Путин с нов ултиматум към САЩ: Изтеглете войските си от Източна Европа

17.02.2022 / 18:34 7

Кадър РБК 

Напрежението отново се увеличи.

Всички военни сили на САЩ от Източна и Цeнтрална Европа са бъдат изтеглени. За това е настоял Владимир Путин пред САЩ. 

Междувременно американският президент Джо Байдън предупреди, че "руската инвазия в Украйна е въпрос на дни".

Последните данни на разузнаването на САЩ сочат, че Русия е изпратила още 7000 военнослужещи към границите на Украйна и няма никакво изтегляне на руски сили, както твърди Москва, предава АП.

Високопоставен американски служител съобщи в четвъртък, че Кремъл е дал своя отговор на предложенията на САЩ и НАТО относно Украйна и европейската сигурност.

"Настояваме за изтегляне на всички американски военни сили и въоръжения, разположени в Централна и Източна Европа, Югоизточна Европа и Прибалтика. Убедени сме, че националният капацитет в тези зони е достатъчен. Готови сме да обсъдим тази тема въз основа на членове 4 и 5 от руския проект на договор", пише в писмото, изпратено от руското външно министерство, предаде БГНЕС.

Отговорът е връчен на посланика на САЩ в Москва Джон Съливан, като същевременно руските власти са наредили експулсирането на зам.-посланика Бърт Горман.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че алиансът е обезпокоен, че "Русия се опитва да създаде претекст за въоръжена атака срещу Украйна".

Британският министър на въоръжените сили Джеймс Хепи нарече твърдението на Русия за изтегляне на войските "дезинформация".

Близо 60% от руските сухопътни бойни сили вече се намират край границите на Украйна.

В отговор САЩ започнаха да разполагат 5000 войници в Полша и Румъния. Други 8500 са в режим на готовност. Великобритания изпраща стотици войници в Полша, предлага повече военни кораби и самолети и удвоява персонала си в Естония.

Германия, Холандия и Норвегия изпращат допълнителни войски в Литва.

Дания и Испания предоставят самолети за охрана на въздушното пространство в региона на Балтийско море и Черно море.

"Изхождаме от факта, че разполагането на руските въоръжени сили на своя територия не засяга и не може да засегне основните интереси на САЩ. Бихме искали да напомним, че нашите сили не се намират на украинска територия", гласи руската позиция за предложенията на САЩ и НАТО относно Украйна и европейската сигурност.

"Обвиненията, съдържащи се в отговора на САЩ, че Русия е "окупирала Крим", също не отговарят на истината. През 2014 г. в Киев беше извършен държавен преврат, чиито инициатори, подкрепени от САЩ и техните съюзници, си поставиха за цел да създадат националистическа държава, която да наруши правата на руското и рускоезичното население, както и на други нетитулни етнически етноси. Не е изненадващо, че в тази ситуация кримският народ гласува за обединение с Русия. Решението на жителите на Крим и Севастопол да се върнат в състава на Руската федерация беше взето чрез свободно изразяване на тяхната воля в изпълнение на правото на самоопределение, залегнало в Устава на ООН. Не е използвана сила или заплаха за употреба на сила. Въпросът за принадлежността на Крим е затворен", посочва Кремъл.

"Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита да "върне" Крим със сила, което ще въвлече САЩ и техните съюзници, в съответствие с член 5 от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последствия".

"Заявяваме, че американската страна не е дала конструктивен отговор на основните елементи на проекта за договор за гаранциите за сигурност, подготвен от руската страна", твърди Кремъл.

"Пренебрегват се нашите червени линии и местни интереси в областта на сигурността и се отхвърля неотменимото право на Русия да ги прилага. Това със сигурност е неприемливо за нас".

"САЩ потвърждават "твърдата си подкрепа" за политиката на НАТО на "отворени врати". Но това противоречи на основни ангажименти на СССЕ/ОССЕ, най-вече на ангажимента "да не се укрепва собствената сигурност за сметка на сигурността на другите", заявява Москва.

"Русия продължава да се застъпва за интегриран подход към стратегическите въпроси. Предлагаме да работим заедно, за да разработим ново "уравнение на сигурността".

"Призоваваме САЩ и НАТО да се върнат към изпълнението на международните си ангажименти за поддържане на мира и сигурността. Очакваме конкретни предложения от членовете на Алианса относно съдържанието и формите на правно обвързване на отказа от по-нататъшно разширяване на НАТО на Изток".

"Що се отнася до предотвратяването на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него, приветстваме готовността на САЩ да участват в съответните консултации. Това обаче не може да замени решаването на основните въпроси, повдигнати от Русия", смята Русия.

"В своята позиция САЩ не са отговорили на елемент от пакета от мерки, който предложихме, като изтегляне на ядрените оръжия, разположени извън националната им територия, и отказ от по-нататъшното им разполагане извън националната територия, а са се ограничили да споменат необходимостта от разглеждане на въпроса за нестратегическите ядрени оръжия в рамките на платформата за стратегически диалог, без да вземат предвид спецификата на тяхното разполагане и други фактори, влияещи върху сигурността на страните".

"Изявленията в общия план относно разглеждането от американска страна на неделимостта на сигурността, са в пряко противоречие с нежеланието на Вашингтон да се откаже от контрапродуктивния си и дестабилизиращ курс на създаване на предимства за себе си и своите съюзници за сметка на интересите на Русия в областта на сигурността. Това се случва в резултат на необузданото прилагане от страна на ръководения от САЩ Северноатлантически алианс на политика на неограничено геостратегическо и военно усвояване на постсъветското пространство, включително на територията на Украйна, която е с особено чувствителен характер за нас. Всичко това се случва непосредствено на границите на Русия", посочва руското външно министерство.

"Изглежда, че американската страна предполага, че военното напрежение може да бъде намалено чрез по-голяма прозрачност и допълнителни мерки за намаляване на риска в съответствие със западните предложения за модернизиране на Виенския документ. Смятаме подобен подход за нереалистичен и едностранен, целящ да "разобличи" дейността на руските въоръжени сили".

"Отбелязваме вниманието на американската страна към руската идея за допълнителни мерки за намаляване на риска по отношение на полетите на тежки бомбардировачи в близост до националните граници на страните. Виждаме тема за обсъждане и потенциал за взаимно приемливи споразумения. Напомняме за един също толкова важен елемент от нашето пакетно предложение, който се отнася до подобни походи на надводни бойни кораби, които също са свързани със сериозни рискове", смята Кремъл.

"Отбелязваме желанието на САЩ да работят по същество по отделни мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска. Същевременно отбелязваме, че Вашингтон най-накрая призна валидността на редица руски предложения и инициативи в тези области, които бяха представени през последните години".

"САЩ предлагат да се включат "незабавно" в диалога за стратегическа стабилност, за да се разработят "последващи мерки след СТАРТ". По този начин обаче американската страна се опитва да наложи подход, който не е съгласуван с нас и който се фокусира единствено върху ядрените оръжия, без да се отчита способността на тези или онези средства да носят пряка заплаха за националната територия на другата страна", заявява Русия.

"Подобна едностранчива гледна точка противоречи на договореностите, постигнати на срещата на върха между САЩ и Русия на 16 юни 2021 г. в Женева, относно всеобхватния характер на стратегическия диалог, предназначен да положи основите на бъдещи мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска".

"Предложената от американската страна възможност за развитие на идеята ни за мерки за взаимна проверка по отношение на комплексите "Aegis Ashore" в Румъния и Полша, както и на някои съоръжения в европейската част на Русия, може да бъде използвана в бъдеще".

"Повтарящата се в отговора на САЩ теза, че Русия е "разпалила конфликта в Донбас", е несъстоятелна. Причините за него са от чисто вътрешноукраински характер. Тя може да бъде решена единствено чрез прилагане на споразуменията от Минск и пакета от мерки, чийто приоритет и отговорност за прилагането им са ясно определени и единодушно потвърдени в Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН, включително от Съединените щати, Франция и Обединеното кралство. В параграф 2 от тази резолюция като страни са посочени Киев, Донецк и Луганск. В нито един от тези документи не се споменава отговорността на Русия за конфликта в Донбас. Русия, заедно с ОССЕ, играе ролята на посредник в основния формат на преговорите - Контактната група - и заедно с Берлин и Париж - в Нормандския формат, който формулира препоръки към страните в конфликта и следи за тяхното изпълнение", твърди Русия.

"Мерките за укрепване на доверието и сигурността във Виенския документ от 2011 г. са адекватни на настоящата обстановка. Трябва да са налице необходимите условия, за да може да се започне обсъждане на тяхното подновяване. За тази цел САЩ и техните съюзници трябва да се откажат от политиката на сдържане на Русия и да предприемат конкретни практически мерки за деескалация на военно-политическата ситуация".

"Бихме искали да уточним, че нашите предложения са свързани с решаването на проблема с наличието на американски ядрени оръжия на територията на някои неядрени държави от НАТО - в нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие - които могат да поразяват цели на руска територия. Това ще включва и премахване на инфраструктурата за бързото разполагане на такива оръжия в Европа, както и прекратяване на практиката на НАТО да провежда учения с участието на неядрени държави-членки на НАТО, в боравенето с тези оръжия".

"Без премахването на този дразнител е невъзможно да се обсъжда темата за нестратегическите ядрени оръжия", категорична е Русия.

"Преди всичко става дума за създаване на устойчива основа на архитектурата на сигурността под формата на споразумение за отказ на НАТО да предприема по-нататъшни действия, които са в ущърб на сигурността на Русия. Това остава постоянен императив за нас. Без такава здрава основа взаимосвързаните мерки за контрол на въоръженията и намаляване на военния риск, които гарантират ограничаване и предвидимост на военните дейности в определени области, дори и да бъдат договорени, няма да бъдат устойчиви в дългосрочен план".

"Считаме този въпрос (за ракетите със среден и малък обсег) за една от приоритетните области на американско-руския диалог за стратегическа стабилност. Смятаме, че тази категория оръжия е необходим компонент на новото "уравнение на сигурността", което Русия и САЩ трябва да разработят заедно", добавят в отговора си от руското външно министерство.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
4
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 58132 | Одобрение: 7337
Войските са доброволно и обвързани със партньорско споразумения и ти пеперудкин нямаш никакво право на поставяш такива ултиматоми. Това явно го е взаимствал от хитлер преди да нападне Полша,абсолютно същото е.
0
7
Вин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3459 | Одобрение: -391
Чичкото - Обаче може, такава въоръжена с "без аналогови" оръжия Русия, да е на границата на малки, слаби държави, които да не членуват в отбранителен съюз, че когато и кефне да сменя правителства, президенти или да натисне копчето?! Да ли?!
0
4
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Не може такава мощна армада въоръжена по последата дума на техниката от НАТО и САЩ да бъдат на такава дистанция която им усигурява пряк обстрел а Русия да очаква кога някой ще натисне копчето ли
Истината преди всичко
1
9
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 110306 | Одобрение: -854
Коля,Коля, Украйна не е у Путландия!!! Нито Молдова,ни България,Полшя Филандия, Литва,Латвия ,Естония....Свободни държави,суверенни.И чети какво е писал Вин.Просто руските крадци не са се разбрали с украинските такива,и тъй-като Зеленски е зелен отвсякъде зад гърба му стават чудеса...
9
4
бачо Кольо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13899 | Одобрение: 3779
Кристинчо мамин сладък,Путин е велик и си е на негова територия. А кви са тия безмозъчни наглеци от задокенските ширини да му казват какво да прави у дома си? Те са разположили войски на териториите на чужди държави и ще дават наклон на .я какво да прави в хола си!Я пак помисли преди да пишеш!
Колкото повече,толкова повече!
6
15
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21645 | Одобрение: -4990
Кой е Путин, че ще поставя условия какви войски да има разположени в страните от Източна Европа, които СА ЧЛЕНКИ НА НАТО. Нагъл ОЛИГАРХ, който забогатя за сметка на руския народ.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
4
14
Вин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3459 | Одобрение: -391
"Крадлив и посредствен, бездарен, нахален и страхлив, руският политически „елит”, препускащ между Куршевел и Лефортово, по никакъв начин не може да разбере, че никой не се нуждае постсъветското пространство да му бъде учител на живота и център на вселената. И не защото американците са гадове. А защото Путинският деспотизъм не може да бъде привлекателен за никого – нито за милионите украинци, които жадуват да се отърват от собствените си бандити на власт, нито за диктаторите от Централна Азия, които нямат нужда от някакъв си кръстник над тях от Кремъл." А. Пионтковски

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама