Правителството взе решение ще подкрепим ли Северна Македония за ЕС

09.10.2019 / 13:01 4

Снимка Булфото

Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление след провелото се редовно заседание на Министерски съвет, предаде Блиц.България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия, каза Захриева.

Вицепремиерът подчерта, че разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона. От думите на Захариева стана ясно, че по отношение на Република Северна Македония българското правителство и държава, признавайки първа новата държава, тогава Република Македония, държавата ни винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

„Същевременно обаче България винаги е поставяла пред Република Северна Македония и не само спазването на добросъседски отношения. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за подкрепа на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминацията: подписването на Договора за добросъседство през 2017 година“, посочи още Захариева.

Изпълнението на духа и буквата на Договора ни за добросъседство със Северна Македония е важно условие, за да дадем подкрепата си за старт на преговорите за членство в ЕС, допълни тя.

Стана ясно, че в приетата днес позиция от Министерски съвет са подчертани няколко стъпки и етапа. „Тази позиция, въпреки на много ранен етап, започване на преговори не означава членство, набелязва междинни и крайни цели по време на целия преговорен процес.

Общите неща, които Република България ще настоява да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония в случай, че Европейският съвет вземе решение за започване на преговори, първо на 16 са външните министри, след това на 17 са премиерите на Европейския съвет.

Република Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на македонско малцинство в България.

Република Северна Македония безрезервно и срочно да приведе позицията си и действията в международните организации, например в Съвета на Европа, и форми, в съответствие с чл. 11 на Договора за добросъседство, като ясно декларира, че няма исторически и демографски основания да се търси малцинствен статут“, посочи Захариева.

Сред другите условия е Република Северна Македония да декларира с вербална нота до страните-членки на ООН, че по отношение на езиковата клауза, се изпълнява договора с Република България е неговата цялост.

„Това е двустранен договор, както и договорът от Преспа“, допълни вицепремиерът.
Също така Република Северна Македония ще трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани заради българското си самосъзнание. 

Република Северна Македония трябва да премахне от табели и надписи върху паметници и паметни плочи, сгради текстове, насаждащи открито омраза към България. По отношение на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси трябва да постигне конкретни резултати.

Относно важни личности и събития в периода до 1944 година за общата ни история: Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание, трябва да подмени информационни табели и други означения върху исторически монументи и паметници на културата.

При отбелязване на събития и личности, където вече има постигнати договорености: политически фигури, представители на държавни институции трябва да се придържат към постигнатите договорености“, добави още Захариева.

От изявлението й стана ясно, че България ще настоява като хоризонтална политика в цялата преговорна рамка в различни глави да се включат ясни условия по добросъседство.

„Глава 35 например – там трябва да има ясно заложени критерии за изпълнение на двустранните договори с България. Също така считаме, че глава 35 трябва да се отвори първа или една от първите глави и да се затвори последна, за да може по време на целия преговорен процес да се наблюдава изпълнението. Също така ще обърна внимание и на глава 10 – много важна: „Информационно общество и медии“.

Трябва и ще настояваме да се преодолее говорът на омразата в публичното пространство, включително спрямо лица, които се определят като българи и са с българско самосъзнание. Разбира се ние не можем да настояваме това да се случи във всички медии, но в медиите, финансирани от държавни бюджет, това трябва да бъде преустановено“, каза още вицепремиерът.

Стана ясно, че за нас е много важно правителството преди свикването на втората конференция, на която ще се отвори първата глава, ще настояваме за ясни ангажименти за останали общи за историята ни събития и личности.

„Също така ще настояваме за ясен график за промяна на учебните материали по „История“, „Български език“, „География“. Ясен ангажимент за отразяване на постигнатите договорености не само в учебните материали, но и във всички финансирани от държавата документални филми и музеи“, посочи още Захариева.

Тя подчерта, че в цялата позиция има ясна етапност. „За започване на преговорите условието беше подписването на договора и първи резултати от него“, припомни Захариева.

„Първа междуправителствена конференция, втора – хоризонтален критерий по всички глави и разбира се тогава, когато някога след много години се стигне до взимане на решени, България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Република Северна Македония само, когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави“, добави още вицепремиерът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
4
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 41812 | Одобрение: 17272
"гунчо"-согласен съм с тебе ,брато....ще се повелуваме  и козируваме....оти сме без чест.Пък Захариева лъже като дърта циганка-дала интервю в "Слободан печат"-Македонски и там казва: Всички институции в България са съгласни ,че ще кажем "Да". А, народа....какво ви казва народа  или той не е важен във вашата схема?
5
5
Гунчо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 1087 | Одобрение: 327
При толкова условия защо давате подкрепа? Гърция 20г. ги спираше, докато не получи желания резултат. Сега не можете да накарате македонците да се съгласят с нас, после ще искате да го сторят всички членове на ЕС, за да се коригират по някоя преговорна глава. Ще има да чакате и да обяснявате как са ви прецакали. Между другото, още преди няколко години, по времето на Груевски, когато напразно чакаха покана за НАТО, техен дипломат в интервю пред "Утрински весник" каза:"Бугарите ке седат мирно, ке козирват на Западот и ке гласат за нас без секокви прашания"!
8
6
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 41812 | Одобрение: 17272
Според ваши признания, направихте огромна грешка с подписването на първия договор за добросъседство без никакви условия. Защо? "Амчиии, щото бяхме наивни"-това ви беше отговорът. Е, като един път са ви "прекарали", трябва ли и сега отново да ви е@@@@@@т ,че да се усетите?  Наивни ,глупави  ли сте или изпълнявате чужди заповеди? Кое от трите е вярно? По-скоро е третото, но тогава ми мирише на национално предателство!!!! Защо мислите ,че народът е тъп и с къса памет? И кога ще престанем да се държим като кучета, които лаят накъдето господарят им посочи? Може би когато престанем да сме роби? И за последно-вие отново ни лъжите или се мъчите да кажете истината,че този път ще воювате да се краде  моята, вашата-нашата история?Попитали мъдрец!"Какво печелим когато лъжем?" Мъдрецът отговорил: Да не ти вярват, когато казваш истината… Добре е да го запомните това...!Гняв
7
6
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 28790 | Одобрение: 10505
колко милиона и в чия сметка са тези поставени условия???????

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама