Прокуратурата: В материалите от МВР за АМ "Хемус" не намираме данни за задържани

05.11.2021 / 16:06 5

Снимка: Булфото

От прокуратурата обявиха какво ще предриемат след сигнала от МВР за АМ "Хемус". 

Прокуратурата е получила информация от МВР, че е започнато досъдебно производство за строежа на автомагистрала "Хемус".

В него не се е споменавало за кои лица и кои дружества става дума, обясни ръководителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова. В съобщението се е посочвало само, че става дума за пране на пари, не е имало конкретика, посочи Кирилова.

"По факса, постъпи съобщение от разследващи полицаи в ГДБОП за започване на досъдебно производство. В съобщеннието се съобщаваше, че са пристъпили по неотложност към претърсвания и изземвания. Не се споменаваше за какви лица става въпрос, но се споменаваше за евентуални извършени данъчни престъпления и пране на пари. В хода на досъдебното производство, папките, които получихме, се установи, че са извършвани обиски и претърсвания на лица и адреси. След като това беше докладвано, дежурен прокурор незабавно изготви искане до СГС. С определение на СГС са одобрени 23 протокола", обясни шефът на Софийска градска прокуратура.

Тя обяви, че четирима прокурора ще работят по разследването.

"В материалите от МВР не намирам данни за задържани", каза ръководителят на Софийската градска прокуратура. Тя обясни, че е възможно те да дойдат по-късно. "До момента няма взета мярка за неотклонение на което и да е лице", уточни тя.

"Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, които на първо четене би могло да се направи едно евентуално извършено престъпление. Ние от разследващите полицаи не сме получили изготвено постановление, което по реда на НПК да бъде докладвано на съответния прокурор, който да го одобри и съответното лице да му бъде взета мярка. При нас дойдоха разпити на свидетели на различни фирми“, каза още прокурорката.

В момента, в който получим материалите по този притеснителен случай, ще информираме обществото, за да няма съмнение за укриване на данни, каза Илиана Кирилова.

"В СГП се гледа още едно дело, което е по самосезиране след брифинг на Румен Гечев. Наскоро пак имаше публикации по разследаване на "Автомагистрали". Да, СГП разследва дело за безстопанственост. Не ме питайте, няма да ви отговоря, но това, което ви казвам, по всяка вероятност, би могло, ако се съберат достатъчно доказателства, да доведе до съответни действия дали да бъдат повдигнати обвинения на определени лица. Това дело е възложено веднага на НСС с цел, че работят хора с по-дълъг опит и знание, били са прокурори, адвокати, сега са следователи. Предмет е цялата дейност на "Автомагистрали". Разпитани са над 100 свидетели, приобщена е цялата обемна документация, която е изключително голяма", обясни тя във връзка със случая с "Автомагистрали".

"След като съм дала материала на дежурен прокурор едно съобщение, че ме уведомяват, че започват действия по претърсвания и изземвания, тъй като от юни миналата година, са извършени престъпления - пране на пари и данъчни престъпления. В това съобщение пише само това. Не пише, че става въпрос нито за Видин, за Търговище, за "Автомагистрали". Там пишеше, че са задържани 10 лица. Предполагам, че тези лица са задържани да бъдат разпитани в качеството на свидетели, но може би, защото едно от изискванията на НПК е, когато се извършва обиск в условието на неотложност, са пристъпили, а и е напълно възможно, колегите да са преценили, че тези лица да са задържани, че тези лица биха могли да изгорят и унищожат материали. Иззети са някакви телефони, не сме получили веществените доказателства. Аз разбрах, че МВР, мисля, че и ДАНС бяха, по мой спомен, извършват някакви действия в "Автомагистрали". Няма как да се самосезираме, защото ние не знаем те какво правят", обясни административният шеф на СГП.

Намерили сме експерти с международни познания, които да извършват един обективен анализ, за да разберем какво се е случвало в АПИ, "Автомагистрали" и съответното министерство, допълни Кирилова. Тя каза, че делото е значимо за обществото.

"Категорично заявявам, че следователите и прокурора получават съдействие и това, което е поискано, е дадено. По мой спомен на 11.10 наблюдаващият прокурор е искал информация от ГДБОП, ДАНС и Национална полиция, искана е такава информация, дали в момента, при тях, има преписки или се работи по случаи, които са свързани с "Автомагистрали". По мое сведение до настоящия момент нямаме отговор дали се работи или не се работи по тези преписки, т.е. дали това, което днес дойде, тогава е работено. Надявам се да получим информацията, да създадем нужната помощ между тях и нас. Все още в НПК пише, че ръководството и надзора се осъществята от прокуратурата", заяви още тя.

“Искам да ви кажа, че за лицето Лазар Асенов Лазаров, имаме две досъдебни производства. Намират се в СГС, внесени са с обвинителен акт. Едното със сигурност е там, за второто ще проверя дали е там, имаше някаква техническа грешка, но това ще се оправи и ще се изпрати отново. Не е нещо фатално", каза Кирилова.

“Пристигнал е сигнал от министъра на здравеопазването във връзка с изказване на бившия премиер Бойко Борисов във връзка с ваксините. Имаме опит, мотивите на съда по случая с г-жа Сербезова. Но прокурорът, който работи по преписката, извършва лична проверка, като е изпратил документи. Значи ние трябва да изискаме документи от министерство на здравеопазването. Това са неща, които чакаме да получим. Говорила съм днес с г-н Кацаров, който ме увери, че ще получим всичко, което искаме“, коментира още прокурор Кирилова.

"Повтарям, че за всеки един случай, по който се работи и имам информация, ще бъдете уведомявани", увери тя.

"Знаете, че бившият главен прокурор и настоящият главен прокурор, правят постъпки да се отвържат ръцете на прокурора, който пише мотивите. Лесно е да се каже отидоха, изтеглиха, натовариха. Когато нямаме инструмента на Наказателния кодекс...", завърши прокурор Илиана Кирилова, пише Novini.bg.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 38153 | Одобрение: -22707
захранката е хвърлена, къде са големите шарани, освен мракоберса други за сега не засичам УхиленУхиленУхилен
0
3
уйчо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48551 | Одобрение: -7394
По факса постъпило съобщение от ГДБОП:woot: Ония пък на пишещата машина като тракали една муха кацнала на първите две букви на думата неотложно.
0
4
СИК2 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 241 | Одобрение: -2374
При Филчев всичко беше ясно и точно - поне си имаше ценоразпис и никой не вземаше повече от написаното
1
0
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 74288 | Одобрение: 9158
Parole,parole,parole... много думи,много ала нищо полезно.Нямало това,нямало онова.Както винаги "полицията ги хваща, прокуратурата ги пуска" /б.б. главсек на мвр/. Явно в прокуратурата са се върнали най-тъмните времена като тия при Филчев.
0
4
Либертарианец (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2857 | Одобрение: -513
Нормално. Ние разумните с това сме наясно. Пушилка и кризисен предизборен пиар. Преди плащахме сметката на кретена Цъфтан Цъфтанов за золумите му, сега ще плащаме сметката и на пияндето Бочко Рошков. 
Свободата - е възможност да следваш съдбата си!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама