Радев с призив към КЕВР: Цената на тока да е по джоба на българина

15.06.2021 / 18:11 6

Снимка Булфото, архив

Президентът Румен Радев проведе важна среща с шефа на КЕВР, на която отправи ясно послание. Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви Румен Радев по време на среща, проведена днес на „Дондуков“ 2, с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Срещата бе по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в енергетиката, нерешени през годините, и очерта нуждата от реформа.

Забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция (IGB), чието изграждане продължава вече 12 години, е сериозен проблем, отчете председателят на КЕВР. По думите му има редица въпроси, свързани и с изграждането на българската част от газопровода „Турски поток“. Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин показва, че това е само транзитен газопровод, построен изцяло с български средства, без яснота дали те ще могат да бъдат възстановени от транзитните такси при ниските обеми на пренос, посочи Иванов.

Президентът и председателят на енергийния регулатор обсъдиха и тежкото състояние, в което се намира ТЕЦ "Марица-Изток 2" и необходимостта от устойчиво решение за бъдещето на въглищните електроцентрали. Обща бе позицията, че България има остра нужда от национална енергийна стратегия, която да даде повече яснота и предвидимост за бъдещото развитие на българската енергетика в контекста на прехода към по-ниски въглеродни емисии и защита на работещите в сектора.

„Изработването на енергийна стратегия следва да бъде сред първите задачи на следващото управление“, посочи президентът. По думите му в енергетиката са необходими устойчиви и дългосрочни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса. В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебния кабинет, има иновативни енергийни проекти, които могат да допринесат за развитието в тази посока, отбеляза държавният глава.

Президентът призова за ценово решение на енергийния регулатор по отношение на електрическата и топлинна енергия, което максимално да бъде съобразено с възможностите на българските граждани и на бизнеса. Председателят на КЕВР увери, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии, пише Novini.bg.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Мракобес (преди 3 месеца)
Рейтинг: 28545 | Одобрение: 5820
Какво лапе те гони, бе Пра-счо? Аааа онуй дето се прави 12 г. на премиерче , ама за нищо не бил виновен?!?!?  Е да - преди него са почвали неща - а той имаше 12г. да ги оправи - ама оправи само себе си и калинките си! Не искаш - ма ще плащаш - тъй ти е уредил боце - с либоооофффф! 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
2
ПраБългарин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31848 | Одобрение: -16312
А ве лапе, прочети кога и кой започна приватизацията на Енергото, после говори, защо сега цените били високи. Балъците като таб са много, за вас живота започва с Бойко, а то не е така, преди Бойко също се е случвало нещо, но ти хабер си нямал. Аз да не би да искам да плащам по 2000 3000лв сметка за ток?
2
0
Мракобес (преди 3 месеца)
Рейтинг: 28545 | Одобрение: 5820
По джоба значи - ония дето крадоха от ГЕРБ да плащат по 2000 лв, за ток - щом имат пари за скъпи коли, имоти, почивки и дрехи, значи и тока им трябва да е скъп! Също и за такива като ЛМ-то, Пра-счо, сополанкото стоен и т.н. Нали са много големи разбирачи и бизнесмени - да плащат тогава!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
0
Чичкото (преди 3 месеца)
Рейтинг: 18661 | Одобрение: 1331
Разпродадохте Държавата а сега се полите начужденците за милост Те са дошли тук да печелят а не да правят дарения
Истината преди всичко
2
5
ПраБългарин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31848 | Одобрение: -16312
Твоите хора приватизираха Енергото и го продадоха на чужди компании, кой ще се съобразява с теб, ти не си им шеф. Не само Енергото, а цялата държава.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik