Проф. Светлана Шаренкова: Кой се уплаши от „Шипка”!?

04.03.2020 / 10:21 4

Източник epicenter.bg

Днешният Трети март не бе като другите. Сякаш някой опита всичко възможно, за да бъде омаловажен празникът и да протече формално.

Нечия невидима сила изтри като с гумичка от публичните изказвания на държавници и политици и от медийното отразяване отговорите на няколко простички въпроса: От какво са ни освободили? Кой е нашият освободител? Коя е държавата, кой е братският народ, който безвъзмездно и жертвоготовно даде живота на десетки хиляди свидни чеда за възраждането на нашата свобода и държавност? В коя точно война това се е случило? Вярно, и в миналото конюнктурно се е случвало името на Русия да бъде (авто)цензурирано от официалните изяви, но на този 3 март бе извършено нещо безпрецедентно – опит да бъде отменено честването на връх Шипка.

А то е еманацията на Националния празник, там спонтанно се качват стотици хиляди български граждани от всички региони, партии, изповедания и етноси, за да отпразнуват българската свобода. Никому неизвестната областна управителка на Стара Загора от ГЕРБ отмени тържествата на връх Шипка с обяснение… опасността от коронавируса!?
Въпреки тази административна репресия срещу народния празник той се състоя, там бяха хиляди, вееха се български и руски знамена в памет на българските опълченци и руските войни, имаше православен и военен ритуал. Но дъно на неприличието от страна на управляващите бе поведението на председателката на Народното събрание от ГЕРБ Цвета Караянчева, която демонстративно си тръгна, когато реч произнасяше президентът Румен Радев.

Караянчева обърна гръб на народа, на Армията и на Църквата явно забравила държавническия принцип, че Съединението прави силата, и собствените си думи, че 3 март е ден за единство. Антипод на това родоотстъпническо поведение се оказа словото на нейния съгражданин, връстник, колега инженер и кмет на Кърджали, турчина Хасан Азис! В словото си пред гражданите на Кърджали той подчерта значението на 3 март за българското национално самосъзнание, изтъкна ролята на Възраждането и на Руско-турската освободителна война и показа, че това е общонационален празник, който не може да бъде отменен в сърцата и умовете на българските граждани!Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Вин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 1039 | Одобрение: 44
Шопа Написаното не от мен, а от цитат от архивни документи и това, че не ви харесва,не значи че не е историческата истина! Съжалявам за семейната ви драма, която много българи имат в рода си, но коктейлът от нахвърляни, недоказани твърдения няма нищо общо и не опровергава цитираното от мен.
2
1
Шопа (преди 7 месеца)
Рейтинг: 6414 | Одобрение: 1429
председателката на Народното събрание от ГЕРБ Цвета Караянчева, която демонстративно си тръгна, когато реч произнасяше президентът Румен Радев... ПРАВИЛНО, ТЯ СИ Е ТРЪГНАЛА, ЗА ДА НЕ ОСКВЕРНИ СЛОВОТО НА ПРЕЗИДЕНТА. А НО ВИН МОГА ДА КАЖА - МОИТЕ ПРА-ПРА--ДЯДО И БРАТ МУ СА ЗАКЛАНИ ОТ ТУРЦИТЕ. ЕСТЕСТВЕНО ПРЕДИ ТОВА ОГРАБЕНИ. ДАЛИ МОИТЕ БЛИЗКИ БИХА СЕ ВЪЗМУТИЛИ ОТ НАПИСАНОТО ОТ ВАС/КОЕТО ОТДАВНА ЗНАЕМ. КОЛКО СТРУВА ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ. А ЗНАЕТЕ ЛИ ДРАГИ КАКВО ЗЛАТО ОТМЪКНАЛ ДЯДОТО НА "ЦАРО"?!?!?! ЗНАЕТЕ ЛИ КЪДЕ Е НАШИЯТ ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ?!?! ЗНАЕТЕ ЛИ КЪДЕ СА 2-3 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ ЗДРАВНОТИ ОСИГУРЯВАНЕ, КОИТО "ПИЦАТА" ОТМЪКНА НЯКЪДЕ?!?! ЗНАЕТЕ ЛИ КАК АКТИВИ ЗА НАД 1 200 МИЛИАРДА ДОЛАРА БЯХА "ПРЕВАТИЗИРАНИ" ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ БОГАТАЩИ ЗА 1,2 МИЛИАРДА ДОЛАРА - 1000 ПЪТИ ПО-ЕВТИНО?!?!
0
2
Вин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 1039 | Одобрение: 44
[color=#252525][size=3][font=Roboto, sans-serif] Коя е държавата, кой е братският народ, който безвъзмездно ....                 "На 16 юли 1883 г. управляващият Министерството на външните работи Кирияк Цанков и руският министър на външните работи и държавен секретар Николай Гирс подписват конвенция за българския окупационен дълг. В нея е посочено, че България дължи на Русия 10 618 250 рубли и 40 копейки за разходите й по окупацията на страната. Предвидено е дългът да се изплаща на части, в продължение на 13 години, като първата вноска е на 13 септември 1883 г., а последната – на 13 юли 1896 г. Важен момент фиксиран в конвенцията е, че Русия се отказва от изплащането на лихви по дълга.[/font][/size][/color] Независимо от този жест, се налага да обобщим, че руската окупация на страната ни е струвала доста скъпо. В български пари сумата е 89 640 000 златни лева, а в сравнение с тогавашния курс на рублата спрямо златото тя е равна на 32 тона злато. Само личната заплата на руския императорски комисар в България княз Александър Додуков-Косаков е била 600 хил. зл. лв. – почти толкова, колкото е издръжката (цивилната листа) и на българския княз, определена от Народното събрание на 599 999 зл. лв." ПрУфесорке, прУфесорке.....от библиотекарският?
7
4
kris (преди 7 месеца)
Рейтинг: 160880 | Одобрение: 7310
Преди повече от три години написах коментар за надписа върху Народното Събрание-"Съединението прави силата" и учудващо събрах повече от 70 одобрения....Сега ще се опитам да изясня нещо, което малко от вас знаят.....а именно, откъде идва ....! През 1880 в българския Парламент тази фраза, която ИСТИНСКИТЕ патриоти тачат е предложена от Стамболов....Това просто на пръв поглед изречение казва всичко.....всичко и нищо в същото време.......Нищо за тези свини които са вътре и постоянно оскверняват надписа върху сградата в която вършат своите свинщини срещу българския народ .....Идва резоният въпрос...докога ще ги търпим.....? Докога ще търпим да ни разделят с разни измислени партийки и докога ще загърбват българския интерес и докога ще се гъбаркат за да си пълнят джобовете и да продават България на парче, все е едно е тяхната торта....?? Българи....събудете се и грабвайте сопите.....Силата е в нас....неподозирана, мощна и способна да смачка главата на змията....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама