Президентът Румен Радев: Предците ни създадоха Българско книжовно дружество, водени от благородна кауза

12.10.2019 / 20:42 3

Нашите предци създадоха Българско книжовно дружество водени от своята благородна кауза да създадат едно съсредоточие на българската интелектуална сила, което да изведе народа ни по пътя на напред. Това заяви президентът Румен Радев по време на концерт-спектакъла 150 години от основаването на БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус.

"За мен е чест и удоволствие да споделя с вас вълнението от честването на тази забележителна не само за Българска академия на науките, но и за цялото българско общество годишнина. Преди 150 години нашите предци създадоха Българското книжовно дружество, водени от своята благородна кауза да създадат едно съсредоточие на българската интелектуална сила, което да изведе народа ни по пътя на напред", добави Радев. "Тази морална сила и далновидност на българската интелигенция по онова време. Да създаде своя организация преди още да има българска държава, да положи науката в основата на пътя за свобода и прогрес. Неслучайно Българското книжовно дружество се оформя като научен център, работеше неуморно за въздигане на българската нация. Чертаеше бъдещето, устояваше българската идентичност, история и език. Център, в който поколения български учени творяха на съвременно световно ниво. За това днес Българска академия на науките се гордее със своите научни статути и учени, които са нашият национален капитал призван да отваря вратите на България към света. Призван да търси национални решения в едно сложно съвремие.

Много са проблемите пред човечеството, на които само науката може да даде отговори", посочи още президентът. "Българската наука днес работи активно, използва оптимално европейската концепция за световни науки. Съвременната наука става и все по ресурсна и младите учените избират нерядко чужди институти, научни центрове и лаборатории, където да реализират своя научен потенциал. Там, където няма силно образование, където не се развива водещи науки и то добре финансирани не може да има силна икономика, не може да има висок, догонващ, устойчив темп на икономическо развитие", допълни Радев.

Той коментира, че винаги от най-високата трибуна на общото събрание на Организацията на обединените нации и на различни форуми в европейски формат продължава да изтъква, че устойчивото развитие днес изисква равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура. "Независимо от количеството на еврофондовете, ние никога няма да достигнем икономическо и социално сближаване между северна и южна, между източна и западна Европа. Ако качественото образование и водещата наука са съсредоточени в тесни европейски граници, политиката трябва да се фокусира още повече върху образованието и науката. Ние трябва да се борим за това. Наш неотменим национален ангажимент остава приоритетното развитие на нашите институти, университети, академии и научни звена", каза още държавният глава. "Днес век и половина след учредяването на БАН, България продължава да се нуждае от един модерен, дързък, отворен към света център, двигател на духовен и материален напредък.

Нуждаем се от Вас, нашите интелектуални визионери, които да работите така, че нашето общество да се развива, нашите граждани да живеят по-добре и то с национално самочувствие. Успехът и бъдещето принадлежат на онези, които разширяват своите хоризонти, онези които знаят и могат да използват силата на образованието и науката, които си поставят високи цели и работят всеотдайно. За онези, които имат смелостта да е борят сред най-големите в света. Аз съм убеден, че БАН е сред тях. Честит празник и на добър час", добави още Румен Радев. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
48
22
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15468 | Одобрение: -552
Чужденците в България, доказали се антиподи на българищината (n eXu s/COLLECTIONER )  да мълчатГняв и да си гледат в " своята паничка - техният си етнос"!8-) Наглостта е лоша мярка за уважение към домакина (Народа), дал ти подслон  и храна!:pouty: Елементарно възпитание!:pouty:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама