Разказът на една рускиня във Варна, оцеляла в ада на блокадата на Ленинград

09.01.2017 / 11:40 13

Автор: Валентина Иванова, Petel.bg

Разговор с Кира Леонидовна Герасимова – председател на ветераните от Великата Отечествена война във Варна 

На 27 януари т.г. се навършват 73 години от падането на блокадата на Ленинград – сегашния Санкт – Петербург  в  Руската федерация. Във Варна живеят 25 ветерани на Великата Отечествена война.  Всяка година те заедно отбелязват  този празник. На 30 септември 2013 година по Инициатива на Посолството на Русия в България е учреден Съвет на ветераните от Великата Отечествена Война  - обществена организация , която обединява участниците в бойните действия , жителите на блокадния Ленинград  и затворниците във фашистките лагери. Организацията  отбелязва  и редица други международни и национални празници.

Кира Леонидовна Герасимова е председател на ветераните от Великата Отечествена Война

във  Варна.  Тя е родена в Ленинград на 8 май 1938 година. Нейният баща е бил интендант в армията , а след войната е главен инженер на строителството на Волго- Донския канал.

Когато започнала войната градските власти са пожелали  да евакуират децата на изток, но градът бил блокиран и не успели да ги изведат. Така на 3 години и половина тя остава в обсадения град.

Дадена е на денонощна детска градина. Всеки ден нейната майка й носи от своята оскъдна храна, а след това се връщала на работа в завода , на стана.  Тя изминавала около 5 километра в тъмнина   при  40 градусов студ. Децата  получавали по 125 грама хляб, а работниците по 250 грама.  Зимата на 1941 година била люта, с много сняг , а хората били  непрекъснато гладни. През март 1942 година открили „ Пътеката на живота“ , по която доставяли хранителни продукти.  Блокадата била отменена на 27 януари 1944 година. През есента децата от градината били водени в края на града , където търсели треви, корени и листа, с които да се хранят. Те едва се движели, били слаби и изтощени , пълни с въшки – през зимата нямало вода, а само сняг. Много от децата загинали.

Кира Леонидовна казва: „ Моля се да няма никога война, всички да живеем в мир, с любов към

своята Родина Русия и България / втората ми Родина/. Трябва да се научим да обичаме хората,

природата и животните“.

За 70 годишнината от Победата на Великата Отечествена война Кира получава благодарствено писмо лично от президента на Руската Федерация Владимир Путин.  В него се казва, че руският  народ винаги ще се гордее с поколението на победителите , които са издържали, успели са да съхранят вярата и достойнството, опазили са Отечеството и са освободили света от нацизма.

 

 

Кира Герасимова е емоционална, красива като повечето рускини жена, с аристократичното

поведение на типична ленинградчанка.  Живее отдавна във Варна и постоянно общува със

своите руски и български приятели. Всички са във възторг от нея заради нейната отзивчивост

и желание да помогне и дари обич.

-              Кира Константиновна,  видях в Интернет как президента Путин  изсвири и изпя на благотворителна вечер песента на Марк Бернес „ С чего начинается Родина“. Там присъстваше Ален Делон и други известни личности. В предаване по българската телевизия Михаил Горбачов плака при изпълнинието на „День Победы“.  Зная, че за руснаците думата “ родина“ е свята и руският народ е доказал това. С какво започва за Вас Родината?

-              Родината започва със самото име, с името на земята и града, където сме се родили. Още повече, че съм родена в града-герой Ленинград.    Второ- това е името на майка ми. Искам да цитирам Филипп Киркоров, който е роден във  Варна. Той казва: „ Човек трябва да обича своята Родина, но трябва да знае, че най-напред трябва да посади дърво, да построи дом и създаде деца. Това е нашата Родина“.

-              По-голямата част от живота си сте прекарали в България. Разкажете за своя живот тук.

С какво започва Вашата втора Родина?

-              Искам да Ви разкажа за момента, в който моят съпруг , българин,  за пръв път ме доведе

във Варна. Казах му „ Погледни колко красива е Варна!“ Беше ми много трудно в самото начало. Моят дом бе там, където е моята Земя. Там даже и стените помагат.  След 2-3 месеца започнах работа в градския радиовъзел. Аз все пак бях завършила радиотехнически техникум. Попаднах сред много добър колектив – техници и телефонистки.  Аз бях техник и работех с много известната тогава ръководителка на програмната служба  Люба Липова, която ръководеше радиовъзела, с Владимир Павлович Апрелев. Те бяха изумителни говорители, диктори, които  винаги представяха  “ Доброе утро, Варна“. Те подготвяха своите програми и започваха в 10 часа. Аз включвах микрофоните и  цяла Варна ги слушаше. Преди години във Варна  имаше радиоточки във всички училища, ресторанти, сладкарници, в домовете на хората. След това постъпих във ВИНС „Димитър Благоев“. Нямах висше образование и попаднах в един курс , в който учеха полковници, подполковници и първите секретари на България. Курсът ни беше изумителен! Много разговаряхме и прекарвахме голяма част от времето си заедно. Завърших почти с отличен успех специалността „ Счетоводство на търговията“ . Реших да постъпя в търговската мрежа. През първите години бях в „ Търговия на едро“- отдел „ Конфекция“.  Обиколих цяла България, доставях  качествени стоки. Вероятно повечето българи не бяха пътували толкова често по онова време.

От 1972 година започнах да работя в  магазин „Образцов дом“.  Стараех се да обслужвам хората не според парите. От никого не съм взела и стотинка повече. Това беше срамно . Все пак съм ленинградчанка!  Най- прекрасното чувство беше, че помагам, че изпитвам любов и уважение. Работих и в Мебелна Палата. След това попаднах в болницата. Но за това сега не искам да си спомням.

-              Какви организации на руснаците в България има?

-              Ще назова най- важните. Работила съм с консулския отдел в България. Съществува руски клуб  “Россияне 21 века“. Председател е Генадий Максимов, заместник Людмила Иванова.

Съществува международна асоциация на всички жители на блокадния Ленинград. Президент е Валентина Ивановна Леоненко. Аз  съм официален председател на блокадниците в България.

Разговорът ни с Кира Герасимова  отново ни връща към онзи ден на 27 януари 1943 година. „ Ние сме на улиците и крещим „Ура!“. Сега ще имаме какво да ядем и няма да има повече бомби!!!“- спомня си тя с радост и много болка.

Руснаците , преживели Великата Отечествена Война, винаги ще я помнят.  За чужденците гледката на ветераните, които още носят своите медали за заслуги, е малко странна. Но както казват те : НИКТО НЕ ЗАБЫТ, НИЧЕГО НЕ ЗАБЫТО!  / Никой не е забравен, нищо не е забравено/ 

                                                                                                                                           Валентина ИвановаОтвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
до курошава (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
първо е станала грешка  -защото поста ти е бил към якошиба, а аз помислих,че е за статията. Така ,че и аз се извинявам за цветущия език. Обаче не ме плаши с разни бабаити, щото до сега доста са на 2 метра под земята и никой не ги помни . . . запази си ги живи играчките, аз имам по-добри  Целувка
2
2
motoristka (преди 8 месеца)
Рейтинг: 55850 | Одобрение: 27925
Антикомунист, правилно казваш ''натовка'' - грешката е вярна.... , като пластелин сме в НАТОвските ръце, благодарение на промити мозъци и продажни, алчни политици....
1
3
Антикомунист (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
якошиба е прав. Те щем повече мурзилките да идват и окупират нашата страна! Съд за предателите русофили! Ние сме натовка държава и членове на ЕС. На който не му харесва, да си отива в Русия.
6
1
Русофил (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Има един полк който Русия никога няма да забрави-Полка на героите-Безсмъртния полк.
6
2
... (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Якошиба,не се хаби толкоз,че бързо ще остарееш...А иначе,това беше идеята-да те провокирам и да те "гледам сеира", но за "цветистия" език,се извинявам...Но ти,голям умнико,като си легитимен,що отвръщаш със същото-тогава каква е разликата между теб и мен(анонимния)...Нямаш проблем,ще ти пратя телефон,снимка и биячи дори,но нямам време и желание...И последно-бъди сигурен-разполагам с една от най-богатите колекции от български псувни, и не само.......
8
2
Валентина Николова (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Глупак и човекомразец е този ЯКОШИБА. Изказва се некомпетентно по всякакви въпроси - на всяка манджа мерудия. Познава ли тази прекрасна женя, че я обижда ? Аз я познавам и му заявявам, че той е голям простак.
6
5
до Курошава (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Туй дето ти шава май си си го набил в мозъка - я излез сложи си снимката в статия, дай си телефона и тогава искам да видя как ги пишеш и приказваш такива! Недоклатен ид-иот такъв! Да ти го наши-бат на тебе 100 ци-фанина в простата глава! Мерзавец такъв! Излез и се покажи като си толкоз отворен!
11
2
лично (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Имах честта преди няколко години да се запозная с нея! Страхотна жена с много енергия! Да познаваш такива хора е подарък! Много ценен човек! Да й дава Господ здраве! И всеки трябва да се научи на такова родолюбие!
12
4
Курошава (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Якошиба, що не си го нашибаш яко в шибания задник и не замълчиш за минута пред подвига на обикновения руски човек...Като искаш политика, шибай "яко" Путин, Меркел,пък и себе си дори.....
11
3
motoristka (преди 8 месеца)
Рейтинг: 55850 | Одобрение: 27925
Имаме още да се учим на патриотизъм и родолюбие, защото все повече залитаме назапад и се отричаме от корените си........ Много хора днес, а също и политици, трудно биха отговорили на въпроса: '' С какво започва Родината...''
14
4
Галя (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Поклон пред този силен народ,обичащ Родината си,готов на всякакви лишения за свободата си.Моите почитания,да сте жива и здрава!
11
3
plabov1080 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 40815 | Одобрение: 8685
НИКТО НЕ ЗАБЫТ, НИЧЕГО НЕ ЗАБЫТО!
6
24
якошиба (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МОЛЯ СЕ ДА НЕ ОКУПИРВАТЕ ПАК БЪЛГАРИЯ И ДА НИ ОСТАВИТЕ НА МИРА И ДА НЕ НИ СЕ МЕСИТЕ В РАБОТИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ДА НЕ НИ СЛАГАТЕ РАДИОТОЧКИ ЧЕ МИ НАВЯВА ЛОШИ СПОМЕНИ
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама