Пренасищането на имотния пазар във Варна вече е факт, смята експерт

22.07.2019 / 09:28 8

Снимка Булфото, архив

На годишна база ръстът на цените на имотите в България е около 5,5 % и обичайно търсенето на имоти определя и предлагането. Това каза за Медийна група „Черно море“ Валентин Градев, експерт в областта на недвижимите имоти.

При 0,2% до 0,8 % годишна лихва, каквато предлагат банките за вложенията, при 3,5 % годишна инфлация и при между 4 % и 6 % доходност в недвижими имоти търсенето на имоти не е изненадващ фактор, добави той, предполагайки, че ръстът на цените ще продължи със същите темпове. 


„Реално има два фактора, които могат да забавят този процес. Покачването на лихвите по кредитирането и пренасищането на пазара с имоти. Що се отнася до второто, то започна да се усеща и конкретно за Варна вече е факт“, отбеляза Градев.

Според него няма повишен интерес от страна на чужденци към имоти по Черноморието ни. Категорично не може да се говори и за интерес от страна на чуждестранни инвеститори.

По думите му в момента Варна е град на жилищното строителство.

„За първите шест месеца от началото на годината главният архитект на Варна е подписал близо 100 разрешителни за строеж на жилищни сгради и нито едно за строеж на промишлени. От град в челните редици по икономическо развитие в страната в момента започваме тепърва да мислим за изграждане на индустриална зона“, каза експертът и подчерта, че за да бъдат привлечени инвестиции към града, трябва да има готова изградена зона с инфраструктура, където инвеститорите да започнат да строят, а не тепърва да търсят терени, да правят ПУП-ове, и т.н., което забавя процеса с няколко години.

По мнение на специалиста едни по-умерени темпове от порядъка на 2 % до 3% ръст на цените на имотите на годишна база е нормално. По отношение на повишеното търсене на имоти ново строителство, тъй като 80 % от тези имоти се закупуват на фаза чертеж или груб строеж, Валентин Градев съветва купувачите да си отварят очите и да проверяват добре документацията.

„Ако трябва обаче да обвържем новото строителство с демографската картина в България, то след 15 – 20 г. няма да има кой да живее в тези имоти“, неоптимистично завърши експертът."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
4
Mercenary (преди 10 месеца)
Рейтинг: 44807 | Одобрение: 10147
Нехуса чака пари от село, и паразитира върху работещата в чужбина негова майка!
15
13
Еделвайс (преди 10 месеца)
Рейтинг: 1931 | Одобрение: 326
Важното е да опазим България славянобългарска. Другото ще се нареди. 
Не на негрите в БГ спорта и България! Вкарването на негри в България е опасност за съществуването на България като държава! Генетично са с по-малък и по-неразвит мозък.
24
7
vampiro (преди 10 месеца)
Рейтинг: 606 | Одобрение: 141
До петково: Чие управление? Я си помисли коя партия управлява в последните години! Дали не е твоята?
Ако си прекалено уверен в себе си, значи си глупав!
38
5
vasil66 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 4323 | Одобрение: 2923
Петково, за какви "плодове говориш, за какво бране". Погледни цялата ни държава - Пловдив, Бургас, Стара Загора, за София да не говорим. Магазини, жилищни сгради и толкова, заринато е от строежи. Каквото се търси най-много това се предлага в момента. Индустриалните зони навсякъде ги няма или са разграбени и разпарчетосани. Въобще не си мисли, че Варна е нещо супер различно от останалите градове. Виновни са милите ни управляващи, които не се наядоха и налапаха.
21
8
ДИВАКА (преди 10 месеца)
Рейтинг: 24345 | Одобрение: 4050
НЯКОИ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ДЕЦАТА СИ..ТА НАЛИ НА ТОВА СЕ КРЕПИ ИКОНОМИКАТА НА ТЕРИТОРИЯТА ,БЕ ДИВАНЕ..МИЛИАРДИ ЛЕВЧЕТА И ВМЕСТО БЛАГОДАРНОСТ..ПОДМАЗВАНЕ С МИЛИАРДИ..А НАРОДА НЯКОЙ ,ПИТА ЛИ ГО ДАЛИ Е СЪГЛАСЕН..ДОРИ ЕДИН ДЕПУТАТ ДА НЕ Е СЪГЛАСЕН,ТОВА Е МНЕНИЕТО НА ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛИ..А ТЕ СА ДЕВЕТДЕСЕТ..МАЛКО ПОД МИЛИОН..АМА ТЕ ДА НЕ СА БЪЛГАРИ..ТА ДА ГИ ПИТА НЯКОЙ..САМО ПРОДАЖНИЦИ ОТ ГРОБ И ТУРЦИ ОТ ДПС..И ТОВА Е БЪЛГАРИЯ..ПЪК ТРЯБВАЛО ДА СЕ РАДВАМЕ И ДА НЕ ПСУВАМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО..ЛОЕ ТУРСКОТО ИЛИ ГРОБСКОТО..Изплезване:devil::devil:
30
31
петково (преди 10 месеца)
Рейтинг: 2648 | Одобрение: 223
Започваме да берем плодовете от управлението на ТИМ за последните 25 години. Къде е варненската индустриална зона? Всички терени на Елпром, ЗДД, Радиозавода, стадиона и какво ли не бяха заграбени от ТИМ и станаха магазини, шоурумове и жилищни комплекси. Дори ми е чудно от какво живеят варненци. Менкат си едни пари както мутрите от вица.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама