Пред национално затваряне сме

26.10.2021 / 19:29 21

Кадър: Нова телевизия

"Ако не се спазват настоящите мерки, ще се стигне до национално затваряне". Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. "Целият капацитет на болниците вече е близо до изчерпване. Ситуацията с болничните легла в страната за пациенти  е критична, но това не означава че капацитетът е изчерпан", заяви здравният министър, цитиран от БНР.

"Това, че свети в червено, не значи, че е изчерпан целият капацитет. Това значи, че е изчерпан разкритият до момента капацитет. Но това, което ни притеснява нас, което ни принуди да предприемем тези мерки миналата седмица, е, че ние знаем, че целият капацитет на болниците вече е близо до изчерпване. Резервите за това да се разкриват още 10, и още 10 легла, вече не са толкова големи", каза министър Кацаров.

По думите му и сега сме в т.нар. локдаун, като се дава възможност на стопанските предприятия да работят със зелен сертификат. Кацаров допълни, че не се следят конкретни цифри като заболеваемост, а се следи цялостната ситуация в страната.

Днес бе отчетен най-големия рекорден брой починали за денонощие - 243-ма души. Досега първи декември миналата година беше най-черният ден - с 221 души загубили живота си.

Почти 6000 са заразени през последното денонощие. Това също е рекорд за страната ни - досега най-висок брой имаше на 31 март - 5176 заразени.

А хоспитализираните вече са над 7 100.

Ако заразените в страната достигнат над 1000 на 100 000 души и запълването на леглата за неинтензивни грижи е над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун, заяви по-рано зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Ако се стигне дотам, ще се започне с частичен локдаун за неваксинираните.

Златанов също увери, че от Министерството на здравеопазването имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. При необходимост ще се преговаря български пациенти да се лекуват в Гърция, но засега това не се налага.

При изчерпване на реанимационните ковид легла ще се наложи локдаун, обяви и президентът Румен Радев, който се срещна със спешни медици.

Едно свободно реанимационно легло имаше тази сутрин в "Александровска болница". В болницата в Ловеч всички шест интензивни места са заети.

Във Военномедицинска академия преструктурират шест клиники в ковид зони, в ИСУЛ също се готвят за вълна от пациенти и преобразуват отделения.

При предишната вълна в началото на април са били заети рекордният брой от 813 реанимационни легла. Сега само за седмица скочихме от 500 на 600 заети легла и очакванията са този процес да се ускори.

От събота до днес почти три хиляди пациенти са настанени в болница.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 83675 | Одобрение: -975
Полимеразна Верижна Реакция (Polymerase Chain Reaction). Пак се прави на интересен тоя с вратовръзката.
3
4
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 307634 | Одобрение: 45484
Бъртън, и аз казвам, тоест повтарям това което казват специалистите....ПСР теста приравнява грипа на Ковид....Къде не можем да се разберем....? И какво значи ПВР в коментарите ти, че не ми е ясно....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
Burton (преди 2 години)
Рейтинг: 14277 | Одобрение: 2522
Крис, умен си и имаш достъп до информацията. Сигурен съм, че лесно можеш да намериш потвърждение на думите ми. ПВР теста НЕ хваща грип. Просто когато си с грип и си направиш ПВР тест има няколко варианта: да засече коронавирус в теб, който не те е разболял, да даде фалшиво позитивен тест или да направят повече цикли и пак да се получи неточно позитивен тест. И точно тук идва момента в който ползват този ПВР тест за да ти лепнат диагноза - КОВИД, а ти реално си болен от грип. Това не означава, че ПВР теста е засякъл грипа и за това е дал позитивен резултат, т.е. позитивният резултат не е пряко следствие на грипа. Косвено е, понеже заради грипа си си направил пвр тест и не си имал късмет да посочи точно. Не мога да поствам линкове тук, иначе бих ти постнал информация по темата. Коронавируса и виусите причиняващи грип са съвсем различни, този тест няма как да ги приравнява. Повтарям, грешката идва в използването му за диагноза. Там ПВР теста не може да различи симптомите ти от грип ли са или от ковид. Което не е същото с казаното от теб. 
3
4
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 307634 | Одобрение: 45484
Бъртън, именно.....ПСР теста хваща и грипа.....На тези специалисти зад океана които правят статистиките им направило впечатление, че за двете години с Ковида, умрелите от грип рязко намалели от 70 000 на година на 3 000.....След направените изследвания се оказало, че болните от грип ПСРите ги водят болни от Ковид....Влизам по-редовно в сайта на WHO/Word Health Organization/, отколкото CDC....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
7
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61322 | Одобрение: -28483
лайкаджия малоумен 5 пъти повече заразени и умрели има спрямо миналия октомври, какво се пънеш тука да се обясняваш от къде изгрява слънцето, ние знаем, а ти кога?
2
2
Burton (преди 2 години)
Рейтинг: 14277 | Одобрение: 2522
Kris, не казват че включват грипа. Влез в на CDC сайта и там го пише точно. Идеята е, че ПВР тестовете се ползват за диагноза. Т.е. Като отидеш с ковид симптоми и ти направят ПВР тест, излезе положителен, ти лепват диагноза КОВИД, а ти може да си с грип, който има същите симптоми и просто да си учелил фалшиво позитивен ПВР тест. 
6
7
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 307634 | Одобрение: 45484
Доко, самите американци казват, че ПСР тестовете са около 88% точни и включват грипа.....! Направете си заключенията.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
3
Burton (преди 2 години)
Рейтинг: 14277 | Одобрение: 2522
Доко, без да съм лекар ще ти кажа - пвр тестовете не засичат други вируси. За антигенните не знам. И двата вида дават фалшиво положителни и фалшиво отрицателни тестове. Откривателя на пвр теста изрично е казал, че не могат да се използват за коронавирус, точно защото дават често неточни резултати.
1
5
Кака Слонка (преди 2 години)
Рейтинг: 21779 | Одобрение: 939
Искаме локдаун като през март 2020-КПП-та да не се сяда  в парковете и сега вече има вакЦини искаме и задължителна вакЦинация. Този цовид само с вакциня ше го спрем мухихихи Усмивка Искаме от 4-те вакцини по 4 дози 
ВСЕКИ КОЙТО МИ ДИСЛАЙКНЕ КОМЕНТАР МАЙКА МУ ДА УМРЕ ДО 2 ДНИ И ДА АКО ИМА ДЕТЕ ДА ГО ПОГРЕБЕ ДО 3 ДНИ!!!
3
2
doko (преди 2 години)
Рейтинг: 3425 | Одобрение: 1060
Можели някой лекар корифей в областа на вирусологията да излезе и да каже да ли тези писиар и антигнени тестове засичат на 100% само ковид вируса?Тези тестове реагират ли и на други вируси например грипния?Да не се окаже че половината от заразените са болни от обикновен грип.Аз го искарах ковида но когато съм бил болен от грип съм бил по зле.
doko
5
1
аха (преди 2 години)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
АМА, УЖ ИМА МНОГО БОЛНИ НЯМАТ ВРЕМЕ ЗА НИЩО-А МИ Е ЧУДНО-КАКВО ПРАТЯ ВЪВ ТЕЛЕВИЗИИТЕ ВСЕКИ ДЕН-ТАКА ЛИ ЛЕКУВАТ МИ ТО ЛЕКАРИ, МИ ТО МАТЕМАТИЦИ КОГА РАБОТЯТ ТЕЗИ ХОРА, АКО ОБИКНОВЕН РАБОТНИК ЗАКЪСНЕЕ ШЕФА ГО ГЛОБЯВА ОДМА 20 ЛЕВА-ТИЯ ТРЯБВА ДА НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ-ТЕ СА КАТО ДЕКОР ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ... НОВА ПРОФЕСИЯ-КИБИК В ТЕЛЕВИЗИЯТА
5
11
ПХК (преди 2 години)
Рейтинг: 16965 | Одобрение: -5255
При управлението на Борисов, рекордите са 5176 заразени и 221 починали, сега при положение че вече има ЛЕКАРСТВА и ВАКСИНИ заразените са близо 6000, а починалите 243. Голямо браво на служебните на Радев, които вместо да се занимават с проблемите на ПАНДЕМИЯТА, се занимаваха само с кадрови промени и РЕЗУЛТАТИТЕ ВЕЧЕ СА НА ЛИЦЕ. 
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
5
5
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Кацаров Спиш ли спокойно нощем след такива изказвания Не те ли гризе съвестта че така нагло лъжеш А може би нямаш съвест вече
Истината преди всичко
6
5
Burton (преди 2 години)
Рейтинг: 14277 | Одобрение: 2522
Кретен е майка ти, педал. Несериозно е да напишеш глупостта която си постнал. Къде съм написал, че всичко е наред? Написал съм, че е несериозно да се представят за ден, при положение, че са за 3 дена. Ясно ли е, льохман?
3
12
West (преди 2 години)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
Б-н, не подценявай ситуацията. Несериозно е да си мислиш, че всичко е наред и, че тези заболели са за три дена! Вземи се ограмоти малко, кретен!
7
6
Burton (преди 2 години)
Рейтинг: 14277 | Одобрение: 2522
Почти 6000 са заразени през последното денонощие. Не че нещо, но това са бройки от Петък до понеделник. Т.е. три денонощия. Несериозно е да се изкарват за един ден.
7
7
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 128084 | Одобрение: 23664
И като арестувате отново цялата държава, кой ще дойде да гласува, бе пияндурник малоумен? Тогава тотално ще изгубите изборите....
7
9
West (преди 2 години)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
Абе Радева утайко! Какви мерки сте взели ве? Никакви! Това вашите глупости, мерки ли му викате?
4
6
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
За кой път подред го повтаряш това Който много говори нищо не върши До изборите няма да затвориш Това е ясно След изборите може Но дали ще си ти това или някой друг
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама