Проф. Иван Тодоров от "Сиела Норма": Абсолютно невъзможно е да се манипулира гласуването с машини

30.11.2022 / 09:58 3

Кадър: БНТ

Проф. Иван Тодоров, който е акционер и член на Съвета на директорите в "Сиела Норма", заяви пред БНТ, че е абсолютно невъзможно да се манипулира гласуването с машини.

"Всеки софтуер се състои от кодове, даже ПИН-а е код, с който може да се влезе. ЦИК има всички софтуерни кодове и съответно всички членове на ЦИК имат достъп до тези кодове. Всички партии, представени в ЦИК, също имат достъп до въпросните кодове, до пълния софтуерен код без никакво изключение", обясни в студиото на "Денят започва" той.

"ЦИК покани всички политически партии да им даде кодове за достъп и контрол над машините. Явиха се само три партии - ПП, ГЕРБ и ДБ, и само те си взеха въпросните кодове, а другите не се поинтересуваха. Всички кодове се ревизират, всички партии, които имат членове в ЦИК, имат достъп до всички", каза още Тодоров.

Той добави, че те могат да проверяват всичко, да чекват, да изискват експертизи.

"Не могат да манипулират обаче, защото гледат кода дали всичко е наред, но те не могат да пипат в кода. Той е един и същ код и е сложен на всяка машина по отделно и не е възможно над 11 000 машини да им промени кода. Всички кодове и ключове ги има ЦИК. Ключовете дават достъп до останалите кодове. "Сиела" може да сложи какъвто и да е софтуер само и единствено с разрешението и под контрола на ЦИК", допълни проф. Иван Тодоров.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 129243 | Одобрение: -1637
Независима!? Та стопаните са оплетени в какви ли не бизнеси.... Но казва истината,макар че Бойко ги е купил Мадуровките...
1
5
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9183 | Одобрение: -2642
А какво друго да каже? По-голяма лъжа скоро не бяхме чували. 
2
1
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 145419 | Одобрение: 22974
тея ако бяха една независима фирма щаха да съдят всеки политик който си прави реклама за тяхна сметка. ама не правят се на пкп.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама