник на отдел "Битови, биоразградими и строителни отпадъци" към министерството на околната среда и водите, цитирана от "Дневник".

А може и Европейската комисиият да започне процес срещу България. "Би могло да се стигне до евентуални санкции от ЕК за цялата страна.", каза Божкова.

И макар държавата да знае кои сметища все още не спазват правилата, не може да направи нищо. Защото първата стъпка трябва да бъде да кметовете. "Те, като собственици на депата, са отговорни за изготвяне на проектите, съответно подаването им за финансиране", обясни Божкова.

На 96 места в България има планини от боклуци. Държавата знае за тях. Те не само не отговарят на изискванията, но и могат да бъдат опасни - защото са леснозапалими.

От началото на месеца пожарникарите са гасили над 2700 пожара. Днес гасят и сметището на Велинград - поредното, в което пламва пожар. Отменено е бедственото положение в община Свищов, обявено заради пожара, който обхвана 50 декара от старото сметище на града. Продължава засипването с пръст на тлеещите отпадъци. / Трафик НюзЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
12
Наблюдател (преди 4 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
 -"В България на европейските изисквания отговарят само : ......    " - Ханк Рум  -----  Ама забрави  рИкията (домашната) и Шопската салата бре Ханко. Ухилен Обиждаш индиректно Нексуса.:dizzy: Момчето на ден по 1000 пъти ни пише за нея, чак мазоли на пръстите му излязоха, а ти да ги забравиш.Усмивка ..... А за сметищата и възможните санкции от ЕС.:errm:  Че какво ги плаши управляващите това. Ще си платят глобата с държавните/общите пари и шапка на тояга.;) Но виж веригата : Кмет - Сметоцъбиращи фирми - Олигарси - Управляващи е бетон, че даже дрънка.:blink: Там се въртят много, ама много-много пари. Какъв им е интересът да не продължават така и за в бъдеще?:wassat: Ние сме "спонсорите" на тази затворена верига, а не те. :dizzy:Гняв
2
3
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 52087 | Одобрение: 16907
Прав е Ханко. 
9
6
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
В България на европейските изисквания отговарят само бойните спортове, наркотрафика, проституцията и корупцията ...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама