Проблем за спешната помощ: Вече месеци наред липсва договор за нови високопроходими линейки

19.05.2019 / 20:46 2

Снимка Булфото

Проблем с доставката на високопроходими линейки за Спешна помощ. След като обществената поръчка миналата година се провали -  до момента не е проведен успешен търг, съобщи Нова тв.

След серия от скандали с обжалване на обществената поръчка, в края на миналото лято здравните власти договориха доставката на 280 нови линейки за Спешната помощ. До момента са доставени една десета от тях. Необходимите 120-те високопроходими реанимобила, обаче, все още не могат да бъдат договорени, тъй като липсва фирма, която да иска да ги доставя.

Десетки болни в труднодостъпни планински села. Това е ежедневието на доктор Стефан Чепенков и колегите му от центъра за Спешна помощ в Кюстендил. „Много трудно се работи. Върви се пеша по 40 минути, не може колата да стигне до там. Трябва да бъде 4х4, трябва да бъде по-нова кола. И цялата тази апаратура – остава там, ако вземем да я носим – не можем. Ако сме двама мъже – лека и шофьор – добре, но ако е жена, как ще стане?”, коментира д-р Чепенков от ЦСМП – Кюстендил.

Подобна е ситуацията и в Кърджали. Още преди години ви разказахме как медицинска сестра върви километри през двуметрови преспи, за да постави инжекция на болно бебе. В района единствената високопроходима линейка е стар автомобил – дарение от швейцарската армия. В София и областта за няколко милиона души има общо 8 високопроходими линейки.

„За терени като Стара планина, където нашият филиал в Своге обслужва, за филиалите ни в Драгоман, в Пирдоп – също е необходимо автомобили с висока проходимост почти за всеки адрес”, коментира Радослав Георгиев, ръководител на автобазата на ЦСМП – София-град. 

80% от наличните линейки – високопроходими и обикновени, пък трябва спешно да бъдат подменени. На фона на недостигащите спешни медици, с тези линейки трябва да се покриват около 13 000 сигнала на месец – включително и фалшивите. Например, докато преди седмици възрастен мъж почина пред пета градска болница, в същия момент спешните екипи са помагали на 13-годишна родилка и са били извикани да вадят кърлежи и… въшки.

„Средният пробег на автомобилите е около 350 000 километра и не по-малко от 10 години като възраст. Медицинското оборудване също е остаряло”, посочи още Георгиев.

От последните месеци Спешната помощ в София вече разполага с 8 нови линейки, 14 са разпределени из страната. Тепърва трябва да бъдат доставени още 258. „Автомобилите са чисто нови, апаратурата е чисти нова”, каза Радослав Георгиев.

Все още не е ясно, обаче, защо автомобилните фирми не искат да доставят високопроходими линейки. „Не сме получавали сигнали за проблеми с техническото задание. Ще подготвим ново техническо задание и в най-кратки срокове ще бъде обявена нова обществена поръчка”, коментира Мария Иванова.

Това ни отговориха от здравното министерство преди 9 месеца. Сега в писмо ни обясниха, че изготвят нови технически спецификации, а обществената поръчка все още не е проведена.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
4
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15468 | Одобрение: -552
А'бе, какви линейки,  ........... какви 5 лв ????????  Предстоят избори, а те струват много-много пари. Когато спечелим, ...... ще Ви купим, .......  ама наесен - отговориха от Министерството.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама