Преди 55 г. „Мила Родино” на свищовлията Цветан Радославов става наш химн

08.09.2019 / 08:06 10

Bulgariautre.bg

Авторът композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война

На 8 септември 1964 г. с указ на Президиума на Народното събрание на Народна република България е утвърден националния химн „Мила Родино”. Основа на музиката и текста е песента „Горда Стара планина”, написана от Цветан Радославов през 1885 г.

Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война.

Когато през 1964 г. е свикана комисия, за да приеме „Мила Родино” за химн, на решението се противопоставя композиторът акад. Петко Стайнов, който твърди, че мелодията е еврейска, като това не дава основание тя да бъде химн на българите. Стайнов е освободен от комисията и „Мила Родино” става национален химн. Впоследствие текстът е преработен от Димитър Методиев и Георги Джагаров и е направена допълнителна хармонизация от Филип Кутев и Александър Райчев. Като основа за българския химн е взета само една част от оригиналния текст и музика на Цветан Радославов. Мотивът „Горда Стара планина”, с редица преправяния на оригиналния текст, се превръща в основа на песенни куплети, а „Мила Родино” - в припев. Останалите части от песента не са включени в химна.

Цветан Радославов се ражда на 20 април 1863 година в Свищов. Сърдечна и неразделна е дружбата и приятелството между Цветан Радославов, Иван Шишманов и Алеко Константинов. Дядовците и бащите на тримата приятели са заможни търговци и видни общественици, които вземат дейно участие във всички почини за духовно, национално и политическо съзряване на българите и от рано полагат похвални грижи за образованието и възпитанието на наследниците си. Гръцки език и българославянска писменост им преподава Емануил Васкидович, учат музика с Янко Мустаков, рисуват под ръководството на първия български художник с академично образование Николай Павлович.

На 6. ІХ. 1885 г. крал Милан струпва на границата ни две силно въоражени армии. За бран на застрашената Родина, под знамената са свикани и българските студенти в чужбина. Когато влизат в български води, устремили взор към извисените хребети на Балкана, те по даден знак подемат за пръв път на българска земя непозната патриотична песен:

. Горда Стара планина до ней север се синей, слънце Витош позлатява, към Цариград се белей. Мила Родина, ти си земен рай твойта хубост, твойта прелест ах, те нямат край! Хайде българи напред! Към Балкана да вървим, там се почна бой ужасен за свобода на нашия народ.

. Като израз на българския патриотичен дух, песента се приема с голямо въодушевление и синовно преклонение пред българската земя. Тогава никой не се сеща да попита кой е автора на тази патриотична песен. Всъщност, песента се ражда много преди този епизод още във Виена. Както разказва Цветан Радославов в студентските му години често се събирали с руски, полски и шведски колеги. Когато трябвало да попеят, българските студенти не знаели нищо хубаво и завършено, а той вече имал готова песента „Горда Стара планина”. Научили песента и след няколко събирания вече всички я знаели. Години по-късно, пред свои колеги той разказва: ”Създадох тази „Горда Стара планина”, като неведнъж съм се възхищавал от прелестите на България. И най-после можах да изразя чувствата си към своята Родина и да намеря съответната нотировка. Защото винаги изпитвах неизразим възторг, когато погледът ми обладаваше дивния простор на родината.”

Дълги години за българската културна общественост остават неизвестни времето и обстоятелствата, при които е родена любимата на всяко българско сърце песен „Мила Родина”. Дори сестрите на Цветан дълго време не знаят, че песента е сътворена от техния „батьо”, а те с удоволствие я пеят на семейните сбирки. Не знаят и колегите и учениците му. Години наред песента се обнародва в сборници и учебници като народна, а причина за това е феноменалната скромност на твореца й. През годините Цветан Радославов потвърждава своето авторство единствено, когато е разкрит случайно от един от посветените в тайната.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
54
41
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 188427 | Одобрение: 34177
[url=https://petel.bg/profile/cc2fd50d6a7b47d5b8d8f16b79a951ad.html][size=3]Korriban [/url][color=#bfbfbf](преди 4 часа)[/size][/color] Рейтинг: 6131 | Одобрение: 3611 -   Koleg, tu e-post-khone dori ;)
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
6
5
Наблюдател (преди 3 месеца)
Рейтинг: 12690 | Одобрение: -575
-" .. защото с него сме биле с силна и победоносна армия ....   " - кака    ------- Че по тази логика, да изберем тогава за химн = Край Босфора шум се вдига = от Ив. Вазов?:errm: Чудесна песен!, наистина.:happy: Аз лично нямам нищо напротив.:happy:  Като матрос (по соц. врема) колко съм я пял, ти толкова косми нямаш на главата како.;)
4
3
ДИВАКА (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24331 | Одобрение: 4036
КАК НЯМА ДА ВЯРВАМ НА КОМУНИСТА ГУГЪЛ..ТОВА Е СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН КОМУНЯГА..А НА КАКА..КАКО,ТИ НЯМАШ ВКУС ЗА ХУБАВОТО ,ИЗВИНЯВАЙ АМА СИ ПЕДАЛ..КОМУНЯГИТЕ НЯМАТ БОЙНИ ПОДВИЗИ,А ФАШАГИТЕ ИМАТ ..ТАКА ЛИ..ЗА ТОВА ЛИ ОТ ТЕРИТОРИЯ НА ТРИ МОРЕТА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ И ДА НЯМАМЕ ТЕРИТОРИЯ ,А КРАВЕШКИ БАЗИ И ПОЛИГОНИ..И ДА СМЕ КОЛОНИЯ..АЗ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ..И РЪКАТА МИ ДА ПИПНЕ..ЛИЧНО СЪМ ВИДЯЛ ЕШЕЛОНИТЕ С БОЙНА ТЕХНИКА..АМА НЕ НАША..ВЪВ ВОЙНА ЛИ СМЕ ..С КОГО..И ИЗПИТАНИЯ НА ХИМИЧЕСКИ БОВ..НА НАША..ГРЕШКА НА КРАВЕШКА ТЕРИТОРИЯ..НЕ ЗНАМ КОЙ Е ЗАБЛУДЕН..НО ТОВА НЕ СЪМ АЗ..Изплезване:devil:Ухилен
1
7
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4777 | Одобрение: 1477
Диваче я по-добре се запознай ,кое е химн и кое предложение за химн в стихотворна форма през 1895г.И още всички химни в света са бойни песни за победите и за повдигане духа на народа.А нашия е запал комунистически безвкусен в сравнение с,,Шуми Марица". Преди години комунистите не го промениха макар ,че народа го искаше защото с него сме биле с силна и победоносна армия/можеш да почетеш малко история/.А с тази боза нищо !!! 
9
8
ДИВАКА (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24331 | Одобрение: 4036
ЛЕЛЕ..НЕГРАМОТНИ ДВЕ ПУТ.КИ..ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ Е НАПИСАН 1895 ГОДИНА ГОДИНА,ОТ ЦВЕТАН РАДОСЛАВОВ..НЕГРАМОТНИЦИ..НАПИШЕТЕ ХИМН НА БЪЛГАРИЯ И ЧЕТЕТЕ..САМО КОМУНИСТИЧЕСКИ БРЪМБАРИ ИМАТЕ В ГЛАВИТЕ СИ..ОТ ЗЛОСТ ,ЩО СЕ НЕ ГРЪМНЕТЕ..ТО БИВА ДА СТЕ НЕГРАМОТНИ ,НО ТОВА И БИВОЛ НЕ ЩЕ ГО ПОНЕСЕ..СПИРАМ ДА ВИ ОБИЖДАМ..ВИЕ ПО-ДОБРЕ СЕ САМООБИЖДАТЕ..  Изплезване:devil:Ухилен
14
10
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4777 | Одобрение: 1477
Това е пълна комунистическа исмислица.Тази мудна недомислица измислена от тъпите комуняги , само и само да отрекат миналото ,както и с всичко правено преди 1944г. ,сътвори тази глупост!  ,,Шуми Марица'' е истенския химн на страната ни.Винаги химна се взаимства от бойните подвизи и маршовите победни песни. И понеже комунягите /сегашните социалисти/ не са постигнали никакви бойни подвизи и са нямали и нямат никаква бойна чест и култура затриха славната ни история  и славното ни минало.Единственото което направиха е да вкарат в лагери и да избият всички истински родолюбци , войни и интелигенти.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама