Прокуратурата: Не е открит извършител на престъплението с манипулираните записи на Борисов, спираме

22.12.2020 / 19:30 6

Снимка Булфото, архив

Данните от записите в дома на премиера Бойко Борисов са манипулирани, са доказали извършените технически експертизи по разследването. Проверката на Софийска градска прокуратура започна на 29.07.2020 след публикации в медиите.

Беше образувано досъдедебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Налице са манипулации на данните за файловете, доказано е, че те не са оригиналните и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането, но се прави заключението, че извършителят е извън служителите на НСО. Материалите от проверката обаче ще бъдат изпратени на Военна прокуратура, която да провери НСО дали са си свършили работата, като отговорни за личната охрана на министър-председателя.

Всичко това става ясно от информация, публикувана от СГП с разрешението на наблюдаващите прокурори и поради високия обществен интерес.

По досъдебното производство са назначени и изготвени технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, пишат от СГП в изложението.

Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане - 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време - близо година и половина.

По отношение на видеозаписа е установено, че във времевия промеждутък  от 21-вата до 22-рата секунди за кратко се вижда отражението на снимащия - жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли. С оглед установяване самоличността на лицето от видеозаписа са събрани възможните доказателства, но до момента същото не е установено.

В експертните заключения се отбелязва, че анализираните файлове не са оригиналните, поради което е невъзможно само въз основа на данните от тях да бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето. Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те.

Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК. Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани.

СГП обръща внимание на една от възможните хипотези по делото, с оглед задължението си да уведоми компетентната прокуратура при данни за осъществен състав на друго престъпление, различно от предмета на разследване по досъдебното производство. Касае се за предположението, изложено от свидетели по делото, че приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства - от изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО; налице са манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането.

В тази връзка следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава. Поради това наблюдаващите прокурори са отделили съответните материали, които са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура.

След извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори счита, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
upsurt (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2804 | Одобрение: 624
No comment.
4
1
robotron2000 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 29180 | Одобрение: 5615
това е подигравка директна в лицето на всички български граждани... няма да търпим, джина дай ракията да се напием..
6
1
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 189520 | Одобрение: 13535
Само ще отбележа още нещо.....В България НЯМА по-голям престъпник от този Капо Ди Тутти Капи.....и никога не се е разждало такова чудовище.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
12321 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 16202 | Одобрение: 4757
Само да спомена, че златните кюлчета имат уникални номера и те се виждат. Абсолютно задължително се регистрира купувача... Ама ние сме в България. И на челата ни пише ИДИОТИ...
5
1
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 189520 | Одобрение: 13535
Да, Пешо, но повече тъжно, отколкото смешно....Американските служби направиха анализ и твърдят, че записите са автентични, а разликата в мненията са явно защото американците не били експерти моля ви се, докато нашите пикльовци са....! Искат да плъзнат българите по пързалката и тая смотана прокуратура, работеща за Борисов ни убеждава, че лявото мадо не знае къде дясното.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
0
Пешо от Виница (преди 2 месеца)
Рейтинг: 66118 | Одобрение: 23348
Не е открит нарушетел....Боже упази! Целокупният български народ е свидетел на цялата тази смехория ,наречена прокуратура. Хем се смея ,хем ми е тъжно за блатото ,в което живеем!!!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама