Прокурор Калина Чапкънова: Съдейки по пораженията по околните дървета, взривът не е бил само за сплашване на Гешев

06.05.2023 / 17:16 7

Снимка: Булфото

Прокурорът и член на ВСС Калина Чапкънова коментира в предаването "Офанзива" по "Нова Нюз" инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

"Съдейки по пораженията по околните дървета, взривът не е бил само за сплашване на Гешев. За да бъдат привлечени чуждестранни експерти трябва да се касае за тежки престъпления, които изначално показват фактическа сложност - дела за тероризъм, за трафик на хора и наркотици, пране на пари. Опитът за покушение срещу главния прокурор е дело с такава сложност", каза Чапкънова.

"Аналитичният капацитет на "Европол" беше използван и по делото за атената на летище "Сарафово". Те могат да дадат насоки за процесуални действия", обясни тя. И допълни, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да иска оставката на някой от законодателната власт, визирайки случая с Борислав Сарафов и ПП-ДБ.

По думите ѝ дали международни експерти да бъдат привлечени е в компетентността на разследващите или наблюдаващия прокурор по конкретното дело. "Той е външен наблюдател, но не може да бъде в качеството на експерт по делото. За колко време се изготвя експертиза зависи от въпросите, зададени към вещото лице. Може да бъде възложена и на няколко лица, периодът на изготвяне не може да е изключително кратък", посочи Чапкънова. И уточни, че предложените промени в НПК не са съдебна реформа, а такава би трябвало да включва промени в различни закони.

"Всеки прокурор би могъл да наблюдава производство, по което извършител е главния прокурор. Може да се предвиди съдебен контрол на актовете на този прокурор. Магистратите трябва да бъдат убедени в разделението на ВСС и процедурата да бъде ясна", предложи Чапкънова.

Относно атентата на летище "Сарафово" тя поясни, че ако атентаторът е успял да постави взривното вещество в багажното отделение на автобуса, щетите са щели да бъдат много по-големи. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 96621 | Одобрение: 31026
Навремето една подобна миска бяха назначили за пиарка на дирекцията в София. Даже и звание капитан й беше дал дъртия й любовник. Колеги,служили повече от десет години имаха същото звание ,както тази "професионалистка"...Срам и отврат! Отиде си това правителство и миската също изчезна. Чуваме ,че е отишла в Холандия-навярно се подвизава сега в квартала с червените фенери. Тази -показаната на снимката,също има своето място на някоя витрина. 
5
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 358410 | Одобрение: 59475
Взета от Околовръстното и умна почти колкото буркан с кисели краставички.....Вие какво очаквате да изръси.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
skokos (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10400 | Одобрение: 1990
Поредната калинка, която се изказва без да знае за какво говори. Но пък изглежда добре. Не е културно така да я нападате и обиждате, не е виновна тя има някой сценарист зад нея, а на дамата толкова и е акъла.
3
0
kjk (преди 1 годинa)
Рейтинг: 60628 | Одобрение: 7853
Шест микрофона едновременно обслужва,какво не и харесвате? Нещо като шест кокошки съм заклала!!!
4
0
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13087 | Одобрение: -5058
на тая мома докато и дадат разрешение да прави брифинги бая свирки е правила
да ама не
2
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 141581 | Одобрение: -1839
Верваме ти,без да сме кой знае какви експерти,само фенове на гимнастиката.
5
1
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 155964 | Одобрение: 24574
съдейки по външния и грима на тази "прокурорка" стигам до заключението че се е издигнала в кариерата на колена или на 4 крака. ас съм "експерт" вервайте ми.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама