Проблеми в автобусите в първия ден с по-скъпи билети във Варна

13.05.2022 / 10:42 2

Снимка "Петел"

Много варненци се вълнуват от увеличението на цената ни билета.

Очаквано проблемите почнаха от първия ден.

За проблеми при закупуването на хартиени билети от машина в първия ден от влизането в сила на по-високите им цени алармира читател на Moreto.net.

Конкретният случай е от автобус 118, но сигнали за проблеми с машините има и по други линии на градския транспорт във Варна.

При опит гражданите да закупят хартиен билети на екрана се появява съобщение, че продуктът може да бъде заплатен само с карта. Пътници от същата линия сигнализират, че опитите им да закупят билет чрез мобилното приложение TicketVarna са се оказали безуспешни.

И докато някои варненци бяха изненадани от промените, други предвидливо бяха закупили електронни карти.

"Има технически проблеми днес, но правим всичко възможно да ги отстраним", заяви шефът на общинското предприятие ТАСРУД Милко Лалев.

Проблемите се наблюдават главно по най-натоварените линии на градския транспорт, допълни той.

Техническите екипи, които поддържат машините, са разположени на обръщачите на автобусите от 06.00 до 22.00 ч. и при необходимост имат възможност да реагират бързо, тъй като разполагат с превозни средства.

По думите му няма как по време на курс да има техник в превозното средство, който да отстрани проблема по време на движение.

Той апелира при възникнал проблем пътниците да подават сигнали на посочения на машините телефон или да съобщят на контрольор в автобуса, който също може да осъществи връзка с екипите.

Той обясни, че вероятната причина за показването на споменатото по-горе съобщение е, че машината е със запълнен контейнер за монети, който трябва бъде освободен от техниците.

Относно мобилното приложение Лалев заяви, че самият той го използва и че не е имал проблем със закупуването на билет днес. Вероятно потребителят не е успял да въведе правилно данните от картата си, допълни той.
 

"Подозирам, че ще има бунт срещу машините. Хората все още не могат да осъзнаят промяната", каза директорът на общинското предприятие.


Най-сериозният проблем пред ТАСРУД са проявите на вандализъм, предимно от непълнолетни лица, уточни Лалев и допълни, че отстраняването на последствията от вандалските прояви отнема човешки ресурс и финансови средства, които могат да бъдат вложени в други дейности.

Той подчерта, че Варна е единственият град с работеща автоматизирана система и гражданите трябва да отчитат този факт.

По повод мненията, че поскъпването на хартиените билети е с цел увеличение на приходите, той коментира, че всъщност идеята е да бъдат минимизирани разходите, които се правят за амортизация на машините, хартия за тях и др.

По думите му се следва практиката на други европейски страни за преминаването от стар към нов тип документи за пътуване и опитът им показва, че разходите падат.

Припомняме, че от днес, 12 май, цената на хартиения билет за пътуване с масовия градски транспорт във Варна, закупен от машина за на билети, вече струва на 1,60 лв. за 60 минути времепътуване и 2,40 лв. за 90 минути времепътуване. Отпада вариантът за билет за 120 минути.

Всички останали цени остават непроменени.

От ТАСРУД препоръчват на гражданите и гостите на Варнат да си купуват абонаментни и предплатени карти, както и да ползват мобилното приложение.

Купуването на хартиен билет от машините за продажба на билети се препоръчва да се ползва само при липса на закупена карта и при инцидентни пътувания.

Без промяна е цената на целодневен билет – 4,00 лв. Тези видове билети ще се закупуват от машините за продажба на билети на спирки и в автобус/тролейбус или от шофьор на съответното превозно средство.

Остават непроменени цените на електронните билети, закупени от мобилно приложение на Община Варна за покупка на билети за градски транспорт - TicketVarna.

Цените на билетите при закупуването им чрез мобилното приложение са 60 минути - 1,00 лв., 90 минути-1,50 лв. и целодневен – 4,00 лв.

Цената на електронната предплатена карта за пътуване също остава непроменена. Предплатената карта се купува от машини за продажба на билети на спирка и се презарежда в машини на спирка и в превозно средство.

Цената е 10,00 лв. при което се получават 11 часа времепътуване. При използването на тази карта е необходимо да се маркира на валидатора в автобуса/тролейбуса съответната цена от 1,00 лв., 1,50 лв. и 4,00 лв. в зависимост от времепътуването, което е избрано.

Цената на свободните абонаментни карти също не е променена. Абонаментните карти се закупуват от пунктовете на „Градски транспорт“ ЕАД.

В град Варна цената на билета за пътуване не е променяна от 2008 г. Новите цени са одобрени на последната сесия на Общинския съвет, като причината е бързо променящата се икономическа ситуация, повишаването цената на горивата и енергоресурсите - в световен мащаб и на местно ниво, намаленият пътникопоток, както и други фактори, които оказват отражение върху разходите при изпълнението на услугите по обществен превоз на пътници.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Препълването с монети си е проблем още от преди! Бил съм свидетел - една жена слагаше нарочно 10 лева, да й върне монети, че да се освободи контейнера! Е не може хем да ревете ,че искате хората да плащат на машина, хем да не може да осигурите читава поддръжка! Ами долу на обръщача на гарата ще изпразвате контейнерите бе! След всеки пълен курс - отиване и връщане! За вас не може - ама хората трябва да могат! Царе сте да измисляте глупости и недомислици! Ами като виждате , че има проблем - седнете со на задниците, направете анализ и вижте как да го оправите! А не само да ревете - нямало това , нямало онова! Значи контролата като влиза - да пуска по 20 лева и да й връща на монети, а не хората да го правят това!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
2
4
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 59956 | Одобрение: 7711
И във втория.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама